Hein Vanhaezebrouck: "Thuis gaan we altijd voor winst, ook tegen Anderlecht"

Speeldag 5 - Jupiler Pro League - 27-08-2017 om 18:00 u

Zondag om 18u staat met het bezoek van landskampioen RSC Anderlecht de eerste topper van de competitie op het programma. Hein Vanhaezebrouck zal geen beroep kunnen doen op Thomas Matton die nog steeds revalideert van zijn achillespeesblessure, noch op Birger Verstraete die na zijn knieoperatie vermoedelijk een twee- à drietal weken zal uit zijn. Franko Andrijasevic tot slot trainde deze week enkel individueel en niet met de groep. Morgen, op de laatste training, wordt gekeken of hij er bij kan zijn.

Bij de langdurig geblesseerden Foket, Neto en Saief was er beter nieuws: "Thomas werkt dagelijks aan zijn revalidatie bij ons op het oefencentrum, terwijl Renato hetzelfde doet bij onze kiné Frank Wezenbeek. Kenny heeft eindelijk het ziekenhuis verlaten en mag maandag aan zijn revalidatie beginnen.

Te weinig punten maar een stijgende lijn in het voetbal 

Vanhaezebrouck: "We zijn niet goed gestart, wel qua spel maar zeker niet qua punten. Als we eerlijk zijn hadden we wel elke match kunnen winnen. Maar dat is jammer genoeg niet gebeurd, door allerlei omstandigheden. Er was bij momenten een gebrek aan efficiëntie en we hebben op enkele momenten ook cruciale beslissingen tegen ons gekregen. Vorige week op moeskroen hebben we in de tweede helft te weinig gebracht. Gent zijnde moet je, ook bij een rode kaart, toch meer kunnen brengen. Daar moeten we gewoon beter mee omgaan."

Een omgekeerd klassement

Gevraagd naar het huidige klassement kwam Vanhaezebrouck tot de conclusie dat het een uitzonderlijke situatie is: "Eigenlijk kan je de linker- en rechterkolom van het klassement op één à twee ploegen na bijna omwisselen. Het is een ongeziene situatie waar heel wat van de grotere ploegen in puntennood staan."

Naar de reden daarvan is het volgens Vanhaezebrouck gissen behalve dan dat volgens de coach de ene ploeg al wat meer meeval heeft gehad dan de andere: "Maar dat is voetbal, dat kan gewoon gebeuren." 

Thuis steeds vol voor de winst

Vanhaezebrouck gaf mee dat hij de voorbije week op training een groep heeft gezien die er vol voor wil gaan, die wil spelen voor de club en de supporters. Thuis, in de Ghelamco Arena doet het er hem ook niet toe wie de tegenstander is: "Het is niet omdat we tegen Anderlecht spelen, een gedoodverfde titelkandidaat, dat we ineens slechts voor een punt zouden gaan. Wij gaan thuis altijd voor winst en dat het tegen Anderlecht is, verandert daar niets aan."

Drie keer op verplaatsing 

Gevraagd naar het huidige puntenaantal, antwoordde Vanhaezebrouck: "Als je als grote club je start mist, besteedt men daar natuurlijk meer aandacht aan. Het is wel zo dat we als enige al drie keer speelden op verplaatsing. Daarom durf ik zeggen dat zelfs met vier punten was onze start niet mislukt was geweest. Meer was heel goed geweest. Maar goed, die punten zijn er niet en we staan nu voor een inhaalrace die lang zal duren. Elf punten op de eerste en negen of acht op de rest, dat haal je niet op acht of negen weken in. We moeten niet verwachten dat we binnen drie weken bij de eerste vier zullen staan, maar we moeten wel vooruit gaan."

Een goed gesprek en een etentje

Na de vele artikels en speculaties allerhande over de chemie tussen de trainer en de groep, deelde de coach ook mee dat er deze week een groepsgesprek was geweest: "We hebben een gesprek gehad, wat zich opdringt in zo'n situatie. Wanneer er gerefereerd wordt naar de verhouding tussen spelers en coach, is het normaal dat je gaat praten. Daar zijn enkele interessante zaken uit voortgekomen. Laat het duidelijk zijn dat het voor mij niet op is, helemaal niet.  Anderzijds heb ik ook niet het gevoel dat het van de andere kant op is."

Er zijn met andere woorden geen grote zaken veranderd: 'Als je dat doet, is het het teken dat er iets fout loopt. Neen, wij gaan verder en bouwen voort op de weg die we al enkele jaren inslaan." Vanhaezebrouck wist ook nog mee te delen dat de spelers de voorbije week ook allemaal samen gingen eten: "Ik was daar niet bij neen, het waren enkel de spelers."

Een videoref tijdens Gent-Anderlecht

Gezien de scheidsrechterlijke beslissingen de voorbije wedstrijden op zijn zachtst gezegd niet steeds in het voordeel van de Buffalo's. Of Hein dan tevreden was dat er bij Gent - Anderlecht een videoref aanwezig zou zijn: "Goh, wij houden een beetje ons hart vast he. Hadden we die eerder gehad, dan waren er misschien al twee beslissingen in ons voordeel geweest. Dan hadden we één of mogelijks twee penalty's tegen Antwerp gekregen en geen rode kaart in Moeskroen. De videoref zou een meerwaarde moeten zijn en ik ben er altijd een voorstander van geweest. Maar spijtig genoeg is tot op heden nog niet gebleken dat een videoref dat altijd is."

Ben je abonnee en kan je er niet bij zijn zondag? Gebruik dan Free Your Seat!