Hein Vanhaezebrouck: 'Er elke keer voor gaan'

Hein Vanhaezebrouck: 'Er elke keer voor gaan'

Hein Vanhaezebrouck wil áltijd winnen. Niet louter tegen pakweg Club Brugge of Valencia, maar ook vrijdag in Moeskroen. “Als je succes wilt hebben, moet je er elke keer voor gaan. Niet alleen op de grote momenten”, benadrukte de coach op zijn persbabbel. Verwacht morgen dus maar elf gemotiveerde Buffalo’s op het veld. Comme d’habitude.

Koning Winter lijkt nu al in het land. En dat eiste meteen een slachtoffer bij de Buffalo’s. “Simon is woensdag ziek geworden. Hij is een beetje grieperig. Ook Van Der Bruggen en Elhamed zijn er niet bij tegen Moeskroen. Hannes heeft een blessure aan de buikspieren, Hatem ondervindt hinder aan de hamstring. Gershon revalideert nog altijd van zijn knieblessure. Alle andere spelers konden wel meetrainen – Soumahoro en Johansson incluis.”

Geen Simon dus op Le Canonnier. De aanvaller groeide nochtans stilaan opnieuw naar zijn oude vorm. Getuige daarvan zijn treffer bij de Nigeriaanse nationale ploeg. “Simon is nog steeds geen honderd procent fit”, weet Hein. “Bij het minste voorval heeft hij daardoor een kleine reactie. Zijn lichaam moet geleidelijk aan weer sterker worden. Maar de voorbije week was hij opnieuw weg met de nationale ploeg, waardoor hij minder rust kreeg dan nodig.”

De overige internationals keerden wel zonder kleerscheuren terug. Bij de drie Rode Duivels was dat zelfs met een kamerbrede glimlach. “Het was hun eerste keer en je merkte dat ze ervan genoten hebben. Depoitre zijn prestatie tegen Andorra vond ik prima. In de beginfase was het even zoeken, maar na rust begrepen zijn ploeggenoten dat je met Laurent ook gewoon kunt combineren. Op die manier trok hij volk naar zich toe en kwam er ruimte voor de anderen.”

Over drie dagen stappen de Buffalo’s op het vliegtuig richting Valencia. Al wacht er eerst nog een verplaatsing naar Moeskroen - iets minder sexy dan de Spaanse kuststad. “Moeskroen klinkt misschien niet zoals sommige andere tegenstanders, maar het is even moeilijk”, aldus Vanhaezebrouck. “Kijk naar Club en Oostende, zij wonnen ook niet in Moeskroen. Trouwens, als je succes wilt hebben, moet je er elke keer voor gaan. Niet enkel op de grote momenten. In het wielrennen lukt dat misschien, maar niet in het voetbal. Dan moet je er week na week staan. Het is de reden waarom ik vroeger zo’n grote fan was van Eddy Merckx. Hij reed alles, zelfs zesdaagsen en kermiskoersen. En hij won ze nog eens ook. (lacht)”

Het treffen met de Henegouwers is ook een weerzien met twee ex-Buffalo’s: David Hubert en Mustapha Oussalah. “Die twee plooien zich altijd dubbel voor hun ploeg. Ik verwacht dus niet dat ze meer gemotiveerd zullen zijn tegen ons. De voorbije weken hebben ze wel hun stempel gedrukt op het team. Moeskroen is nu opnieuw een weerbaar elftal dat al vijf wedstrijden ongeslagen is. Hopelijk beseffen mijn spelers dat het geen makkelijke klus wordt en kunnen we onze positieve lijn doortrekken.” 

(JVDV)
Foto: Belga Image