Emilio Ferrera: "KAA Gent is een universiteit voor de jeugd"

Emilio Ferrera: "KAA Gent is een universiteit voor de jeugd"

Na een succesvol seizoen 2022-2023 zijn de jeugdploegen van KAA Gent weer uit de startblokken geschoten. Hoofd Jeugdopleiding Emilio Ferrera gaf ons tijdens een uitgebreid interview een inkijk in het Buffalo Talent Center. Bekijk hieronder het gesprek en lees welke onderwerpen we zoal aan hem voorlegden. 

Emilio Ferrera over...

 • Zichzelf: "Ik ben twee jaar geleden begonnen aan een project bij KAA Gent en voel me heel goed bij wat ik nu doe. In deze fase van mijn carrière is het moment gekomen om mijn ervaring door te geven aan de jeugd. Ooit wil ik nog eens een uitdaging aangaan met een eerste elftal, maar ik heb me nu voor langere tijd verbonden aan KAA Gent."
   
 • UEFA Youth League: "Onze U18 is vorig seizoen kampioen geworden en mag aantreden in de Champions League voor de jeugd. We moeten FC Basel en daarna wellicht Dinamo Zagreb uitschakelen om in de poulefase te geraken en dat is ook de ambitie. Dit is heel belangrijk in de ontwikkeling van de spelers. Ze doen internationale ervaring op, maar maken door het reizen en alles wat erbij komt kijken ook een internationale voorbereiding mee."
   
 • Jong KAA Gent: "De doelstelling is niet om te promoveren naar 1B, maar ik zie het team best wel hoog eindigen. Met 6 op 6 is het team alvast goed begonnen, want een wedstrijd winnen is nooit makkelijk. In 1e Nationale spelen is een heel goed leerproces voor de beloften. De jongens worden fysiek sterker en leren ook tactisch bij. Het belangrijkste is dat ze op een bepaald moment kunnen doorschuiven naar de eerste ploeg, en dat is de moeilijkste stap."
   
 • Jorthy Mokio: "Een van onze grootste talenten. Vorig seizoen was Jorthy als 15-jarige een belangrijke factor in de kampioenenploeg van de U18. Hij is een fenomeen: een linksvoetige centrale verdediger, snel, sterk met het hoofd, niet emotioneel maar rationeel in zijn spel. Zonder twijfel kan hij het eerste elftal halen. Mokio is benaderd door heel Europa, maar is hier bij ons. Dat zegt veel over hoe hoog zijn entourage onze jeugdopleiding inschat."
   
 • Verwachtingen: "Ouders hebben vaak hoge verwachtingen en sowieso heb je altijd mensen die ontgoocheld zijn, dat is overal zo in het voetbal. Ik begrijp dat. Maar elke ouder mag alvast trots zijn dat zijn of haar zoon bij KAA Gent speelt, want wat wij aanbieden is mooi. De manier waarop we spelen en trainen, de omkadering, de infrastructuur, ... Er worden door de club heel veel inspanningen en investeringen gedaan voor de jeugd."
   
 • War On Talent: "Het is een felle strijd om de grootste talenten in huis te halen en te houden. Vorig seizoen zijn we in totaal 17 jeugdspelers verloren aan de concurrentie, en dat is veel. Dan spreek ik vooral over Genk, Club Brugge en Anderlecht. Die clubs hebben misschien een betere reputatie qua jeugdopleiding bij de buitenwereld, maar dat is echt onterecht. Wij trainen en spelen volgens een heel duidelijk concept op fysiek, technisch en tactisch vlak. KAA Gent is een universiteit voor de jeugd en wij garanderen die jonge spelers een mooie toekomst op sportief vlak."
   
 • Buffalo Talent Center: "De kwaliteit van onze velden is top, daar heeft de club veel in geïnvesteerd. Samen met het clubbestuur kijken we naar verdere uitbreiding. Het centraal gebouw van ons jeugdcomplex wordt aangepakt en ons nieuwe Performance Center is zo goed als klaar. Op medisch vlak zullen we daar echt top zijn."
   
 • Visie: "Ik heb bij Anderlecht en Standard gewerkt en was daar betrokken bij de jeugdopleiding. Iedereen praat over visie en DNA, maar ik had nooit het gevoel dat die begrippen goed ingevuld werden. 4-3-3 of 3-4-3 spelen, de beste spelers aantrekken van andere clubs, ... dat is voor mij geen visie. De belangrijkste factor in voetbal is: wat doe je op het veld, van maandag tot zondag. Elke dag telt, en winnen is belangrijk. Wie zegt dat dat niet van belang is, is verkeerd. Ook de manier waarop je wint, is belangrijk. En daar hebben wij hier heel veel aandacht voor."

#COBW #KAAGENT #GeneratieGent