3.000 euro boete voor pyro op Union

3.000 euro boete voor pyro op Union

Het gebruik van pyrotechnisch materiaal in voetbalstadions is de afgelopen dagen niet uit de actualiteit geweest en ook onze club wordt geconfronteerd met de gevolgen ervan. Het bondsparket eist van KAA Gent een boete van 3.000 euro omdat er vuurwerk gebruikt werd tijdens de match op Union. 

Minstens 3 blauwe rookbommen, 4 voetzoekers en 12 Bengal lights zijn in de 12e minuut afgestoken in Tribune Zuid, een tribune die exclusief bezet was door supporters van KAA Gent. Een interventie van de brandweer was nodig. 

Naast een boete was het voornaamste resultaat van deze actie dat een van onze eigen supporters de rest van de eerste helft heeft gemist. Zij moest door het medisch personeel langdurig verzorgd worden. 

Het mag duidelijk zijn dat vuurwerk in de tribunes buitengewoon gevaarlijk is. Bengaals vuur wordt meer dan 1.000 graden warm. Intussen zijn al talrijke gevallen gemeld van ernstige brandwonden of gehoorschade bij fans, persfotografen en -medewerkers, en stewards. 

De voetbalbond, de Pro League, de UEFA en FIFA hanteren een zerotolerancebeleid omtrent pyrotechnisch materiaal. Ook voor KAA Gent is dit onaanvaardbaar. Maak je je schuldig aan het gebruik van vuurwerk, dan zullen de nodige procedures opgestart worden. De daders riskeren een langdurig stadionverbod en de boetes zullen op hen verhaald worden. 

Wil je passioneel supporteren? Dat kan net zo goed zonder pyro. Bezint eer ge begint, en denk aan wat je kunt aanrichten. KAA Gent is trots op zijn goeie supportersreputatie en wil die ten allen tijde overeind houden. Echte Buffalo’s hebben dan ook geen pyro nodig om het beste van zichzelf te geven.


#COBW #USGGNT