Buffalo's on tour: Nieuw Gent aan zee

Buffalo's on tour: Nieuw Gent aan zee

De KAA Gent Foundation trok met 30 jongeren uit Nieuw Gent-Steenakker naar Blankenberge. Op het programma: zon, zee, strand en vooral heel veel vriendschap en plezier.

Jongeren kansen geven, drempels verlagen, sterktes ontdekken, talenten ontwikkelen. Dat is wat de KAA Gent Foundation doet in haar sociaal-sportieve projecten. In Nieuw Gent is er doorheen het jaar de Buffalo Dance Academy, het omnisportprogramma Buffalo League en buurtvoetbal in Buffalo Street Wise. 30 jongeren die in deze projecten actief zijn trokken drie dagen naar zee voor een onvergetelijk avontuur.

Drie jaar geleden organiseerden we een daguitstap naar zee. Een grote groep kinderen en ouders uit de buurt naast de Ghelamco Arena beleefden een fantastische dag. Dat smaakte naar meer”, vertelt Pierre Van der Veken, coördinator van de sociaal-sportieve activiteiten van de KAA Gent Foundation. “Verschillende kinderen vertelden ons dat ze die dag voor het eerst de zee hadden gezien. Dat ze er van droomden dit meer te kunnen doen. Voor hen doen we het.”

En zo werd Blankenberge het decor voor de eerste meerdaagse uitstap met jongeren die door de KAA Gent Foundation werd georganiseerd. Hoogtepunt werd alvast de surfinitiatie die op zaterdag werd georganiseerd. Levi Vandaele, community coach van de KAA Gent Foundation: “Surfen leent zich uitstekend voor het versterken van andere vaardigheden. De jongeren leerden de zee kennen, omgaan met de natuur, angst overwinnen, grenzen verleggen, geduldig leren, zorg dragen voor elkaar. Met dank aan die ons ondersteunde bij deze organisatie”.

De driedaagse was van en voor de jongeren. “Zij hebben zich op geen enkel moment verveeld. Meer nog: ze hielpen bij het organiseren van de maaltijden, bij het opruimen, het zorg dragen voor het materiaal en voor elkaar. Ook het enthousiasme bij de ouders was groot, voor de plaatsjes in de kookploeg waren er meer kandidaten dat plaatsen. Met Najet El Adeb en Chaima Ben Fraj hadden we alvast twee dames mee die ook wekelijks meehelpen in ons Wijkhuis Bij Pino”, zegt Mathilde Dispersyn, community coach van de KAA Gent Foundation.

De zeedriedaagse werd een groot succes. Voor de jongeren werd het een nieuwe en bijzondere ervaring. Voor de KAA Gent Foundation is een dergelijk initiatief een werkvorm om nog meer kansen te geven aan de mensen voor wie we werken. Zolang de stijgende zeespiegel de kustlijn niet dichter bij Gent brengt, overwegen we ernstig meer de omgekeerde beweging te maken.

De driedaagse naar zee was onmogelijk zonder de samenwerking met Sportaround, Wind en Watersport Vlaanderen, Annelies, Sami, Quinten, Emilie, Najet, Chaima, Toke, Ann, Bart, Louis, Levi, Mathilde en Pierre.

Dit artikel verscheen in Wigwam, augustus 2021.

 

De KAA Gent Foundation bedankt haar partners voor de steun: