Zenit fans welkom in Gent

Zenit fans welkom in Gent

KAA Gent en burgemeester Termont zijn heel tevreden te kunnen aankondigen dat de fans van FK Zenit Sint-Petersburg de wedstrijd KAA Gent - Zenit op 9/12 toch kunnen bijwonen. Hieronder geven we de integrale perstekst mee die het kabinet van burgemeester Termont zonet verstuurde.

>> READ THE ENGLISH TEXT HERE

Veiligheid van fans Zenit Sint-Petersburg kan toch gegarandeerd worden in Ghelamco Arena op 9 december 2015

De fans van Zenit Sint-Petersburg mogen op woensdag 9 december 2015 dan toch de Champions League-wedstrijd tegen KAA Gent bijwonen in de Ghelamco Arena. Dat is op maandagmiddag 30 november beslist na intens overleg tussen het stadsbestuur, de Politie Gent, KAA Gent en de Russische autoriteiten. Burgemeester Daniel Termont: “We doen er altijd alles aan om onze feesten te laten doorgaan zoals het hoort. Daarin zijn we tot nu toe, ondanks de terreurdreiging, goed in geslaagd. Doordat er nu ook extra garanties zijn dat de veiligheid kan gegarandeerd worden op 9 december kan ik de fans van Zenit toestaan ook naar de wedstrijd te komen. Ik doe graag een oproep aan alle Buffaloos: laten we Zenit op de meest hartelijke en sportieve manier verwelkomen. We hebben al zo vaak getoond hoe goed we daar in zijn.”

Na een negatief advies van de Politie Gent deelde burgemeester Daniel Termont op vrijdag 27 november 2015 mee dat de fans van Zenit Sint-Petersburg de Champions League-wedstrijd tegen KAA Gent niet zouden mogen bijwonen in de Ghelamco Arena. Hij had de intentie om een burgemeestersbesluit daarover te laten opstellen.

Na intens overleg met alle betrokkenen - het stadsbestuur, de Politie Gent, KAA Gent en de Russische autoriteiten - is op maandagmiddag 30 november echter beslist dat de Zenit-fans toch de wedstrijd mogen bijwonen.

Burgemeester Termont verduidelijkt: “Er zijn een aantal bijkomende garanties dat de veiligheid van zowel de Gent-fans, de Zenitfans als de neutrale bezoekers kan worden gegarandeerd:

  • de betrokken Russische autoriteiten werkten prima mee: ze hebben gezorgd voor nuttige informatie en zullen extra veiligheidsmensen meesturen naar Gent;
  • de Federale Politie biedt nu meer garanties op versterking van de personeelsinzet in Gent op 9 december;
  • de Politie Gent maakt extra capaciteit vrij in het kader van het huidige niveau van terreurdreiging;
  • en tot slot: KAA Gent zet tussen de 25 en 30 stewards extra in. Daar zullen ook een tiental Russische sprekende Gentenaars bij zijn om goeie contacten met de Zenit-fans mogelijk te maken.

Ik doe dan ook graag een warme oproep aan alle Buffaloos, samen met voorzitter Ivan De Witte: laten we de Zenit-spelers en hun fans op de meest hartelijke en sportieve manier verwelkomen. We hebben ons tot nog toe in de Champions League (en daarbuiten) van onze beste kant laten zien, zowel sportief als wat de sfeer in en om de Ghelamco Arena betreft. Ook onze laatste poulewedstrijd moet een echt feest worden!”