KAA Gent-Maccabi Haifa zonder publiek

KAA Gent-Maccabi Haifa zonder publiek

De Europese thuiswedstrijd tegen het Israëlische Maccabi Haifa op 21 februari moet achter gesloten deuren gespeeld worden. Dat heeft burgemeester Mathias De Clercq beslist op uitdrukkelijke vraag en advies van de politie. De veiligheidsdiensten vinden de risico's te groot gezien de spanningen in het conflict tussen Israël en Palestina. De toegang wordt verboden voor thuis- en uitsupporters. 

De stad Gent motiveert de beslissing als volgt:

"Het stadsbestuur heeft reeds verschillende klachten ontvangen van politiek geëngageerde burgers die vinden dat een dergelijke wedstrijd niet kan plaatsvinden gezien de huidige context. Daarnaast kan er verwacht worden dat verschillende manifestanten zullen trachten om de wedstrijd zelf te boycotten. Zoals het verleden reeds meermaals heeft uitgewezen werken voetbalwedstrijden vaak als een soort van katalysator voor het uiten van frustraties en verzuchtingen die op zich niets te maken hebben met de wedstrijd zelf."

"Bovendien zorgt het open karakter van de KAA Gent Arena en het feit dat het niet mogelijk is om een externe veiligheidsperimeter in te richten rond het stadion ervoor dat het in licht van de huidige omstandigheden onmogelijk is om waterdichte garanties te bieden met betrekking tot de veiligheid van alle aanwezige supporters. Als gevolg hiervan zal het stadion in geval van een bommelding, waarvan de ordediensten oordelen dat de kans reëel is dat die er komt, volledig ontruimd moeten worden, wat voor veel onrust en ontevredenheid zal zorgen bij de aanwezigen."

"Dat dergelijke dreiging ook bij ons bijzonder ernstig moet genomen worden bewijzen de recent verijdelde aanslagen tegen verschillende Joodse doelwitten in Brussel en Antwerpen en de aanslag in Brussel tijdens de interland België-Zweden." - Stad Gent

De stad Gent vreest ook voor incidenten in het centrum: "We ontvingen ondertussen een aanvraag om te manifesteren en de verwachting is dat er nog meer meldingen zullen volgen naarmate de matchdag nadert. De internationale tendens is dat dergelijke betogingen steeds grimmiger worden en meer en meer volk op de been brengen, waardoor het steeds moeilijker wordt voor de ordediensten om alles in goede banen te leiden."

Mocht de wedstrijd gedurende lange tijd verstoord worden, dan riskeert KAA Gent een forfaitscore opgelegd te krijgen van de UEFA. Dit alles heeft uiteindelijk geleid tot de beslissing om achter gesloten deuren te spelen. Hoewel publiek dus niet toegelaten is, zal de politie op de avond van de wedstrijd talrijk aanwezig zijn om de veiligheid te garanderen.

Voor KAA Gent-Maccabi Haifa werden al tickets verkocht via de Duo Deal-actie. De club bekijkt momenteel de modaliteiten om de supporters te vergoeden. Zodra hier nieuws over is, zullen we dat communiceren. 


#COBW #CONFERENCELEAGUE