Gantoise Plantrekkers: de Gentse Younited werking

Gantoise Plantrekkers: de Gentse Younited werking

De opbrengst van de Kerstactie van de Pro League gaat naar Younited Belgium. Maak kennis met de Gantoise Plantrekkers, de Gentse Younited werking.

Gentenaars die het moeilijk hebben samen brengen rond voetbal. Met hen een team bouwen, rond dit team een ondersteunend netwerk opzetten. En zo de spelers van het team versterken. Dat is in het kort wat de KAA Gent Foundation doet in haar sociaal-sportieve projecten. En één van deze projecten is de Gantoise Plantrekkers.

1 op 6 Gentenaars leeft in armoede

42.000 Gentenaars hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Armoede is bijzonder complex. Het start altijd met een tekort aan financiële middelen, maar leidt al snel tot sociale uitsluiting op alle vlakken. Mensen in armoede kunnen moeilijk deelnemen aan het sociale leven en hebben minder toegang tot gezonde voeding, gezondheidszorg, een degelijke woning en sport en vrije tijd.

Vanuit deze schokkende vaststelling sloegen KAA Gent, Stad Gent, OCMW en de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) 10 jaar geleden al de handen in elkaar. En zo zag in 2009 het eerste maatschappelijke voetbalteam van KAA Gent het daglicht: KAA Gent Homeless Blue White. Dit team verzamelde vanaf dag één mensen die kampen met dag- en thuisloosheid, mensen met een onzeker verblijfsstatuut, mensen met verslavingsproblematieken. De groep besloot doorheen de jaren de naam van het team te wijzigen in Gantoise Plantrekkers. Voluit Gents, trots en eigenzinnig.

De spelers zijn dames en heren, Gentenaars met een zware rugzak, die binnen deze sociaal-sportieve werking even de rugzak kunnen afzetten en ongedwongen en vanuit hun sterktes gecoacht worden om stap voor stap hun leven terug op het juiste spoor te zetten. Samenwerking over verschillende sectoren heen is daarbij de sleutel tot succes. KAA Gent zorgt met haar Foundation voor de sociaal-sportieve begeleiding en voor financiële en logistieke ondersteuning. De lokale overheden en het CAW begeleiden de Gantoise Plantrekkers in hun dagelijkse noden. Rond het voetbal ontstond een vrijwilligerswerking gedragen door de doelgroep zelf. Zo is er rond de Gantoise Plantrekkers een keukenploeg actief. Maar minstens even belangrijk is dat de Gantoise Plantrekkers op zichzelf een netwerk is geworden van ploeggenoten die zichzelf en elkaar helpen bij de noden van elke dag.

Younited Belgium

Ook in andere steden werden in de voorbije jaren sociale voetbalteams als de Gantoise Plantrekkers opgericht, meestal verbonden aan een Pro League team. 28 tellen we er intussen. Regelmatig worden ontmoetingen georganiseerd en meermaals per jaar komen we bij elkaar op tornooien georganiseerd door Younited, de nationale organisatie die de werkingen van deze maatschappelijke voetbalteams bundelt. Younited is sinds 2017 de sociale partner van de Pro League. Om de band met Younited Belgium nog eens extra in de verf te zetten, zal de Pro League tijdens het Kerstvoetbal (26-27 december) omgedoopt worden tot Younited Pro League. Alle branding tijdens het kerstvoetbal de Younited-touch dragen en zoals de voorbije jaren zullen alle teams uit de Jupiler Pro League met het logo van Younited Belgium op de borst spelen. Deze shirts zullen geveild worden en de volledige opbrengst van deze veiling gaat naar Younited Belgium.

De Gantoise Plantrekkers is een project van de KAA Gent Foundation in samenwerking met de Stad
Gent, OCMW Gent en CAW Oost-Vlaanderen.

De KAA Gent Foundation krijgt steun van

KAA Gent Foundation is lid van het European Football for Development Network (EFDN).