Michael Ngadeu - Kameroen

Iron Mike sneuvelt in halve finale

In de halve finale tegen Egypte zijn Mike en zijn teamgenoten er niet in geslaagd om Mo Salah en zijn Pharaos de weg naar de finale te versperren. Hoewel Kameroen furieus startte, kwam het niet tot scoren. Mike was zelfs het dichtst bij een doelpunt toen hij in de 18e minuut een corner op de kruising kopte. Ook in de tweede helft was Kameroen dicht bij de 1-0 toen Samuel Oum Gouet zijn afstandsschot de paal likte. Tussen die twee fases in kwam Mo Salah dicht bij het openingsgoal na een dramatische terugspeelbal van Martin Hongla. André Onana kwam echter gepast uit en verhinderde een quasi gemaakt doelpunt. De wedstrijd kende, mee door het zware veld, niet veel hoogtepunten en ook in de extra-time kwam geen van beide teams tot scoren. Enkel Egypte kwam net voor het einde van de 12O minuten nog dicht bij een beslissend doelpunt. Penalties dus. Daarin ontpopte de Egyptische keeper Mohamed Abougabal zich tot held door twee Kameroense penalties te stoppen terwijl de Egyptenaren wel al hun penalties benutten. Voor Kameroen scoorde enkel kapitein Aboubakar de eerste elfmeter. Einduitslag 0-0 en 1-3 na penalties.

Kameroen speelt nu zaterdag 5 februari om 20u de kleine finale om de 3e plaats tegen Burkina Faso. In de finale op zondag 6 februari nemen de ploegmaats van Liverpool, Mo Salah en Sadio Mané, het als kapiteins van Egypte en Senegal tegen elkaar op. Egypte gaat op zoek naar een 8e Afrika Cup terwijl Senegal zal proberen hun allereerste te winnen.

Iron Mike en Kameroen in halve finale tegen Egypte van Mo Salah

Mike Ngadeu en zijn ploeggenoten waren in de kwartfinale geen partij voor Sulayman Marreh en Gambia.

Sulay en Iron Mike starten allebei in de basis bij hun teams maar al snel bleken de vijfvoudige Afrika Cup winnaars Kameroen een maatje te groot voor de Scorpions: de "Ontembare Leeuwen" kwamen tot 18 doelpogingen vs. 2 voor Gambia. Ook qua balbezit waren de verhoudingen identiek: Kameroen had de bal gedurende 60% van de tijd en was voortdurend gevaarlijk. Ondanks goede kansen voor onder meer toernooitopschutter Aboubakar, leidde dat in de eerste helft niet tot doelpunten.

Spitsenbroeder Toko Ekambi, vorig seizoen nog scorend met Lyon op bezoek in de Ghelamco Arena, nam dan maar de fakkel over en scoorde in de 50e minuut op aangeven van Collins-Fai (ex-Standard) de 1-0. Enkele minuten later was de veer bij de Gambianen helemaal gebroken toen opnieuw Toko-Ekambi op voorzet van Martin Hongla (Antwerp) de 2-0 binnentrapte. In totaal het vierde en vijfde doelpunt van de Kameroense spits op deze Afrika Cup.

In de halve finale op donderdag 3 februari (20u) nemen Iron Mike en co het op tegen Mo Salah en Egypte. Een finale avant-la-lettre tussen de Afrikaanse teams met het meest aantal eindoverwinningen op de Afrika Cup! Stoot Kameroen door dan maakt het kans op zijn 6e African Cup of Nations; overwinnen Salah en co dan kan Egypte in de finale op 6 februari zijn 8e eindoverwinning pakken.

Ngadeu en Kameroen plaatsen zich voor kwartfinale tegen Gambia

Iron Mike en zijn ploeggenoten deden wat van hen verwacht werd en plaatsten zich voor de kwartfinales na een 2-1 overwinning tegen de Comoren. Die laatsten kwamen wel ernstig gehandicapt aan de aftrap gezien ze niet meer over een keeper beschikten (de eerste doelman blesseerde zich en de tweede en derde keeper waren uit met een Covid-besmetting). Linksback Chacher Alhadur stond als noodpolossing tussen de palen. Bovendien werden de Comoren al in de 7e minuut tot tien man herleid na een rode kaart.

De gelegenheidsdoelman redde meermaals de meubelen voor de Comoren, maar was kansloos toen Toko-Ekambi in minuut 29 de 1-0 op het bord zette. Na 70 minuten zette topschutter Aboubakar de 2-0 op het bord. De eerredder van M'Changama in de laatste minuut was prachtig maar kon de Comorese nederlaag niet verhinderen.

