Next Match: Sporting Charleroi - KAA Gent

Next Match: Sporting Charleroi - KAA Gent

Nog vijf speeldagen voor de boeg. Up next: Sporting Charleroi - KAA Gent. We trekken nog eens naar het Zwarte Land. Vadis Odjidja is er niet bij wegens schorsing. Hein Vanhaezebrouck zal de wedstrijd van thuis volgen maar blikte daags vooraf met Darko Lemajic vooruit op de tweede speeldag in de Europe Play-offs.

PERSCONFERENTIE

DARKO LEMAJIC

Door de blessure van Laurent Depoitre zijn er mogelijk weer speelkansen voor Darko Lemajic. “Mijn vertrouwen is gestegen”, zegt onze Servische spits. “Voor die penalty tijdens de bekerfinale had ik geen stress. Toch vind ik dat ik nog meer moet scoren en meer minuten moet maken. Ik moet elke kans grijpen die ik van de coach krijg.”

“Het is goed dat Tarik er opnieuw bij zal zijn. We zijn twee verschillende types en dat maakt ons complementair. Met hem erbij zijn we gevaarlijker. Uiteraard wil ik graag scoren, hoe dan ook. Tegen Genk was het volgens mij geen buitenspel. Ik zei zelfs tegen de scheidsrechter dat hij niet hoefde te gaan kijken, maar ze keurden mijn goal dan toch af. Jammer. “

SELECTIE

Met deze 20 namen stappen we zaterdag de bus op richting Charleroi. Andreas Hanche-Olsen en Jordan Torunarigha haken af. De eerste door ziekte, de laatste door een blessure. 

PRE MATCH FACTS

 • Sporting Charleroi kwam niet tot scoren in drie van de laatste vier Jupiler Pro League-ontmoetingen met KAA Gent (W1, G1, V2), nadat dat in elk van de voorgaande zes onderlinge duels wel lukte en vier van die wedstrijden werden gewonnen (G1, V1).
   

 • Charleroi verloor slechts één van de voorgaande zes wedstrijden die het speelde tegen KAA Gent in de Jupiler Pro League Play-offs (W3, G2): in eigen huis in april 2017 (0-1 zege Gent); dit wordt echter wel pas de eerste ontmoeting tussen beide ploegen in de Europe Play-offs. 
   

 • Charleroi verloor twee van de laatste drie Jupiler Pro League-duels (W1), evenveel als van de voorgaande tien competitiewedstrijden (W4, G4).
   

 • KAA Gent zag vorige week tegen KRC Genk (0-1) een ongeslagen reeks van negen Jupiler Pro League-duels tot een einde komen (W8, G1); de laatste keer dat de Buffalo's tweemaal op rij verloren in 1A dateert van september 2021 (2 op rij), een reeks waarin de ploeg ook verloor van Charleroi.
   

 • Charleroi won elk van de laatste vier thuiswedstrijden in de Jupiler Pro League Play-offs zonder ook maar één tegengoal te incasseren (10 goals voor); de Zebra’s zegevierden thuis nog nooit eerder vijf keer op rij in de Play-offs.
   

 • KAA Gent won vier van de laatste vijf uitwedstrijden in de Jupiler Pro League Play-offs (V1), evenveel als van de voorgaande dertien (G3, V6).
   

 • Charleroi kwam in 2022 in meer JPL-wedstrijden niet tot scoren dan iedere andere ploeg die deelneemt aan de Champions of Europe Play-offs dit seizoen (7 keer), terwijl geen ploeg dit kalenderjaar meer clean sheets behaalde in de Jupiler Pro League dan KAA Gent (7 keer, net als Club Brugge en Union).
   

 • In het vorige Jupiler Pro League-duel met KRC Genk kwam KAA Gent tot slechts drie doelpogingen, het laagste aantal schoten voor de ploeg in een competitiewedstrijd sinds Opta schoten registreert voor de JPL, al kreeg Gent twee van die drie schoten wel op doel (66,7%); deze JPL-campagne noteerden slechts drie ploegen een hogere schotnauwkeurigheid dan de Buffalo's (49,4%).
   

 • Charleroi-back Joris Kayembe is één van de twee veldspelers die dit Jupiler Pro League-seizoen in elke wedstrijd aan de aftrap verscheen (35/35), samen met Anderlecht-middenvelder Josh Cullen.
   

 • Tarik Tissoudali is de speler die dit Jupiler Pro League-seizoen tot de meeste doelpogingen uit een snelle uitbraak kwam (11), al leverden die schoten uiteindelijk slechts twee doelpunten op.