Onder de loep: West Ham United ⚒️

Onder de loep: West Ham United ⚒️

Speeldag 1 - UECL QUARTER FINAL - 13-04-2023 om 18:45 u

In de kwartfinale van de UEFA Conference League treffen we donderdag thuis West Ham United. Exact 59 jaar na de vorige Europese confrontatie tegen de Londense club, ontmoeten we "the Hammers" opnieuw. In 1964, na onze eerste bekerwinst, verloren we in het Ottenstadion met 0-1. In Upton Park werd het 1-1. Uiteindelijk won West Ham dat seizoen de Beker der Bekerwinnaars (ook gekend als Europa Cup II), hun grootste Europese succes tot nu toe. Hieronder lees je wat je nog meer moet weten over onze komende tegenstander. 

CLUBNAAM

West Ham United is genoemd naar de gelijknamige wijk in Oost-Londen. 

BIJNAAM EN LOGO

The Hammers of The Irons. Beide verwijzen naar de oprichting van de club in 1895 in de schoot van de Thames Ironworks and Shipbuilding Company, vandaar ook de twee hamers in het logo.

STADION

Tot 2015 was dat het Boleyn Stadium in Upton Park. Dan verhuisde West Ham naar het Olympic Stadium (capaciteit: 62.500), de hoofdlocatie van de Olympische Spelen in Londen 2012. Ondanks de mindere resultaten dit seizoen is het stadion bij thuiswedstrijden meestal uitverkocht. In de Uefa Conference League kwamen er dit seizoen telkens zo’n 40.000 mensen kijken.

SUPPORTERSLIED

‘I’m forever blowing bubbles’ wordt door de West Ham-fans al bijna honderd jaar gezongen. Dit was een lied uit een zeer populaire Broadway-musical uit 1918. Bij thuismatchen worden er voor de aftrap dan ook massaal zeepbellen geblazen. Een tweede song die West Ham-fans zingen is ‘Knees up Mother Brown’. Dit is een ondeugende, eeuwenoude traditional die vooral in oost-Londen erg populair was en is. ‘KUMB’ is ook de naam van de supporterswebsite van West Ham.

KLEUREN

West Ham speelt in ‘claret’ (of ‘maroon’) met ‘sky blue’ mouwen sinds 1903. Deze vrij uitzonderlijke kleurencombinatie is ook die van Aston Villa, Burnley en Trabzonspor.

VOORZITTER

De steenrijke David Sullivan (74) is voorzitter en hoofdaandeelhouder van de club. Sullivan vergaarde zijn fortuin in de jaren 70 met pornografie. Daarna bouwde hij zijn zakenimperium verder uit via een investeringsmaatschappij.

LONDEN

West Ham is maar één van de talrijke Londense clubs: Arsenal, Tottenham, Chelsea, Crystal Palace, Fulham, Brentford, Queens Park Rangers, Charlton, Wimbledon, Millwall…

ERELIJST

West Ham werd nooit kampioen in de hoogste afdeling. Het won wel driemaal de FA-cup (1964, 1975 en 1980). De mooiste prijs van de club was de winst in Europacup II in 1965 tegen 1860 München.

WEST HAM EN BELGIE

Wijlen Swat Van der Elst (ex-Anderlecht en Rode Duivel) scoorde 14 goals voor West Ham in de periode 1981-1983. West Ham heeft een supportersclub in België, de Belgian Irons.
Het speelde in zijn historie vier keer tegen een Belgische club in Europees verband:

  • in 1964 tegen La Gantoise (zie verder)
  • in 1975 verloor het de finale van Europacup II op de Heizel van Anderlecht met 4-2. Paars-wit had toen een Europese topploeg met o.a. Rensenbrink, Haan, Coeck en Swat Van der Elst. Bij West Ham waren toen Frank Lampard (de vader van de nog veel beroemdere Frank Lampard jr) en Trevor Brooking de toppers.
  • in 2021 kwam West Ham in de groepsfase van de Europa League uit tegen Racing Genk (3-0 thuis en 2-2 uit)
  • en begin dit seizoen won West Ham in de groepsfase van Conference League twee keer tegen Anderlecht (2-1 thuis en 0-1 uit).

