Next Match: RSC Anderlecht - KAA Gent

Next Match: RSC Anderlecht - KAA Gent

Midweekvoetbal in Brussel. Door ons Europees parcours halen we donderdagavond speeldag 5 in tegen RSCA. Dat de voetbalkalender opnieuw druk oogt, is niets nieuws voor Hein Vanhaezebrouck en Laurent Depoitre.

LAURENT DEPOITRE

"De knop heb ik snel omgedraaid na de match tegen Antwerpen", klonk Laurent Depoitre strijdvaardig. "Je moet na zo'n nederlaag teleurgesteld zijn, maar dat mag niet langer dan een dag duren. Met te blijven zeuren, komen we nergens. Hoofd omhoog en focus op de volgende match." 

Aanvallend is het vaak nog zoeken in de ploeg. Dat merkt ook Laurent nu hij terug is na zijn blessure. "Natuurlijk missen we Tissoudali. Hij heeft een uniek profiel dat je niet zomaar kan vervangen. De nieuwe jongens moeten nog wat zoeken, maar tonen al mooie dingen. Met Hugo Cuypers begint het te lopen. We speelden nog niet vaak samen, maar match na match loopt het vlotter. Hij werkt ontzettend hard voor de ploeg en zet druk op de tegenstander. De automatismen ontbreken nog tussen ons, maar die komen er gegarandeerd."

SELECTIE

Deze 20 spelers stappen de bus op richting Brussel.

PRE MATCH FACTS

● RSC Anderlecht won geen van de laatste negen Jupiler Pro League-ontmoetingen met KAA Gent (G6, V3), maar bleef nog nooit tien keer op rij zonder overwinning tegen een specifieke ploeg in 1A (3 andere keren ook 9 duels op rij zonder zege).

● De laatste vier ontmoetingen tussen Anderlecht en KAA Gent in Brussel eindigden allemaal in een gelijkspel, de laatste overwinning voor één van deze twee ploegen in het Lotto Park dateert al van november 2018 (toen 2-0 voor Anderlecht).

● RSC Anderlecht won de eerste twee thuiswedstrijden dit Jupiler Pro League-seizoen, maar won in de voorgaande vijftien seizoenen alleen in 2014/15 elk van de eerste drie matchen in eigen huis (toen 4).

● KAA Gent verloor geen van de laatste twaalf uitmatchen in de Jupiler Pro League (W8, G4), maar bleef nog nooit eerder dertien keer op rij ongeslagen op verplaatsing in 1A (ook 12 in 1953/54).

● RSC Anderlecht noteerde een passnauwkeurigheid van 80,1 procent dit Jupiler Pro League-seizoen, het laagste gemiddelde voor de club in een specifieke jaargang sinds 2016/17 onder René Weiler (79,1%), terwijl KAA Gent vooralsnog de één-na-hoogste passzuiverheid noteerde in 1A dit seizoen (82,1%).

● In de laatste drie Jupiler Pro League-seizoenen kreeg alleen KAS Eupen meer strafschoppen tegen (19) dan KAA Gent (16), al mochten alleen KRC Genk (27) en Anderlecht (21) vaker aanleggen vanaf elf meter dan de Buffalo's in die periode (20 keer).

● Als trainer van Gent of Anderlecht stond Hein Vanhaezebrouck in geen van de laatste zes ontmoetingen tussen die twee ploegen in het reguliere seizoen van de Jupiler Pro League aan de verliezende kant (W2 namens Anderlecht tegen Gent – W1, G3 namens Gent tegen Anderlecht).

● Gent-middenvelder Sven Kums was dit Jupiler Pro League-seizoen al bij evenveel doelpunten betrokken (4 – 1 goal, 3 assists) als in de volledige vorige jaargang (4 assists) en had daar 61 schoten en gecreëerde kansen minder voor nodig (4 schoten en 14 kansen gecreëerd in 2022/23, 21 schoten en 58 kansen gecreëerd in 2021/22).