Next Match: KAA Gent - KRC Genk

Next Match: KAA Gent - KRC Genk

Na de vierde bekerwinst in onze geschiedenis is het Europees ticket binnen, maar de competitie is niet gedaan. Zondag staat de openingsspeeldag van de Europe Play Offs tegen KRC Genk op het programma. Kunnen we de Genkies al meteen op 8 punten zetten na onze eerdere twee overwinningen dit seizoen?

Op de voorbeschouwing blikten coach Hein Vanhaezebrouck en Andreas Hanche-Olsen terug op de recente bekerwinst en werd door de aanwezige journalisten gepolst naar de ambities in de Europe Play Offs. De wedstrijdstatistieken van de komende confrontatie vind je zoals steeds onderaan. 

PERSCONFERENTIE HEIN VANHAEZEBROUCK

Zondag wacht dus Racing Genk, in de eerste wedstrijd van de Europe Play-offs. “Ik hoop dat er veel volk in ons stadion zal zijn. We organiseren onder meer een signeersessie met de spelers en een fotomoment met de beker. We willen er graag een galamatch van maken.”

Hein kwam ook nog even terug op de speculaties rond zijn toekomst. “Ik heb daarover mijn zeg al gedaan. We bespreken de zaken nu binnen de club. De communicatie zal ten gepaste tijde volgen, we moeten daar geen dagelijks proces van maken. En nee, we zijn niet gehaast, maar we zullen ook niet slenteren. Voorts raad ik iedereen aan om rustig te blijven en niet mee te gaan in al die geruchten. Stress is nergens goed voor.”

“Depoitre en Hjulsager raken niet fit voor zondag. Ik denk zelfs dat we ze kwijt zijn voor de hele play-offs. Voorts is het vooral wat blikschade. De jongens waren al weer gretig op training. We willen er vol voor blijven gaan in de komende matchen”. - Hein Vanhaezebrouck voor KAA Gent - KRC Genk

ANDREAS HANCHE-OLSEN


Voor Andreas Hanche-Olsen is het nog altijd nagenieten na de gewonnen bekerfinale van maandag. “Ik heb mijn penalty al meermaals herbeken, het was een geweldig moment. Ik kon er zelfs van genieten toen ik aan het penaltypunt stond. Of ik de druk dan niet voelde? Ik heb even mijn tijd genomen, gekeken naar het publiek, en vooral vertrouwen gevoeld in mezelf. Het gebeurt niet vaak dat je zo’n kans krijgt in je carrière. Ik ben blij dat ik ze gegrepen heb, het was geweldig. De beker winnen, was het mooiste moment tot nu in mijn carrière.”

“Our motivation is winning. Dat we al een Europees ticket hebben, maakt niet uit. We willen de competitie beëindigen in stijl. Met zoveel mogelijk overwinningen de vijfde plaats pakken, zou mooi zijn." - Andreas Hanche-Olsen

“De sfeer in het stadion was prachtig. Je weet natuurlijk wel dat er veel ambiance zal zijn, maar het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Twee, drie minuten na het einde zag ik al mijn familie in het stadion. Daarna moesten ze snel het vliegtuig op, maar ik heb wel een feestje kunnen bouwen met de ploegmaats. Ik kreeg ook heel veel berichten, het is leuk om al die waardering te voelen.”

Na de bekereuforie beginnen nu de Europe Play-offs. “Dat we al een Europees ticket hebben, maakt niet uit. We willen de competitie beëindigen in stijl. We hebben een goed seizoen gespeeld. Nu de vijfde plaats pakken met zoveel mogelijk overwinningen zou mooi zijn. Ik speelde dit seizoen veel wedstrijden en dat wil ik blijven doen. Misschien kwam ik de laatste weken wat minder aan de bak, maar met Ngadeu, Okumu en Torunarigha staan er dan ook drie geweldige verdedigers in de ploeg.”

PREMATCH FACTS (door Stats Perform)

  • KAA Gent won de laatste twee ontmoetingen met KRC Genk in de Jupiler Pro League, evenveel als van de voorgaande tien onderlinge duels (G3, V5).
     
  • KAA Gent en KRC Genk speelden al tien keer eerder tegen elkaar in de Jupiler Pro League Play-offs (allemaal in de Champions’ Play-offs); slechts twee keer wisten de Buffalo's te zegevieren (in 2012 en 2016), terwijl de Genkies vijf keer wonnen, waaronder elk van de laatste twee onderlinge duels (G3).
     
  • KAA Gent bleef ongeslagen in elk van de laatste negen Jupiler Pro League-matchen (W8, G1), de langste reeks voor de Buffalo's sinds februari-april 2017 (toen 10).
     
  • KRC Genk won de laatste twee Jupiler Pro League-matchen, maar zette dit seizoen slechts één keer eerder een reeks van drie zeges op rij neer (in augustus); Genk kan bovendien voor het eerst sinds oktober-november 2017 in drie wedstrijden op rij de nul houden (toen 5).
     
  • KAA Gent hield al veertien keer de nul dit Jupiler Pro League-seizoen, waaronder in zes van de laatste acht wedstrijden; deze eeuw noteerden de Buffalo's slechts twee keer eerder nog meer clean sheets in één seizoen (17 in 2017/18, 16 in 2016/17).
  • KRC Genk komt voor de vierde keer uit in de Europe Play-offs van de Jupiler Pro League, in de voorgaande drie seizoenen wist de ploeg achttien van de 22 wedstrijden te winnen en leed het slechts één nederlaag (G3).
     
  • Elk van de laatste 22 Jupiler Pro League-goals van KAA Gent kwam uit open spel, de laatste treffer uit een standaardsituatie dateert al van 14 januari 2022 (1-0 uit een hoekschop tegen Kortrijk); deze jaargang scoorden alleen Seraing (4) en Charleroi (7) nog minder vaak uit stilstaande fases dan de Buffalo's (8).
     
  • KAA Gent is de enige ploeg waartegen KRC Genk in het reguliere seizoen van de Jupiler Pro League 2021/22 nog niet tegen scoorde, al noteerden de Genkies in totaal 3,5 Expected Goals en raakten ze twee keer paal of lat in de eerdere twee ontmoetingen met de Buffalo's.
     
  • Julien De Sart scoorde vier keer tegen KRC Genk in de Jupiler Pro League, vaker dan tegen iedere andere tegenstander in de competitie; elk van die vier treffers kwam bovendien van buiten het strafschopgebied. 
     
  • Junya Ito kwam voor het eerst in drie opeenvolgende Jupiler Pro League-duels tot scoren namens KRC Genk, al is KAA Gent de enige tegenstander die hij vaker dan twee keer trof maar waartegen hij nog geen enkele keer bij een doelpunt betrokken was (0 goals, 0 assists in 7 duels).