Next Match: KAS Eupen - KAA Gent

Next Match: KAS Eupen - KAA Gent

We maken ons op voor de verste verplaatsing in onze competitie. Op zaterdag 12 februari zijn we te gast Am Kehrweg. Nieuwkomer Jordan Torunarigha en Hein Vanhaezebrouck blikten vooruit op de partij tegen KAS Eupen. 

PERSCONFERENTIE

"Er wacht ons geen sprint, maar een serieuze beklimming. We moeten over een topcol. Eigenlijk mogen we nu 8 matchen niets laten liggen."  - Hein Vanhaezebrouck

Hein Vanhaezebrouck liet aan duidelijkheid niets te wensen over voor de verplaatsing naar Eupen. Kan daarbij van pas komen en niet alleen als tolk: de Duitse centrale verdediger Jordan Torunarigha die vorig weekend tegen Club Brugge debuteerde. Een bewuste keuze van Vanhaezebrouck: "Dat klopt. Ik wou hem absoluut laten spelen tegen Club, één van de topclubs. Hij heeft 2 inloopwedstrijden gehad (tegen Antwerp en Club Brugge) waarop hij van dichtbij het Belgisch voetbal kon ontdekken. Zo had hij Brugge al aan het werk gezien in onze bekermatch. Ik kende zijn kwaliteiten, hij is een interessante speler voor ons. Nu hebben jullie hem ook ontdekt. We hebben jammer genoeg geen huuroptie, maar wat niet is, kan nog komen."

JORDAN TORUNARIGHA

"Vadis kwam op de eerste dag naar me toe en zei dat ik bij hem terecht kon als ik iets nodig had. Ook met Tarik heb ik een goede klik." - Jordan Torunarigha

Voor Jordan Torunarigha heeft zijn huurperiode meerdere doelen. Niet alleen het verwezenlijken van de doelen van de Gantoise, maar ook zelf matuurder worden en tegelijk zijn criticasters bij Hertha BSC de mond snoeren. Dan helpt het zeker als je goed opgevangen wordt in je nieuwe club. Torunarigha: "Één van de spelers bij Hertha, Javairo Dilrosun, (nu bij Bordeaux), kende Tarik nog van zijn Amsterdamse tijd en hij heeft 'em gezegd goed voor mij te zorgen (lacht)."

Zelf de vuilnisbakken buiten zetten, een potje koken, het is wennen voor iemand die tot nu onder het ouderlijke dak woonde in Berlijn. Jordan ziet het als een noodzakelijke stap in zijn ontwikkeling: "Bij Hertha zijn de fans erg veeleisend. Er werd steeds veel van me verwacht en ik heb regelmatig last gehad van blessures. Het is niet altijd makkelijk geweest en ik had nood aan iets anders. Ik wou enkel focussen op het voetbal en in Berlijn was dat soms moeilijk omdat ik geen vrij hoofd had. Hier kan ik naar buiten gaan, mezelf zijn en focussen in een nieuwe omgeving."

"Ik ben hier gekomen om te spelen. Ik wil samen met het team iets bereiken en meedoen voor de prijzen: de beker, Play-Off 1 en de Conference League. Ik kijk nog naar de matchen van Herta en ik wens hen het beste, maar ik ben hier om iets te verwezenlijken."

Hoe ziet hij de stap van de Bundesliga naar de Jupiler Pro League? Torunarigha: "Het is moeilijk beide te vergelijken. Ik wou op een degelijk niveau spelen en België heeft een goede competitie. Sommige denken daar anders over maar de spelers en de teams hier zijn gewoon goed. Bij Hertha luisterde ik naar Derdryck Boyata, hij kent jullie competitie. Als persoon leerde ik ook van hem, hij is heel kalm en gaf me veel raad, die neem ik nu mee naar hier."

HEAD-2-HEAD

KAS Eupen      KAA Gent
LDLDL                                  Last 5 games                           DDDLW
15                                  Position 6
27                                  Points 40
32                                  Goals Scored 38
45

                                 Goals conceded

27

PRE-MATCH FACTS

 • KAS Eupen won slechts één van de laatste negen matchen tegen KAA Gent in de Jupiler Pro League (G2, V6), maar dit was wel de meest recente thuiswedstrijd: 2-1 in september 2020.
   

 • KAS Eupen won de laatste JPL-match tegen KAA Gent op eigen veld en kan voor het eerst ooit twee thuismatchen op rij tegen Gent in 1A winnend afsluiten.
   

 • KAS Eupen won slechts één van de laatste zestien Jupiler Pro League-matchen (G4, V11); de eerste match in deze reeks was een 2-0 nederlaag op bezoek bij KAA Gent.
   

 • KAA Gent verloor slechts één van de laatste acht Jupiler Pro League-matchen op verplaatsing (W4, G3), nadat het vier van de eerste vijf uitwedstrijden dit seizoen verloor (G1).
   

 • KAS Eupen verloor de laatste drie Jupiler Pro League-matchen op eigen veld zonder te scoren, nooit overkwam dit de ploeg op eigen veld vier keer op rij in 1A.
   

 • KAA Gent won vier van hun zes wedstrijden met het laagste balbezitpercentage dit Jupiler Pro League- seizoen (minder dan 48%), terwijl het geen van de negen matchen met het meeste balbezit wist te winnen deze campagne (G3, V6 in matchen met meer dan 56%).
   

 • KAS Eupen maakte dit Jupiler Pro League-seizoen meer fouten die leidden tot een doelpoging tegen dan iedere andere ploeg (7) en is tevens de ploeg met de gedeeld meeste fouten met een tegendoelpunt tot gevolg in de competitie (4, net als RSC Anderlecht).
   

 • KAA Gent incasseerde 25,9 procent van de tegengoals dit Pro League-seizoen uit voorzetten (7/27), het tweede hoogste percentage van alle teams in de competitie (na KRC Genk, 26,3%).
   

 • Smail Prevljak scoorde in zijn laatste twee matchen voor KAS Eupen in alle competities en kan dat voor het eerst sinds januari 2021 in drie matchen op rij doen (toen 4); de Bosnische aanvaller scoorde vier keer tegen KAA Gent in de Jupiler Pro League, vaker dan tegen iedere andere tegenstander.
   

 • Andrew Hjulsager scoorde twee keer in zijn laatste drie matchen in de Jupiler Pro League, nadat hij niet scoorde in zijn eerste dertien wedstrijden voor KAA Gent in de competitie; de laatste keer dat de Deen in opeenvolgende JPL-matchen scoorde was in mei 2021 (toen 3 op rij voor KV Oostende).