Voorbeschouwing KAA Gent - STVV

Speeldag 22 - Jupiler Pro League - 27-01-2021 om 21:00 u

De wedstrijden volgen elkaa snel op. Na Leuven zondag nemen we het woensdag alweer op tegen STVV. Zowel Hein Vanhaezebrouck als Sulayman Marreh stonden ons te woord daags vooraf.  

De volle buit tegen de nummer 4 in de stand deed kennelijk deugd, maar er is geen reden tot euforie aldus Vanhaezebrouck: “De match op OHL is een eerste stap en dat beseft iedereen. Mijn jongens waren niet euforisch maar wel blij na affluiten, maar nu blijft het bij een moment. Het is goed dat de groep de situatie beseft, maar begrijp me niet verkeerd. Blijdschap en plezier mogen er zijn. Dat ga ik niet in de kiem smoren maar iedereen beseft de ernst van de zaak. Een zwaluw maakt de lente niet, dus moeten we een reeks neerzetten alvorens we tevreden kunnen zijn. Woensdag moeten we bevestigen tegen STVV. 

Een nieuw STVV

Hoe verwacht je STVV? “Hopelijk niet al te goed (lacht). Kijk, STVV is een goede ploeg. Het STVV van aan het begin van dit seizoen en nu lijken twee andere ploegen. Ze hebben een goede reeks neergezet samen met Peter Maes op een relatieve korte termijn. Het is een stevige ploeg met een goede organisatie én voetballend vermogen. Geloof me vrij dat ik ze niet onderschat. Het wordt woensdag geen ‘walk in the park’. 

Mini opwarming na rust

Vlak voor de aftrap van de tweede helft zagen we iets nieuws. De ploeg kwam vervroegd de kleedkamer uit om samen op te warmen op het veld. “Klopt. Op Genk startten we te slap aan de tweede helft en dat is mijn fout. Ik heb daar niet snel genoeg op geanticipeerd. Vanaf nu zullen we in collectief opwarmen voor de tweede helft om iedereen te reactiveren zowel mentaal als fysiek. Als je 15 minuten stilzit moet je jouw lichaam wakker maken, maar dat gebeurde te weinig uit eigen initiatief, daarom de collectieve mini-opwarming aan de start van de tweede helft, maar dat is niet nieuw. Ik deed het vroeger al en het is bij heel wat ploegen een gewoonte.”

Waarde van Sven Kums

“Heel wat mensen hebben een verkeerd verwachtingspatroon van Sven. Hij is niet de man die een ploeg op z’n eentje kan doen draaien. Zo zijn er maar enkelen in de wereld. Na het kampioenschap en de Gouden Schoen verwachten mensen de top, maar ik vind Sven een heel nuttige speler. In een match valt hij niet altijd op, maar hij doet zijn ding. Hij is van groot belang voor het elftal, ongeacht waar je hem plaatst op het middenveld. Zoals vele spelers komt hij het best tot zijn recht als hij goed omringd wordt. In zijn eerste periode was hij de motor bij Gent, maar een motor doet de auto niet rijden als de wielen plat staan of de carrosserie schudt. Het moet rond hem goed zitten en dan valt hij meer op in het elftal en slaat de motor aan.”

Debuut Yonas Malede

Op Den Dreef mocht wintertransfer Yonas Malede zijn eerste minuten maken. Is hij al klaar voor een basisplek? “Nee dat is nog te vroeg. Hij kent al enkele jongens in het team maar hij moet wat meer geïntegreerd zijn voor hij echt aanspraak kan maken op een plek in basis. Op training laat hij alvast leuke dingen zien en we merken allemaal dat hij een groot potentieel heeft. Nu is hij ingevallen op rechts, een plek waar hij nog nooit speelde en dat zag je ook. Hij trok voortdurend naar links, wat een natuurlijke loopactie is voor hem. Hij speelt liefst op links of centraal in de aanval. Hij kan op rechts ook spelen maar daar zal hij aan moeten wennen.”

Sulayman Marreh

Sinds de winterstop is Sulayman Marreh amper weg te denken uit het Gentse middenveld en dat zorgt voor vertrouwen: “Ik speelde al elke match in 2021 en het loopt goed. Ook het vertrouwen van de trainer sterkt mijn prestatie. Ik heb even moeten wachten op minuten  mede door mijn covidbesmetting in november. Tijdens de interlandbreak speelde ik met Gambia een wedstrijd in Gabon en bij aankomst testte ik positief. Ik heb daar 18 dagen in quarantaine in een hotelkamer geleefd. Ik kon niet trainen en verloor daardoor gewicht, spieren en mijn fitheid. Toen ik terugkwam wachtte me een lange revalidatie. Het voelde alsof ik alles voor het eerst deed. Het heeft toch twee weken geduurd voor ik de trainingen kon afwerken zonder klachten. Nu ben ik nog niet 100% maar het gaat de goede weg uit.”

Positie op het middenveld

“Het middenveld staat goed. Sven, Niklas en ik vullen elkaar goed aan en begrijpen elkaar ook steeds beter. Mijn rol bestaat er in de bal te recupereren maar bij het tweede doelpunt afgelopen zondag zag ik ruimte. Het zou gek geweest zijn als ik dat niet benutte. Het wordt in principe niet van mij verwacht maar de situatie leende zich er wel toe en denk dat niemand het erg vond achteraf gezien (lacht). Ik ben van nature een nummer 6 maar ik heb hier bij Gent bijvoorveeld onder De Decker nog in de verdediging gespeeld. Als de coach vindt dat ik daar het team kan helpen, zal ik dat met plezier doen. Onder Vanhaezebrouck heb ik wel mijn plezier teruggevonden. Hij heeft me zijn plan uitgelegd en ik ben klaar om voor Gent te strijden.”