WEST HAM EUROPEES

West Ham won in 1965 de Europabeker voor Bekerwinnaars in een finale tegen 1860 München (2-0), voor 100.000 toeschouwers op Wembley. West Ham had toen een topteam met de internationals Bobby Moore, Geoff Hurst en Martin Peters en manager Ron Greenwood. In 1966 bereikte het de halve finales en in 1976 de finale tegen Anderlecht (zie boven). Het beste recente Europese resultaat was de halve finale van de Europa League in 2022. Onderweg versloeg West Ham in de 1/8 finales Sevilla en in de ¼ finales Lyon. In de halve finales bleek echter Eintracht Frankfurt te sterk (1-2 verlies thuis, 1-0 verlies uit).

ACTUEEL

De voorbije seizoenen deed West Ham het onder de Schotse trainer David Moyes prima in de Premier League met een zesde plaats in 2021 en een zevende in 2022. Dit seizoen loopt het veel minder goed en kampt de club met enige degradatiezorgen. Moyes staat dan ook onder grote druk. De meeste waarnemers zijn er nochtans van overtuigd dat er voldoende kwaliteit is. Maar scoren is een probleem voor de drie gebruikte spitsen en vooral buitenshuis haalt West Ham dramatisch weinig punten.
In de Conference League won West Ham zijn groep van Anderlecht, Silkeborg en FCS Boekarest en schakelde het daarna AEK Larnaca uit in de 1/8 finales. Het won dit seizoen Europees àl zijn wedstrijden.


TRAINER

David Moyes (59, Schot)
Was als speler actief bij Celtic en kleinere Engelse clubs.
Trainde eerder Everton (11 jaar!), Manchester United, Real Sociedad en Sunderland.

Sinds november 2017 bij West Ham. Hij verliet de club op het einde van dat seizoen (17-18), maar kwam terug bij West Ham sinds december 2019.

SPELERS

Doel:

  • Lukasz Fabianski: veteraan en ex-Pools international, 37
  • Alphonse Areola: Fransman, 30, uit de jeugd van PSG, kon bij PSG en Real Madrid nooit echt doorbreken

Verdediging:

  • Emerson Palmieri: Italiaanse Braziliaan, 28, brak niet door bij Chelsea, wel bij Lyon en nu West Ham
  • Aaron Cresswell: Engelsman, 33, sinds 2014 bij West Ham
  • Nayef Aguerd: 26, speelde voor Marokko op het WK in 2022, West Ham betaalde 32 miljoen euro voor hem aan Rennes
  • Angelo Ogbonna: Italiaanse Nigeriaan, 34, al sinds 2015 bij West Ham
  • Kurt Zouma: Fransman, 28, ex-Chelsea, opgeleid bij Saint-Etienne, daarna telkens weer uitgeleend door Chelsea, in 2021 door West Ham overgenomen voor 35 miljoen euro
  • Ben Johnson: 23, grote Engelse belofte uit eigen jeugd
  • Thilo Kehrer: 26-jarige Duitser, mislukt bij PSG en door West Ham overgenomen voor 22 miljoen euro
  • Vladimir Coufal : Tsjechisch international, 30

Middenveld:

  • Declan Rice: aanvoerder als verdedigende middenvelder, Engels international, 24, uit eigen jeugd, marktwaarde zou 80 miljoen euro zijn, speelde ooit oefeninterlands voor Ierland vooraleer te kiezen voor Engeland
  • Tomas Soucek: aanvoerder Tsjechische nationale ploeg, 28
  • Lucas Paqueta: Braziliaan, 25, zat in de Braziliaanse selectie voor het WK 2022, niet gelukt bij Milan, wel bij Lyon en door West Ham daar overgenomen voor 43 miljoen euro
  • Saïd Benrahma: Franse Algerijn, 27
  • Jarrod Bowen: Engelsman, 25
  • Manuel Lanzini: Argentijn, 30, via Al-Jazira bij West Ham beland
  • Pablo Fornals: Spanjaard, 27, West Ham betaalde aan Villareal 30 miljoen euro voor hem
  • Flynn Downes: Engelsman, 24
  • Maxwel Cornet: Franse Ivoriaan, 26, kwam voor 20 miljoen over van Burnley

Spits:

  • Danny Ings: 30-jarige Engelsman, speelde altijd in Engeland (Liverpool, Southampton, Burnley, Aston Villa…)
  • Gianluca Scamacca: 24-jarige Italiaan, al aan zijn negende club toe, vooral bij kleinere Italiaanse clubs, ook even bij de jeugd van PSV, 10 caps voor Italië, voor 36 miljoen euro overgenomen van Sassuolo
  • Michail Antonio: Jamaicaans international, 32, speelde altijd in Engeland.