Hein Vanhaezebrouck: 'We zullen hier en daar eens moeten verrassen'

Hein Vanhaezebrouck: 'We zullen hier en daar eens moeten verrassen'

Hein Vanhaezebrouck predikt: “Als je in Play-Off I mee wil doen om de prijzen, moet je ook buitenshuis punten pakken.” Morgenavond, op bezoek bij ploeg-in-vorm Racing Genk, krijgen de Buffalo’s daar een kans toe. "Maar niemand heeft zoveel individuele kwaliteit als Genk”, waarschuwt de coach. 

Daags na het duel met Anderlecht stond voor Hein Vanhaezebrouck alweer een persbabbel op het programma. De opkomst: drie man, ondergetekende incluis. “Zou er meer volk geweest zijn mochten we gewonnen hebben?”, lacht de coach, die vervolgens het blessurenieuws meegaf. “Nielsen liep tegen Anderlecht een contusie aan het bovenlichaam op. Maar vrijdag werd er geen schade vastgesteld en was de pijn al een stuk minder. Coulibaly (adductoren) traint individueel buiten. Boussoufa, tot slot, kwam vanochtend met koorts aan op de club. De dokter heeft hem medicatie gegeven en terug naar huis gestuurd. Ook met zijn hamstringblessure moeten we afwachten.”

Vanhaezebrouck blikte nog even terug op het gelijkspel tegen Anderlecht. “De verhoopte boost is er niet gekomen. Toch was het vertoonde spel een stuk beter dan de voorbije weken. Het vormpeil van enkele jongens verloopt duidelijk in stijgende lijn. Alleen wordt onze foutenmarge steeds minder groot als we punten laten liggen. Kijk, het puntenverschil is nu nog niet dramatisch. Maar wij hebben drie keer thuis gespeeld, terwijl Club al drie verplaatsingen achter de rug heeft. Bovendien wachten ons nu duels tegen de drie beste clubs in Play-Off I: Genk, Anderlecht en Club. We zullen dus hier en daar eens moeten verrassen.”

Hein weet wat Gent nu te doen staat. “Als je in Play-Off I mee wil doen om de prijzen, moet je ook buitenshuis punten pakken. Vorig seizoen hebben we eveneens twee keer gelijk gespeeld voor eigen publiek, maar door onze drie zeges op verplaatsing zijn we toch kampioen geworden. We moeten dus niet alleen onze volgende twee thuisduels winnen, maar ook drie van onze vier overblijvende uitduels. Hopelijk zijn we in staat om dat nog eens te realiseren.”

Zondag Racing Genk kloppen zou die doelstelling al voor een deel vervullen. De Limburgers zijn momenteel wel dé te kloppen ploeg, na drie opeenvolgende zeges. Hein Vanhaezebrouck vindt de Limburgers zelfs een titelkandidaat. “Er zijn momenteel nog vier ploegen in de running en daar is Genk zeker bij. Ze moeten dan wel rekenen op het falen van anderen, want winst tegen Club of Anderlecht volstaat niet om kampioen te worden”, berekende Hein, die niet verrast is door de prestaties van Genk. “In het begin liep het nog moeizaam, maar sinds Nieuwjaar draait het alsmaar beter. En als je in die positieve flow zit, lukt plots alles.”

Die ommekeer sinds de jaarwisseling is volgens Vanhaezebrouck geen toeval. “Ik denk dat Genk nu de vruchten plukt van hun transferpolitiek. Dankzij hun wintertransfers hebben ze een heel evenwichtige ploeg, met veel individuele kwaliteit. Bailey, Pozuelo, Karelis, Samatta, … Dat zijn allemaal spelers die het verschil kunnen maken. Bij de andere clubs is het allemaal wat minder. Bij Anderlecht komt dat deels door de blessure van Suarez, terwijl Club het meer van zijn mentaliteit en grinta moet hebben. Ook wij rekenen momenteel op het collectief, want de individuele kwaliteit is er niet. Dejaegere is geblesseerd en Simon haalt nog niet zijn beste niveau.”

Wie momenteel wel in bloedvorm verkeert, is Kenny Saief. De Israëli wordt bewierookt door Vanhaezebrouck. “Kenny is hét voorbeeld van een anonieme jongeling met kwaliteiten, die plots een constant niveau haalt. Voor mij is hij zelfs de grootste revelatie in Play-Off I. Hij nam bij momenten de ploeg op sleeptouw. Dat verwacht je niet van hem, want normaal zijn er zoveel anderen die dat in zijn plaats doen.”

(JVDV)
Foto: Belga Image