Hein Vanhaezebrouck: 'Wie verliest mag de titel waarschijnlijk vergeten'

Hein Vanhaezebrouck: 'Wie verliest mag de titel waarschijnlijk vergeten'

De Recordkampioen vs. De Landskampioen: mooier wordt een Super Sunday niet. Belangrijker evenmin. “Wie verliest mag de titel waarschijnlijk vergeten”, weet Vanhaezebrouck, die zondag vanuit de tribune moet toekijken door een schorsing. “Maar als het echt nodig is, zullen we van bovenaf richtlijnen doorgeven.”

Veel doktersbriefjes bij de Buffalo’s, afgelopen week. Vanhaezebrouck begon zijn persbabbel met een overzicht. “Nielsen hield een lelijke wonde van bijna acht centimeter over aan de wedstrijd tegen Genk. Pas vrijdag kon hij opnieuw de groep vervoegen. Asare (rug) sloot eveneens aan en werkte een deel van de training af. Neto bleef uit voorzorg binnen. Hij kreeg woensdag een tik op de voet, maar Anderlecht komt in principe niet in gevaar.” Achter twee namen staat wel een vraagteken. “Matton (knie) werkte de voorbije dagen individueel. Boussoufa (hamstrings) trainde licht, maar zijn situatie evalueren we pas zaterdag. Na een tandcontrole bleek daar een probleem te zitten dat uitstraalt op zijn spieren.”

Na het duel in Genk alleen maar optimistische geluiden bij de Buffalo’s. Uitstekende mentaliteit, prima voetbal én een flinke mentale boost door de late winning-goal. “Maar zo’n opsteker telt slechts tot de volgende wedstrijd”, aldus de coach. “Want als je die verliest, valt alles opnieuw weg. Toch was het goed dat enkele spelers opnieuw een beter niveau haalden - dat stellen we trouwens ook tijdens de training vast. Al is dat nog niet bij iedereen het geval. En als we écht willen meestrijden om de titel, zal dat toch moeten.”

Liefst zondag al. Want wie ten onder gaat in het Astridpark, mag volgens Vanhaezebrouck de titelambities opbergen. “De verliezer staat waarschijnlijk op zeven punten na dit weekend. Met amper vier matchen te gaan wordt het voor die ploeg dus zéér moeilijk. Zelfs de winnaar staat voor een zware klus om Club terug te halen, want ze hebben nog twee thuiswedstrijden voor de boeg. En blijkbaar verliezen ze voor eigen publiek alleen tegen Anderlecht.”

Paars-wit liep vorig weekend wel een flinke kater op in Oostende. “Ik verwacht dat Anderlecht daardoor extra scherp zal zijn. Een club die een tik krijgt, reageert meestal op die manier”, aldus Hein, die denkt dat de zware kritiek in de pers het Brusselse vuur nog zal aanwakkeren. “Analisten en ex-voetballers hebben nu eenmaal een mening die ze willen ventileren. Maar ik geloof niet dat iedereen tegen Anderlecht is, zoals hun trainer (Besnik Hasi, red.) beweert. Al die harde woorden zullen de spelers zelfs motiveren.”

Voor Vanhaezebrouck wordt het wennen, zondag. Negentig minuten lang op een stoeltje tussen de fans, in plaats van druk te gesticuleren langs de zijlijn. Al is de coach van plan om een ‘boodschapper’ in te zetten. “Constant de trap op en af kunnen mijn knieën niet meer aan. (lacht) Vanuit de tribune moeten toekijken, brengt wel enkele nadelen met zich mee. Ik ben iemand die veel rechtstaat en vaak aanwijzingen toeschreeuwt. Nu heb je iets minder greep op de groep. Maar als het echt nodig is, zullen we van bovenaf richtlijnen meegeven. En uiteraard kan ik ook rekenen op mijn assistenten.”

Vanhaezebrouck is trouwens opgelucht dat hij zijn schorsingsdag buitenshuis mag uitzitten. “Als je in één stadion niet geschorst wilt zijn, dan is het de Ghelamco Arena. Je zou iedere keer van de rand moeten springen, met beneden een dikke matras. Of misschien kan je papieren vliegtuigjes maken. Al mogen die dan wel niet voor de voeten van de bezoekende trainer landen. (schaterlacht)”

(JVDV)
Foto: Belga Image