Iron Mike en co mogen zich nu opmaken voor een kwartfinale tegen het Gambia van Sulayman Marreh. Gambia, onder leiding van de Belgische bondscoach Tom Saintfiet, is dé verrassing van het toernooi. Het slaagde er immers in om als debutant in de competitie door te dringen tot de kwartfinales. Rendez-vous op zaterdag 29 januari om 17u.

KAMEROEN in de groepsfase (GROEP A met Burkina Faso, Kaapverdië en Ethiopië)

Gelijkspel in laatste groepsmatch voor Ngadeu (MD 3)

Kaapverdië - Kameroen: 1-1

In de laatste groepswedstrijd van Kameroen namen Mike Ngadeu en zijn ploegmaats het op tegen Kaapverdië. Net zoals bij de vorige wedstrijden speelde Mike terug 90 minuten.

Na 8 minuten had Iron Mike zelfs de openingsgoal aan de voet. Na een corner kwam de bal in de zestien terug voor Mike’s voeten, maar hij trapte te weinig gericht en doelman Vozinha stopte zijn shot makkelijk. Rond het halfuur dribbelde de onvermijdelijk Aboubakar zich vrij na een inspeelpass van Ngadeu maar zijn schot ging naast. In de 39e minuut was het echter wel raak. Na een vrije trap viel de bal voor de linkervoet van de topschutter en Aboubakar trapte meteen zijn vijfde doelpunt van het toernooi binnen.

Bij het tegendoelpunt van Kaapverdië in de 53e minuut ging de assist voor het doelpunt net onder Mike’s been waarop Gary Rodrigues Kaapverdië op 1-1 trapte. Hoewel Kameroen de betere was, slaagden ze er niet meer in dat overwicht in goals om te zetten.

Kameroen speelt zijn 1/8e finale in Yaoundé op 24 januari. Tegenstander wordt de 3e uit groep C, D of E.

Ngadeu en Kameroen als eerste geplaatst voor achtste finales Afrika Cup (MD2)

Kameroen - Ethiopië: 4-1

Iron Mike en zijn teamgenoten deden gisteren wat van hen verwacht werd en kwalificeerden zich als eerste team voor de achtste finales na een 4-1 overwinning tegen Ethiopië. Mike speelde opnieuw de volle 90 minuten. Hoewel Ethiopië al vroeg op voorsprong kwam (0-1 in de 4e minuut), stelde Kameroen snel op orde op zaken. Het Kameroense spitsenduo Ekambi (Olympique Lyon) en Aboubakar (Al-Nassr) zorgde onder hun beiden voor alle doelpunten. Ekambi maakte de 1-1 na 8 minuten waarna Aboubakar met 2 snelle doelpunten in de tweede helft alle twijfel wegnam (2-1 en 3-1 in de 53e en 55e minuut). Ekambi maakte tot slot de 4-1 (min. 67). Kameroen leidt op dit moment Groep A met 6 punten, gevolgd door Burkina Faso en Kaapverdië met 3 punten. Ethiopië staat laatste met 0 punten.

MD 3: Kaapverdië - Kameroen (maandag 17 januari om 17u)

Ngadeu wint openingswedstrijd Afrika Cup met Kameroen (MD1)

Kameroen  - Burkina Faso: 2-1

Gisteren (zondag 9 januari) begon de Afrika Cup met de openingswedstrijd van het gastland Kameroen tegen Burkina Faso. Onze defensieve rots in de branding Michael Ngadeu was uiteraard van de partij en speelde 90 minuten in de 2-1 overwinning. Nadat doelman André Onana (Ajax) in de 24e minuut onder een bal doorging, kwamen de Kameroeners op achterstand maar die werd nog voor het einde van de eerste helft ongedaan gemaakt dankzij twee penalties (beide omgezet door Vincent Aboubakar).

'Les Lions Indomitables' (of 'de Ontembare Leeuwen') nemen zo, samen met Kaapverdië (0-1 overwinning vs Ethiopië), alvast de leiding van hun poule. De tweede groepswedstrijd van Kameroen staat op donderdag 13 januari op het programma. Dan nemen ze het op tegen Ethiopië.

MD 2: KAMERoen - Ethiopië (donderdag 13 januari om 17u)

Kameroen, dat in het verleden al vijf keer de Afrika Cup won (de laatste keer in 2017 met Ngadeu en onder leiding van Hugo Broos), wordt gezien als één van de favorieten voor de eindzege. Om zover te geraken zullen ze in groep A naast Burkina Faso ook Kaapverdië en Ethiopië achter zich moeten houden.

Aandachtig toeschouwer daarbij wordt bondsvoorzitter en Afrikaanse voetballegende Samuel Eto'o. Hij werd onlangs tot voorzitter van de Kameroense voetbalbond verkozen en is in die hoedanigheid dan ook organisator van deze Afrika Cup.