Sulayman Marreh - Gambia

Sulayman Marreh - Gambia

Sulayman Marreh en Gambia gaan eruit tegen Iron Mike en Kameroen

Ook voor Sulay zit de Afrika Cup erop. De Gambianen verrasten onder leiding van Tom Saintfiet vriend en vijand door bij hun allereerste deelname de kwartfinales te bereiken, maar daarin bleek Kameroen te sterk. 

Sulay en Iron Mike starten allebei in de basis bij hun teams maar al snel bleken de vijfvoudige Afrika Cup winnaars Kameroen een maatje te groot voor de Scorpions uit Gambia. Dat blijkt ook als we de statistieken erbij halen: de "Ontembare Leeuwen" van Mike hadden zomaar even 18 doelpogingen tegenover de schamele 2 van Sulay en zijn ploeggenoten. Ook qua balbezit waren de verhoudingen duidelijk: gedurende 60% van de tijd was dat voor Kameroen. 

Na een doelpuntenloze eerste helft, scoorde Toko-Ekambi in de 50e minuut op aangeven van Collins-Fai de 1-0. En enkele minuten later was de veer bij de Gambianen helemaal gebroken toen opnieuw Toko-Ekambi op voorzet van Martin Hongla de 2-0 binnentrapte. In totaal het vierde en vijfde doelpunt van de Kameroense spits op deze Afrika Cup. Exit Gambia en Sulayman Marreh die er wel een onvergetelijk toernooi hebben op zitten. 

Marreh en Gambia plaatsen zich voor kwartfinales!

Sulayman Marreh en Gambia blijven hoge ogen gooien op de Afrika Cup. Ditmaal wisten de debutanten zich na een 1-0 overwinning tegen Guinea te plaatsen voor de kwartfinales. Belgisch bondscoach Tom Saintfiet plaatste Sulay zoals gewoonlijk in zijn basiself en hield hem ook 90 minuten op het veld. 

Bij de tegenstander ontbrak Naby Keita van Liverpool wegens geel geschorst. Een gemis want Keita had in de groepsfase op 3 wedstrijden maar liefst 2 Man of The Match awards ontvangen. Aan mooi volk echter geen gebrek op het veld bij Guinea waar het middenveld verder nog bestond uit Amadou Diawara van AS Roma en  Ilaix Moriba van Red Bull Leipzig (ex-FC Barcelona). Op de bank bij Guinea zat met Ibrahima Conté nog een oude bekende (Buffalo tussen 2009 en 2013).

Marreh had voor de match nog verklaard dat Gambia helemaal klaar was voor de challenge en dat bleek ook. In een evenwichtige match was het uiteindelijk Gambia dat aan het langste eind trok na een doelpunt van Musa Barrow in de 71e minuut. In 4 wedstrijden kreeg de debutant nog maar 1 doelpunt tegen, speelde het 1 keer gelijk en won het 3 wedstrijden. Impressionante cijfers, maar krijgen ze ook een vervolg? Zaterdag weten we meer en zien we of Sulay, dan wel Iron Mike terugkeren naar Gent.  

 “Everybody in the team is very motivated. Even though we know Guinea are favorites on paper, they should expect a good game as it is our intention to get the victory. We have played every game like a final and that is the same game plan we have against Guinea. Our motivation as players is getting a new challenge and coming out victorious.” - Sulayman Marreh voor Guinea -Gambia

GAMBIA groepsfase (GROUP F met Tunesië, Mali en Mauritanië)

Marreh en Gambia stoten door naar Round of 16 (MD 3)

MD 3: gambia - TUNESIË 
 

De debutanten doen het! Gambia heeft zich bij zijn eerste deelname aan het toernooi meteen geplaatst voor de Round of 16. Op de derde speeldag nam Sulayman het op tegen het team van ex-Buffalo Dylan Bronn (Tunesië). Sulay stond op 1 gele kaart van een schorsing en kreeg deze keer rust maar zag ploeggenoot Ablie Jallow in de laatste minuten uithalen. Eindstand 1-0. 

Gambia eindigt zo tweede in Groep F met evenveel punten als leider Mali en is verzekerd van een ticket naar de volgende ronde. Net als Mike en Tarik mag Sulay zich opmaken voor een verlengd verblijf op de Afrika Cup. Succes Sulay!

VERLOOP PER SPEELDAG


MD1: GAMBIA - MAURITIANIË 

Sulayman Marreh en zijn Gambiaanse ploegmaats staan voor enkele loodzware klussen bij hun allereerste deelname ooit aan de Afrika Cup. De drie andere teams in hun poule staan immers allen boven hen op de FIFA-ranglijst Tunesië (FIFA 30), Mali (FIFA 53) en Mauritanië (FIFA 103), terwijl Gambia zelf slechts 150e staat. De Belgische bondscoach van Gambia, Tom Saintfiet, wist dus wat te doen: stunten.

En dat deden de Gambianen gisteren ook, met Sulayman 90 minuten op het veld. Ze behaalden tegen Mauritanië namelijk hun eerste overwinning ooit dankzij een doelpunt van Seraing-middenvelder Ablie Jallow in de 10e minuut. Mauritanië had na de openingsfase wel het meeste overzicht en kansen maar Sulayman en co slaagden erin de aanvallen af te slaan en hun netten schoon te houden. Meteen een driepunter dus in hun allereerste wedstrijd ooit op de Afrika Cup. 

In de andere wedstrijd haalde Mali het met 0-1 van Tunesië. Het was meteen ook een confrontatie tussen ex-Buffalo's. Bij Tunesië stond Dylan Bronn immers in het hart van de verdediging. Hij nam het in eerste instantie op tegen doelpuntenmaker Ibrahima Koné maar vanaf minuut 73 mocht hij zijn duels met Kalifa Coulibaly uitvechten. 

Gambia en Mali staan na de eerste speeldag beide aan de leiding in groep F en nemen het in de volgende wedstrijd tegen elkaar op. 

MD 2: gambia - mali 

 

Na de fantastische overwinning tegen Mauritanië in hun eerste wedstrijd ooit op de Afrika Cup, bevestigden de Gambianen hun goede vorm tegen Mali. Met Sulayman Marreh opnieuw 90 minuten op het veld behaalde het team van bondscoach Tom Saintfiet een verdiend gelijkspel. Bij Mali bleef Kalifa Coulibaly 90 minuten op de bank.

Hoewel Mali de meeste kansen versierde en het overwicht had in de wedstrijd, stond doelman Modou Jobe van de Scorpions pal. Gambia speelde gedisciplineerd en had pech toen vrije trappen van Ablie Jallow en Musa Barrow in de eerste helft op de lat en de paal belanden. Pas in de 79e minuut kon Ibrahima Koné op penalty de score openen voor Mali (1-0). In de 90e minuut kon Musa Barrow echter voor gerechtigheid zorgen. Na een handsbal in de zestien van Mali, ging de bal ook voor Gambia op de stip en bezorgde Barrow zijn land een verdiend punt  (1-1).

Gambia blijft dankzij het gelijkspel samen met Mali aan de leiding in hun groep met 4 puntenHet Tunisië van Dylan Bronn staat na een 4-0 overwinning tegen Mauritanië derde met drie punten. Bronn zelf speelde niet en ontbreekt waarschijnlijk ook in de laatste groepswedstrijd wegens een covid-besmetting. In de laatste groepsmatch nemen Sulay en co het op tegen Tunesië. Met een overwinning of gelijkspel zijn ze geplaatst, maar zelfs bij een nederlaag gaan ze mogelijk door. De 4 beste derdes van de groepsfase plaatsen zich immers ook voor de achtste finales.