Next Match: KRC Genk - KAA Gent (MD9 JPL)

Next Match: KRC Genk - KAA Gent (MD9 JPL)

De Ieren keren huiswaarts en onze Buffalo's maken zich op voor een verplaatsing naar Limburg. Op zondag 18 september spelen we de topper in en tegen KRC Genk (aftrap 13u30). Hiermee sluiten we het eerste drukke luik van het seizoen af. Na zes matchen in september volgt na speeldag 9 een interlandbreak.

VOORBESCHOUWING MET HEIN VANHAEZEBROUCK

De ochtend na de 3-0-overwinning tegen Shamrock Rovers sprak onze coach opnieuw de verzamelde pers toe. “We hebben gisteren gedaan wat we moesten doen”, zei Hein. “We hebben goed verdedigd, waren efficiënt en hebben de opdracht volbracht.”

“Ik vroeg mijn spelers scherp te starten voor de aanwezige fans” - Hein Vanhaezebrouck

“Voor de wedstrijd heb ik mijn spelers gezegd dat ze moesten denken aan de supporters die aanwezig waren in het stadion. Dat ze ervoor moesten zorgen dat die mensen iets te zien kregen. Mijn spelers hebben die boodschap opgepikt: ze zijn scherp gestart en we hebben snel twee keer gescoord. Ik hoop dat dat de manier is waarop we weer meer mensen in het stadion kunnen verwelkomen.”

“Op voorhand dacht ik dat de Ierse supporters ons publiek misschien zouden overstemmen. Maar dat is niet gebeurd. Onze fans hebben dat fantastisch gedaan. Er was zelfs interactie tussen de twee tribunes achter de doelen, ook al was er niet zo veel volk in de familietribune. 

De volgende opdracht komt er alweer snel aan, want zondag speelt KAA Gent om 13.30u op het veld van Racing Genk. “Genk staat op de tweede plaats en dat is verdiend”, weet Hein. “Voor hen is er dit seizoen geen Europees voetbal. Genk kan zich dus vol focussen op de competitie.”

“Wij spelen voor het 8e jaar op rij Europees voetbal en zijn daar trots op. Maar je betaalt er toch een beetje een prijs voor. Zeker als je op donderdag speelt, kost dat je toch altijd wat punten in de competitie. Misschien speelt dat ook mee in het feit dat we de voorbije twee seizoenen telkens vijfde werden en net Play-Off 1 misten.”

Zondag mist Vanhaezebrouck alvast de geschorste Okumu in Genk. “We kunnen daar blijven over zeuren, maar het is nu zo. Het bondsparket heeft een voorbeeld willen stellen. Maar een duw wordt dus gelijkgesteld aan een kopstoot, tja. Voorts is het nog afwachten wat de selectie betreft. Samoise en Lemajic zijn nog onzeker met blessures.”

Tot slot ging het ook nog over de doelmannen, Davy Roef en Paul Nardi. “Nee, er is geen “regeling” voor de keepers. Waarom zou ik een keuze moeten maken? Ik heb twee doelmannen die kwaliteit brengen, dus ik wil ze ook graag allebei gebruiken.”

STATS GENK - GENT 📈

 • KRC Genk verloor drie van de laatste vier Jupiler Pro League-ontmoetingen met KAA Gent (W1) en kwam tijdens elk van die nederlagen niet tot scoren, nadat slechts twee van de voorgaande onderlinge duels met de Buffalo's een verlies opleverde (W5, G3).
   

 • KRC Genk kan voor het eerst in de clubgeschiedenis drie keer op rij verliezen van KAA Gent in eigen huis en voor het eerst ooit in drie opeenvolgende thuiswedstrijden met de Buffalo's zonder doelpunt blijven.
   

 • KRC Genk (W6, G1, V1) kan voor de vierde keer deze eeuw zeven van de eerste negen wedstrijden van een Jupiler Pro League winnen, nadat de club dat eerder lukte in 2018/19 (7), 2010/11 (8) en 2006/07 (7); de Genkies werden kampioen in de laatste twee seizoenen waarin de eerste zeven duels werden gewonnen (in 2018/19 en 2010/11).
   

 • KAA Gent verloor slechts één van de laatste veertien uitduels in de Jupiler Pro League, al was dat wel de meest recente (1-2 op Charleroi), terwijl de Buffalo's voor het eerst sinds april-december 2017 in dertien opeenvolgende uitduels het net kunnen vinden (13).
   

 • KRC Genk en KAA Gent zijn de twee ploegen die dit Jupiler Pro League-seizoen het vaakst paal of lat raakten (allebei 5 keer), terwijl Genk-aanwinst Nicolás Castro één van de twee spelers is die deze jaargang al twee keer het houtwerk raakte (samen met OHL's Mousa Al Tamari).
   

 • De Jupiler Pro League-matchen van KAA Gent kennen dit seizoen gemiddeld 60 minuten zuivere speeltijd, het meeste van alle ploegen in de competitie en meer dan vijf minuten meer dan de duels van KRC Genk (54 minuten).
   

 • KRC Genk-aanvaller Joseph Paintsil, die twee keer scoorde in zijn laatste drie Jupiler Pro League-duels, is de speler die de meeste dribbels ondernam in het vijandelijke strafschopgebied dit seizoen (9).
   

 • Alleen Royal Antwerp (7) kwam dit Jupiler Pro League-seizoen vaker tot scoren uit een standaardsituatie dan KAA Gent (6 – net als Standard), terwijl Jordan Torunarigha de enige speler is die deze jaargang zowel al eens afmaker als aangever was na een dood spelmoment.
   

 • De laatste twee Jupiler Pro League-treffers van Mbwana Samatta maakte hij als invaller, nadat slechts twee van zijn voorgaande 31 doelpunten ook na een invalbeurt tot stand kwam; Joseph Akpala (14) en Habib Habibou (12) zijn de enige Afrikaanse spelers die deze eeuw vaker tot scoren kwamen als invaller dan Samatta (11 keer in totaal).
   

 • Sinds zijn terugkeer in de Jupiler Pro League in 2021/22 was alleen Michael Frey (32) bij meer doelpunten betrokken dan KAA Gent-spits Hugo Cuypers (29 – 18 goals, 11 assists) van alle huidige spelers in 1A.


  #COBW #GNKGNT