Vooruitblik met Thomas Foket

Vooruitblik met Thomas Foket

’t Is een straffe, onze Thomas Foket. Tussen topaffiches en trainingen door, vind je de student Rechten momenteel achter zijn cursussen. “Woensdag examen Strafvordering”, blaast Foket, die eerst nog Standard in de ogen kijkt. “Ze hebben me na Nieuwjaar aangenaam verrast.”

Kijk eens terug op het bekerduel met Club Brugge. Kon je leven met die nipte zege?

“Het is alvast een veel betere uitgangspositie dan een gelijkspel. Bij 1-1 waren we verplicht om vol voor de overwinning te gaan in Jan Breydel. Nu kunnen we iets beredeneerder spelen en moet Club de wedstrijd in handen nemen. Van een ingezakt blok zoals afgelopen donderdag zal er dus geen sprake zijn – ook al was dat hun volste recht na die rode kaart van Cools.”

Na Anderlecht en Club treffen jullie nu Standard. Wat vind je van de ‘nieuwe’ Rouches?

“Ik zag hun bekermatch tegen Genk en was aangenaam verrast. Ze zetten hoog druk, creëerden een pak kansen en zakten nooit achteruit. Een beetje vergelijkbaar met onze manier van spelen dus. Vooral Dossevi heeft me in positieve zin verrast, maar ook Edmilson en het duo Kosanovic-Scholz achterin maakten indruk. Er is een prima balans in het elftal.”

Jij komt waarschijnlijk tegenover Edmilson te staan. De derde keer al dit seizoen.

“Nu wordt het wel anders dan toen hij bij STVV speelde. Toen moest je bijna alleen Edmilson in de gaten houden, terwijl je nu voor iedereen moet opletten. Want bij Standard kan de hele voorhoede het verschil maken. Of ze nog kans maken op de titel? Van zodra ze bij de eerste zes staan kan alles. In die laatste tien wedstrijden is er veel mogelijk als een ploeg hun best niveau haalt.”

Dit is voor jou het seizoen van de bevestiging. Op welke vlakken heb je vooruitgang gemaakt?

“Defensief sta ik nu een stuk beter mijn mannetje. Ik zit een stuk korter op mijn tegenstanders en ga harder in de duels. Vroeger dacht ik nog teveel als een aanvaller en wou ik de bal gewoon ontfutselen. Die evolutie heb ik vooral te danken aan de duels in de Champions League. Daar fluiten de scheidsrechters namelijk zelden voor een lichte fout. We moesten dus allemaal een stuk steviger op onze benen staan – dat benadrukte de coach ook meteen bij de start van het seizoen.”

Over bijleren gesproken: je studeert nog steeds Rechten aan de UGent. Heb je momenteel examens?

“Ja, maar ik spreid ze zoveel mogelijk. Op 27 januari heb ik een examen Strafvordering en pas in maart een tweede. Of ik al veel geblokt heb? Tijdens de stage in Oliva ben ik ermee begonnen. Alleen was dat niet vanzelfsprekend met zoveel loopsessies en trainingen. (lacht) Toch probeerde ik ongeveer twee uur per dag te studeren. Ook nu kruip ik achter mijn bureau wanneer ik even vrije tijd heb.”

(JVDV)