KAA Gent & Soccerlab

KAA Gent & Soccerlab

Naast prof-scouting maakt ook onze jeugdscouting steeds meer gebruik van technologie om alle mogelijke data nog beter te beheren en te visualiseren. Wij spraken met Jefrey Van Der Straeten, jeugdscoutingcoördinator op het Buffalo Talent Center, over één van de tools die zij daarbij gebruiken: Soccerlab

Jefrey Van Der Straeten: “Ik heb een achtergrond in coaching en scouting en ben vier jaar geleden bij KAA Gent begonnen. De eerste twee jaar was ik coach bij de jeugd en nu ben ik coördinator van de jeugdscouting. Ik begeleid de scouting van de U7 tot en met de U16.
We hebben een team van ongeveer 20 scouts. 90% van de wedstrijden die we scouten worden ter plekke bezocht door ons team.”

Waarom SoccerLAB?

AA Gent begon al in 2013 met SoccerLAB samen te werken.  Voor mijn periode bij KAA Gent was ik scout bij verschillende andere clubs die geen gecentraliseerd systeem hadden. Er ging veel tijd verloren met het onderling doorsturen van scout rapporten en het uitwisselen van verschillende versies van hetzelfde Excel- of Word-document.   Al die tijd dacht ik, wow, dat is een hoop werk voor de hoofdscout en wat doen ze met al die losse documenten en informatie?

“We kunnen onze applicatie zelfs vragen om automatisch een schaduwteam te berekenen op basis van de hoogste scores die onze scouts hebben gegeven.” Jefrey Van Der Straeten, Hoofd Jeugdscouting:

Toen ik bij KAA Gent kwam, maakte de club al gebruik van SoccerLAB, maar nog niet bij de jeugdscouting.  De scouts gebruikten toen nog steeds rapporten in Excel, wat een korte opvolging moeilijk maakt.  Het was lastig om de historische ontwikkeling van een speler te volgen en om onze interne database ‘up to date’ te houden. De eerste beslissing die ik nam was om de jeugdscouting SoccerLAB te laten gebruiken.  De leercurve was kort, hoewel het voor sommige stafleden wat langer duurde omdat ze niet gewend waren met een App als SoccerLAB te werken, maar alle collega's kwamen na een paar maanden naar me toe en vertelden me dat onze workflows nu beter georganiseerd zijn, alle data beschikbaar is en handig gevisualiseerd wordt in schaduw elftallen.

Hoe gebruik je SoccerLAB persoonlijk?

We vragen onze jeugdscouts om hun rapporten klaar te hebben tegen dinsdagmiddag maar aangezien jeugdscouting bij KAA Gent op vrijwillige basis gebeurt en sommige jongens naast hun scoutingtaken nog drukke agenda's hebben, lees ik vrijwel dagelijks nieuwe scoutrapporten.
Een scoutrapport kan snel aangemaakt worden via de App op onze smartphone, erg handig en tijdsbesparend. Sinds kort gebruiken we ook de ‘Shadow Team’ functies in SoccerLAB. Het is een efficiënte manier om interessante spelers voor te stellen aan onze directie want we maken een visueel overzicht van alle externe spelers die we per positie en per leeftijdsgroep opvolgen.

We kunnen het systeem zelfs vragen om automatisch een schaduwteam te berekenen op basis van de hoogste scores die onze scouts hebben gegeven! Zo verliezen we geen enkel talent meer uit het oog.

In september en oktober maken we een shortlist van de spelers die we willen blijven volgen in onze 'schaduwteams' en richten we ons eerst en vooral op deze spelers.  We bouwen de teams voor de toekomst door onze eigen talenten te combineren met extern gescoute spelers en bespreken deze schaduwteams regelmatig met de sportief directeur en met de academy directeur.

Hoe zit het met data bij AA Gent?

Natuurlijk is data belangrijker geworden, denk maar aan de discussies over "laptop"-coaches in Nederland bijvoorbeeld.  Ik denk dat een professionele coach alle mogelijke data gebruikt die beschikbaar is, omdat het leidt tot betere beslissingen. Onze academy director zegt altijd, en ik ben het met hem eens, dat we nooit alleen op ons buikgevoel moeten vertrouwen en dat we altijd verder moeten gaan dan wat we op het veld zien.

Over SoccerLAB:

SoccerLAB is een totaaloplossing voor profclubs ontwikkeld door Quesd, een onderdeel van de Cronos Groep.

Deze Belgische applicatie kan gebruikt worden door alle voetbal technische afdelingen binnen de club: van de coaching staff, scouting, medische & performance coaches tot de spelers, zowel voor het eerste elftal als voor de academy.

Alle objectieve en subjectieve data worden gecentraliseerd, geanalyseerd en gevisualiseerd.
Het platform wordt ondertussen wereldwijd gebruikt door clubs als PSG, Parma Calcio, PSV Eindhoven, AZ Alkmaar, Feyenoord, KRC Genk, Club Brugge, LA Galaxy en vele anderen.

Meer weten?

Ga naar www.soccerlab.com