Hein Vanhaezebrouck: 'Voor eigen publiek nooit tevreden met gelijkspel'

Hein Vanhaezebrouck: 'Voor eigen publiek nooit tevreden met gelijkspel'

In zijn toespraak op het Gala van de Gouden Schoen verwoorde Hein Vanhaezebrouck het al subliem: “We can be heroes, just for one day” – een stukje David Bowie uit de mond van de coach. Woensdagavond mochten Kums en co. genieten, maar de volgende ochtend ging de focus meteen naar de partij tegen Anderlecht. Want de landskampioen wil 2016 ook sportief met een feestje beginnen. “Voor eigen publiek zijn we nooit tevreden met een gelijkspel”, benadrukte Hein Vanhaezebrouck.

“Zie ik er niet fit uit?”, vraagt Hein Vanhaezebrouck verbaasd, wanneer een journalist daags na de Gouden Schoen opmerkt dat zijn oogjes er opvallend klein uitzien. “Heb ik altijd – een familietrekje. (lacht) Iedereen is gisteren op tijd naar huis vertrokken. We hebben dan ook geen groep die daar zwaar in overdrijft.“

De volle ziekenboeg bij de Buffalo’s is bijgevolg louter toeval. “Depoitre kon vandaag (donderdag, red.) niet meetrainen met pijn aan de adductoren. We moeten afwachten hoe zijn blessure evolueert in de komende dagen. Ook Rafinha (overbelastingsletsel) is onzeker. Dejaegere (voetzool), Neto (achillespees) en Wikheim (quadriceps) konden wel opnieuw aansluiten bij de groep.” Over twee jongens is er minder goed nieuws. “Olayinka heeft een letsel aan de voet en is enkele weken onbeschikbaar, net als Van Der Bruggen. Hij heeft een scheurtje in de heupbuiger. Pedersen en Gershon bouwen hun conditie op.”

Nog even terug naar de Gouden Schoen. Anderlecht vertolkte woensdagavond slechts een bijrol in de grote KAA Gent-show. Dat zijn ze in Brussel niet gewend. Verwacht HVH daarom een extra gemotiveerd paars-wit? “Anderlecht heeft de Gouden Schoen niet nodig om geprikkeld te zijn”, weet Vanhaezebrouck. “Ze zullen willen tonen dat zij de grootste club van het land zijn. Dat hebben ze op Club Brugge gedaan door met 1-4 te gaan winnen, en dat zullen ze ook bij ons opnieuw willen doen.”

Toch is de status van de Buffalo’s afgelopen jaar grondig veranderd. “Vooral bij de kleinere clubs is dat het geval. Vroeger waren Club Brugge, Anderlecht en Standard de grote affiches. Nu zijn wij daar ook bijgeslopen. Maar we zijn plots geen prooi, hè. Anderen zien zichzelf als een even grote – of misschien zelfs nog grotere – kanshebber dan ons. Op dit moment zijn we gewoon één van de titelkandidaten. Dat is op zich al een omslag ten opzichte van vroeger. Toen was Gent een outsider die wel eens een goed resultaat neerzette, maar nooit meestreed om de hoofprijzen.”

Maar van een complete aardverschuiving is er volgens Vanhaezebrouck nog geen sprake. “Anderlecht staat slechts op twee punten, Club Brugge op drie. Hadden we 22 punten voorgestaan, zoals PSG in Frankrijk, dán was er sprake geweest van een machtsoverdracht. Dat is nu niet het geval. Kijk, die individuele bekroningen zijn allemaal momentopnames. Na ons fantastische seizoen is het logische dat we die prijzen pakten. Anderlecht heeft dat in het verleden ook meegemaakt. Toch staat niet altijd garant voor een vervolg. Het is nu aan ons om te blijven bevestigen, zoals we dat ook na de titel hebben gedaan.”

Bij winst kan de landskampioen een handvol punten uitlopen op Anderlecht. Al berekent Vanhaezebrouck het op een andere manier. “Alles staat voorlopig nog dicht bij elkaar. Je moet niet rekenen in vijf of zes punten, maar wel tweeënhalf en drie. Daar draait het in de Play-offs uiteindelijk om. Of ik zondag tevreden ben met een gelijkspel? Voor eigen publiek mag je nooit tevreden zijn met een puntendeling. Ook nu gaan we daar dus niet vanuit.”

(JVDV)

Foto: Belga Image