Hein Vanhaezebrouck: 'Drie punten tegen Oostende zouden succes zijn'

Hein Vanhaezebrouck: 'Drie punten tegen Oostende zouden succes zijn'

“Het is niet 5 voor 12, maar 5 na 12.” Hein Vanhaezebrouck is duidelijk in de aanloop naar het duel met KV Oostende. De coach eist een reactie van zijn spelersgroep. “Deze match wordt cruciaal. Zeker gezien ons programma.”

“Renato (Neto, red.) heeft meegetraind na zijn enkelblessure”, begon Vanhaezebrouck zijn persbabbel. “Vandenbussche was hersteld van een knieblessure, maar heeft nu last aan de schouder. Hij is vermoedelijk een tweetal weken onbeschikbaar. Elhamed en Dejaegere trainen individueel.” Simon Diédhiou en Gustav Wikheim zitten voor het eerst sinds lang nog eens in de Gentse selectie. “Zij toonden een goede mentaliteit in de beloftenpartij tegen Moeskroen. Het was niet allemaal van een hoog niveau, maar er waren toch flitsen én ze bleven steeds hard werken.”

Aan het worst case scenario – een zevenpuntenkloof  met Club – wou de coach vorige week niet denken. Tot zijn grote spijt werd dat toch de realiteit. “We kunnen niet meer over de titel praten”, zucht Vanhaezebrouck. “Zelfs als we Club Brugge thuis kunnen kloppen, komen we nog vijf punten tekort. Dat is veel, hé. Kijk, het is een fantastisch seizoen geweest, maar als je slecht eindigt, gaat daar veel van verloren. We wonnen een individuele prijs (de Gouden Schoen van Kums, red.), een teamtrofee (de Supercup, red.) en zetten een Europees parcours neer dat de mensen zich over vijftien jaar nog zullen herinneren. Alleen zal men daar niet meer over spreken volgend jaar. Dan zullen de mensen zeggen: ‘De hype is over."

Vanhaezebrouck zag tijdens het seizoen gemakzucht in zijn groep sluipen. “Na de zeges tegen Anderlecht, Club en Standard zei iedereen: ‘KAA Gent zal los die tweede titel pakken.’ Blijkbaar was dat voor bepaalde spelers niet goed. Sommigen dachten dat ze er al waren. Nochtans had ik de ploeg daar bij de start van het seizoen voor gewaarschuwd. Toen al bestond het risico dat er gelatenheid in de ploeg zou sluipen. En dat kan niet als je voor de prijzen speelt.”

Vanhaezebrouck ziet één groot verschil met de Buffalo’s van enkele maanden geleden. “Onze sterkte was het collectief. Dat is nu ook het geval bij Club Brugge. Waarom kon Atlético woensdag Barcelona kloppen? Omdat ze alle elf doen wat ze moeten doen. Ze gaan allemaal tot het uiterste. Ook wij waren daarin de primus. Maar jammer genoeg is dat veranderd. En puur op kwaliteit kunnen we niet het verschil maken in België.”

De beste remedie volgens de coach: eindelijk nog eens de drie punten pakken. “De wedstrijd tegen Oostende wordt cruciaal”, beseft Vanhaezebrouck. “Zeker als je ziet welke matchen nadien volgen: Anderlecht thuis, Genk uit, Club thuis en Anderlecht uit. Iedereen moet beseffen dat het niet 5 voor 12 is, maar 5 ná 12. We moeten zorgen dat we weer eens winnen – dat lukte ons sinds februari nog maar twee keer. Tegen Oostende zal dat al moeilijk genoeg zijn. In de competitie haalden we 1 op 6 tegen hen en verloren we daar met 5-2. De drie punten zouden dus een ongelofelijk succes zijn. Geloof me.”

Afsluiten deed Vanhaezebrouck met een komische noot. “Ach, Barcelona zit in een vergelijkbare situatie als de onze. Het voordeel is dat Messi na de partij tegen Atlético zei: ‘Luister, laat ons niet panikeren. Kijk naar AA Gent. Die hebben ook een moeilijk moment.’” (schaterlacht)

(JVDV)
Foto: Belga Image