Onder de loep: FK Qarabag

Onder de loep: FK Qarabag

Speeldag 1 - UEFA Conference League Knockout Round - 16-02-2023 om 18:45 u

Opgericht in 1950 in de stad Agdam in het westen van het land, speelde eerst in de Sovjet-competitie. Sinds 1992 actief in de Azerbeidzjaanse competitie, werd meteen kampioen in 1993.
De stad Agdam werd in 1993 ingenomen en volledig verwoest door Armeense troepen in het kader van de langdurige oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië om Nagorno-Karabach. Van Agdam bleven alleen maar ruïnes over, het werd een lege spookstad die ook wel ‘het Hiroshima van de Kaukasus’ werd genoemd. De stad is sinds 2020 echter weer onder controle van Azerbeidzjan, dat momenteel aan de moeizame heropbouw van de stad en de wegeninfrastructuur werkt, waarbij ook het verwijderen van talrijke mijnen. FK Qarabag week daarom in 1993 uit naar de hoofdstad Baku, 340 km naar het oosten, aan de Kaspische Zee. Maar de link met Nagorno-Karabach blijft sterk aanwezig, zeker bij de supporters. Zo is het officiële adres van de club nog steeds in Agdam. De club hoopt een van de volgende jaren te kunnen terugkeren naar Agdam. Intussen speelt FK al bijna 30 jaar ‘buitenshuis’. 

Supporters

Meestal vluchtelingen uit de regio van Agdam die zich over het hele land verspreidden. De verre reis en de daarbij horende transportkost schrikt hen af om voor gewone competitiewedstrijden naar Baku te reizen (vandaar de magere belangstelling voor de thuismatchen, gemiddeld minder dan 2000). Voor belangrijke Europese thuiswedstrijden komt er echter wél veel volk opdagen, tot meer dan 30.000! De club speelt zijn Europese duels daarom in een ander stadion.

Stadion

  • In de eigen competitie: Azersun Arena (5800 plaatsen)
  • Europacup: het Tofikh Bakhramovstadion met 31.200 plaatsen, voorheen ook het Jozef Stalinstadion en het Vladimir Leninstadion genoemd; het is genoemd naar een voormalige bekende scheidsrechter. 

Club

  • Grootste rivaal: Neftçi Baku met wie hevige derby’s worden uitgevochten.
  • Bijnaam: De Paardrijders, naar het symbool van de Karabach-regio (het Karabach-paard).
  • Nationaal palmares: sinds 1993 negen kampioenstitels en zeven bekers.
  • Europees: 14 deelnames sinds 1996; sinds 2014 telkens geplaatst voor de groepsfase van Champions League of Europa League (telkens 3e of 4e).

Eigenaar: Abdulbari Gözal (73); steenrijke ceo van de Intersun Holding die in verschillende landen in Azië en Europa actief is in o.a. voeding en olie; onderdeel daarvan is het voedingsbedrijf Azersun met thuisbasis in Baku en eigenaar van FK Qarabag.

Belgische confrontaties

In 2011 won Qarabag thuis van Club Brugge met 1-0, in Brugge werd het een 4-1 verlies. In 2015 won Qarabag thuis van Anderlecht met 1-0, in Brussel werd het een 2-1 verlies.
In 2021-2022 werd Qarabag 2e in de groepsfase van de Conference League, uitgeschakeld door Marseille in de 1/16 finales Shirtkleuren: thuis zwart, uit wit

Dit seizoen

  • Nationaal: Qarabag is momenteel leider in de competitie met een straat voorsprong op de tweede.
  • Europees: winst in de voorronde van de Champions League tegen Lech Poznan, Zürich en Ferencvaros; uitgeschakeld in play-off door Viktoria Plzen (0-0 thuis, 2-1 verlies in Tsjechië); 3e in groepsfase Europa League na Freiburg en Nantes en voor Olympiacos; verloor geen van zijn drie wedstrijden in eigen stadion (3-0 tegen Nantes, 0-0 tegen Olympiacos, 1-1 tegen Freiburg) en won buitenshuis bij Olympiacos met 0-3.
  • Manager-coach: Gurban Gurbanov sinds 2008; all-time topschutter van de nationale ploeg van Azerbeidzjan; aanhanger van het balbezitvoetbal van Barcelona en van een 4-2-3-1 opstelling.
  • Spelerskern: 15 A-internationals Azerbeidzjan. De ploeg telt enkele buitenlanders zoals de Montenegrijnen Vesovic en Jankovic, de Colombiaan Medina, de Brazilianen Julio Romao, Almeyda, Andrade en Kady en de Fransman Zoubir.

 


Uit WIGWAM - januari 2023