Wat je moet weten over Omonia Nicosia

Wat je moet weten over Omonia Nicosia

In de Play-Off ronde van de UEFA Europa League beslissen KAA Gent en het Cypriotische Omonia Nicosia in een dubbel treffen wie er naar de groepsfase mag. In de aanloop naar de heenwedstrijd in onze Ghelamco Arena nemen we even de tijd om deze nieuwe tegenstander onder de loep te nemen.

Geschiedenis en palmares

Omonia Nicosia werd opgericht in 1948, speelt in groen en wit en ontstond als een afsplitsing van de huidige stadsrivaal APOEL Nicosia. In de jaren '7à en '80 werd Omonia de meest succesvolle ploeg in Cyprus met maar liefst 14 landstitels in 18 jaar tijd. In het voorbije decennium verzeilde Omonia in een financiële crisis en moest lijdzaam toezien hoe APOEL met 7 opeenvolgende titels de fakkel terug overnam. In 2018 nam Stavros Papastavrou de club over en met een landstitel in 2021 en bekerwinst in 2022 werden terug successen geboekt.

Op het Europese toneel is Omonia een vaste klant in de voorrondes, maar meestal eindigt het verhaal daar ook. In 2020 stonden ze wel op de rand van de Champions League nadat ze Legia Warschau en Rode Ster Belgrado uitschakelden. In de laatste voorronde was Olympiakos net te sterk, maar ze bereikten zo wel voor het eerst de groepsfase van de Europa League. Vorig seizoen leken ze na 4-2 winst tegen Antwerp opnieuw op weg naar die groepsfase, maar op de Bosuil moest het alsnog de duimen leggen na strafschoppen, waardoor het de groepsfase van de Conference League werd.

Cypriotische tegenstanders

Voor de derde keer in drie jaar tijd vliegen onze Buffalo's naar Cyprus voor een Europese wedstrijd. In 2019 werd AEK Larnaca uitgeschakeld in de voorrondes van de Europa League en vorig seizoen werd Anorthosis Famagusta twee keer opzij gezet in de groepsfase van de Conference League. Omonia Nicosia kwam in het verleden al uit tegen Anderlecht (2x), Club Brugge, Antwerp en Waterschei. Een 4-2 zege tegen Antwerp en een 1-1 gelijkspel tegen Anderlecht waren daarin de beste resultaten, maar een Belgische ploeg uitschakelen lukte hen nog nooit.

Bekende namen

De Cypriotische competitie bulkt niet meteen van de bekende namen, maar toch zijn er bij Omonia enkele spelers die wel een belletje doen rinkelen. Ex-Buffalo Roman Bezus hoeven we uiteraard niet voor te stellen. Nadat zijn Gents contract afliep, vond hij onderdak bij de Cyprioten. Met Mikkel 'Mix' Diskerud loopt er trouwens nog een tweede ex-Buffalo rond bij Omonia. De Amerikaanse Noor kwam in 2012 bij Gent weinig aan spelen toe en belandde na een heuse wereldreis via Amerika, Zweden, Zuid-Korea en Turkije bij Omonia.

Voorin heeft Omonia met de Sloveen Tim Matavz een ervaren goalgetter rondlopen, die vooral furore maakte in de Nederlandse Eredivisie. Na 46 doelpunten in 101 wedstrijden voor Groningen versierde hij een toptransfer naar PSV, waar hij eveneens aan de lopende band scoorde (46 in 102 wedstrijden). In 2017 keerde hij nog enkele seizoenen terug naar Vitesse, waar hij zijn neus voor doelpunten nogmaals etaleerde.

De hoofdcoach van Omonia is misschien wel de bekendste naam van allemaal. Neil Lennon staat sinds maart aan het roer en heeft vooral een stevig verleden bij Celtic Glasgow. Als speler was hij er al zeven jaar actief, maar nadien keerde hij nog twee keer terug als manager. Onder zijn leiding pakte Celtic maar liefst 5 landstitels en 4 bekerzeges.

Stadion

Omonia Nicosia speelt zijn thuiswedstrijden in het GSP Stadion, het grootste stadion van Cyprus waar 22859 toeschouwers binnen kunnen. Vol zal het wellicht niet lopen, tegen Antwerp waren er vorig seizoen 10500 toeschouwers aanwezig.