Bienvenue Petit Pélé!

Bienvenue Petit Pélé!

Ilombe 'Petit Pélé' Mboyo is terug. De veelzijdige aanvaller die vooraan op alle posities uit de voeten kan, komt over van STVV en tekent een contract voor 2 seizoenen. Na zijn afscheid in 2013 als duurste binnenlandse transfer gaat hij dus opnieuw aan de slag bij KAA Gent. In eerste passage bij de Buffalo's was hij in 87 wedstrijden verantwoordelijk voor 39 doelpunten en 16 assists.

Topschutter en Rode Duivel

Tijdens zijn eerste passage bij de Buffalo's (van 2011 tot 2013), ontpopte Mboyo zich al snel tot een vlotte doelpuntenmaker. Overgekomen van KV Kortrijk in januari 2011, scoorde hij, uitgerekend tegen datzelfde KVK, zijn eerste doelpunt in blauw-witte dienst. Hij sloot het seizoen af met 3 goals en 3 assists in 13 matchen. Het seizoen erna (2011-2012) ging hij door op zijn elan en was hij in 35 wedstrijden verantwoordelijk voor 14 goals en 8 assists. In zijn laatste seizoen (2012-2013), tevens dat van het afscheid van het Ottenstadion, hielp Mboyo het schip mee drijvende. Onder impuls van de spits, die dat seizoen clubtopschutter werd en na Carlos Bacca tweede eindigde in de topschutterstand met 20 doelpunten, vermeden de Buffalo's een dramatisch seizoenseinde. Datzelfde seizoen werd Mboyo overigens ook geselecteerd voor de Rode Duivels voor de WK-kwalificatiematchen tegen Servië en Schotland waarna hij ook zijn internationaal debuut maakte tegen de Schotten.

Laatste goal in 'den Ot', eerste in de Ghelamco Arena

Nadat zowel Trond Sollied als Bob Peeters tijdens het seizoen 2012-2013 de motor niet op gang kregen en gedurende vele maanden met de degradatieplaatsen geflirt werd, verzekerde Victor Fernandez KAA Gent van een rustiger seizoenseinde door de Buffalo's op een twaalfde plaats te parkeren en zich te kwalificeren voor PO 2. Na winst van PO2, onder meer dankzij 5 doelpunten in 5 wedstrijden van Mboyo, werden uiteindelijk nog barrages voor Europees voetbal gespeeld. Zo maakte Mboyo tegen Standard tevens het laatste doelpunt ooit in het Ottenstadion (1-0 overwinning).

Op 4 augustus 2013, de eerste officiële wedstrijd in de Ghelamco Arena, was het weer Mboyo die de ban brak en ons op voorsprong bracht tegen KV Mechelen (2-1 overwinning). Meteen ook zijn (voorlopig) laatste doelpunt in Gentse loondienst. Enkele dagen daarna maakte hij immers een transfer naar KRC Genk. 

Na zijn transfer naar Genk brak een periode aan waarin hij vaak geblesseerd moest toekijken. Na zijn passage bij Genk volgden nog transfers en uitleenbeurten bij FC Sion, Cercle Brugge, KV Kortrijk en Al-Raed. Bij Cercle Brugge en KV Kortrijk haalde Mboyo terug zijn oude niveau en werd hij opnieuw een belangrijke speler.  Daarop nam STVV hem over in januari 2021. Nu keert hij dus terug naar de club waarvoor hij in zijn carrière het meeste doelpunten maakte.

Wij wensen Petit Pélé veel succes in zijn tweede passage bij de club!