Hein Vanhaezebrouck: ''Zulte Waregem is een waardige tegenstander''

De internationale wedstrijden zijn achter de rug. Zondag verwelkomt KAA Gent de buren van Zulte Waregem in de Ghelamco Arena. We zijn aan de tiende wedstrijd in de Jupiler Pro League toe, een derde van de reguliere competitie is bijna voorbij en de leider in de tussenstand komt langs. Een vooruitblik met onze trainer.

Ruime selectie

Hein Vanhaezebrouck startte zijn praatje met de pers met goed nieuws. “De ziekenboeg is bijna leeg. Thomas Matton trainde individueel maar staat heel dicht bij het aansluiten bij de groep. Noël Soumah werd vandaag opnieuw onderzocht. Het is nu wachten op resultaten. Alle andere spelers hebben meegetraind ook Daniel Milicevic en Jérémy Taravel. Ze komen allemaal in aanmerking voor de selectie. We waren met een 25-tal, we hebben er 18 nodig. Een paar jongens zullen moeten afvallen. We recupereren veel spelers en hebben meer keuze. Dat is positief.”

Op de vraag of Brecht Dejaegere er bij zal zijn had onze coach een kort antwoord klaar. “Morgen wordt de selectie bekend gemaakt”, aldus Hein Vanhaezebrouck

Respect voor Francky Dury

Hein Vanhaezebrouck toonde veel waardering voor de tegenstander van zondag en ook hun coach, Francky Dury.

“We spelen tegen Zulte Waregem, de leider in de tussenstand. Als je na negen speeldagen leider bent dan is dat geen verrassing. Dan is dat terecht. Francky Dury levert heel goed werk. Op sommige vlakken verschillen we maar er zijn ook veel gelijkenissen tussen ons. We kunnen allebei lange tijd voor een club werken. We hebben allebei weinig mindere periodes gekend. We willen allebei uit onze ploeg het maximum halen en gebruiken daar alle middelen voor. Dat is de logica zelve.”

“Zulte Waregem is een groeiende, bloeiende club met een nieuw stadion en nieuw oefencomplex, met een spelerskern die ze ieder jaar proberen te verbeteren.
De kern is zeer evenwichtig, heeft kracht, technische vaardigheden en scorend vermogen, en het is een goede mix van ervaring en jeugd. Net zoals ploegen als Charleroi KAA Gent als een voorbeeld zien, toont Zulte Waregem aan de ploegen in de tweede kolom wat je als kleinere club op een verstandige manier kan realiseren. Het wordt dus een moeilijke match.”

Hein Vanhaezebrouck vindt het geen probleem dat Zulte Waregem altijd supergemotiveerd lijkt wanneer ze tegen KAA Gent spelen.

“Dat is logisch. Iemand die tegen zijn ex-team speelt die is altijd gemotiveerd. Toen ik met KV Kortrijk tegen KAA Gent speelde dan hoefde ik Coulibaly en Stijn De Smet ook niet te motiveren. Die waren dubbel gemotiveerd. Het is eigen aan voetbal en transfers. Die extra motivatie tegen een ex-ploeg speelt wel mee maar het is niet de enige reden waarom het moeilijk punten halen is tegen Zulte Waregem. Vorig jaar hebben wij op Waregem een pak kansen laten liggen. Zo win je moeilijk wedstrijden.”

Balbezit

De coach had ook lof voor de wijze van spelen van de mannen uit Waregem.

“Uit statistieken blijkt dat KAA Gent de ploeg is met veruit het meeste balbezit. Op de tweede plaats staat Zulte Waregem. Dat bewijst dat ze, net als KAA Gent, uitgaan van eigen kwaliteiten en daar resultaten mee halen. Wij speelden met zo een dominante manier van spelen kampioen en kwalificeerden ons voor de 1/8e finale van de Champions League. Zulte Waregem staat ermee aan de leiding. Dat doet me plezier want ik geloof dat balbezit lonen kan. Het bewijst ook dat Zulte Waregem veel meer is dan een ploeg die vanuit een goede organisatie met een omschakeling probeert het verschil te maken.”

En dat is ook goed nieuws voor alle supporters.

“Je hebt twee voetbalscholen, twee soorten coaches: de dominante en de reactieve. De eerste zegt “geef mij de bal”, de tweede laat je de bal. De ene is niet beter dan de andere. Je haalt met beiden resultaten. Mijn filosofie is balbezit, dominantie.  Mocht ik echter een neutrale supporter zijn dan zou ik tweemaal nadenken wanneer ik een abonnement koop. Aan een reactief spelende ploeg zou ik mijn geld toch niet geven. Maar bij een ploeg waarvan je weet dat die ervoor gaat, die voetbal speelt waardoor de tegenstander ook kansen krijgt, daar is iedere week iets te zien. Ik denk dat de supporters van KAA Gent tevreden zijn over het voetbal dat ze de afgelopen jaren zowel uit als thuis, zowel in de competitie of Europees, hebben gezien. Het is de moeite om daarvoor naar het stadion voor te komen.”