Voorbeschouwing RSC Anderlecht - KAA Gent

Speeldag 23 - Jupiler Pro League - 31-01-2021 om 18:15 u

Zondagavond trekken we naar het Lotto Park van RSC Anderlecht. Het team van Vincent Kompany staat momenteel vijfde in de stand. Na de 4/6 tegen OHL en STVV gaan onze spelers op zoek naar punten op matchdag 23. 

Voor Hein Vanhaezebrouck wordt het een uitwedstrijd met een bijzonder randje. Zijn vorige job als trainer voerde hij namelijk uit bij de Brusselse ploeg: "Twee jaar geleden stopte het verhaal voor mij bij RSCA, maar ik heb absoluut geen revanchegevoelens. Ik ben er niet meer geweest sinds toen maar ik zie dat de club groeit onder Vincent Kompany. Dat is ook logisch. Als beginnende trainer maak je fouten, maar hoe langer je in het vak zit, hoe meer ervaring je opdoet en hoe meer je leert. Je ziet dat Vincent gegroeid is als coach. RSCA doet het ook goed, ze staan momenteel vijfde en ik geloof dat ze de top 4 mogen ambiëren dit seizoen. Zondag wacht ons dus een moeilijke partij. Ze maken met momenten het spel, maar andere keren spelen ze vanuit een laag blok. We moeten dus op alles voorbereid zijn."

Opeenvolging wedstrijden

Het programma van de competitie maakt het meerdere ploegen lastig. Ook bij Gent voelen sommige jongens zich sneller vermoeid: "De afgelopen weken hadden we maar twee recuperatiedagen tussen twee wedstrijden. Nu hebben we er gelukkig drie. Op OHL wisselden we daarom ook vijf maal. Zo spelen vijf basispionnen niet de volle 90 minuten waardoor ze fit genoeg zijn om de volgende match aan te vatten. Tegen STVV wisselen we drie maal offensief, maar met die drie recuperatiedagen hebben we voldoende om iedereen fit te krijgen. Twee dagen is te weinig en ga je snel voelen. Zo had Marreh wat langer nodig om in de match te komen afgelopen woensdag en ook Bukari oogde wat vermoeid."

Roteren

Mogen we dan meer wissels verwachten? "Dat hoef niet per se. Ik grijp nu voornamelijk naar dezelfde jongens terug om automatismen en een duidelijk systeem te creëren. Eens het goed loopt kunnen we meer wisselen en dan is het aan de jongens op training om mij te tonen waarom ze in de ploeg moeten staan."

Vadis Odjidja & Michael Ngadeu

Odjidja en Ngadeu bevinden zich momenteel in de ziekenboeg. Vanhaezebrouck gaf een update over hun herstel: "Met Ngadeu wachten we nog tot morgen. Ik kan nu niet zeggen of hij zondag fit is. We hopen dat alvast. Odjidja zijn herstel verloopt goed. Hij kan binnenkort aansluiten bij de groep en dan hopen we hem zo snel mogelijk wedstrijdfit te krijgen."

Sven Kums

Net als voor Vanhaezebrouck is de wedstrijd op Anderlecht ook voor Sven Kums iets bijzonders: "Spelen op Anderlecht blijft speciaal. Het is om de hoek van waar ik woon en in normale tijden zouden vrienden en familie in de tribune zitten."

Een verplaatsing dicht bij huis komt als geroepen. Als kersverse vader spendeert hij graag zoveel mogelijk tijd bij vrouw en kinderen: "Het is druk thuis, maar vooral heel leuk. Vrouw en kind stellen het goed. Of ik daarom op een wolk speel? Ik speel vooral op slaaptekort (lacht). De geboorte van je zoon, dat doet wel iets met je. Je kijkt er negen maanden naar uit en nu is hij er eindelijk. Maar dat ik nu scoorde en een assist gaf op Leuven heeft ook met toeval te maken. Ik merk wel dat ik terug groei naar mijn betere vorm. Maar op dit moment is het nog niet consistent genoeg, net zoals het spelniveau van de ploeg."

Op het middenveld stelt Kums het al even zonder collega Vadis Odjidja: "Zijn afwezigheid is een gemis voor de hele ploeg. Hij is een topspeler die de ruimte ziet en steeds voor de aanvallende optie gaat. Hopelijk kan hij een van dezer dagen terug aansluiten op de groepstrainingen en mogen we hem snel terug in de selectie verwachten."