"PO1 wedstrijd avant la lettre"

"PO1 wedstrijd avant la lettre"

In een avant-première voor play-off I trekken de Buffalo’s naar RSC Anderlecht. Wie denkt dat regisseur Hein dit zonder ambitie doet, heeft het grondig mis. Vanhaezebrouck wil op het veld van de landskampioen de kloof met de concurrentie handhaven én extra vertrouwen tanken voor de start van de play-offs. 

Voor het duel met paars-wit kan Vanhaezebrouck geen beroep doen op twee winterkoopjes. “Hajradinovic heeft enkele dagen geleden zijn laterale band van de knie gescheurd. De verwachte revalidatieperiode is drie tot zes weken. Poletanovic voelde bij het afleggen van zijn fysieke testen iets in de hamstring. Hij heeft een klein scheurtje en is tot volgende week onbeschikbaar. In de oefenwedstrijd tegen Dender ondervond Pedersen een lichte reactie aan de heupbuiger, hij kon donderdag niet meetrainen.”

Niets moet, alles mag in Anderlecht? Niet voor Vanhaezebrouck. Voor de coach staat er nog heel wat op het spel in de laatste competitiewedstrijd. “Ofwel starten we aan de play-offs in het spoor van Anderlecht en Club Brugge, ofwel zien we de kloof groter worden en onze achtervolgers naderen. Het is dus eigenlijk een PO I-wedstrijd avant la lettre. Een goed resultaat neerzetten zou bovendien een enorme boost zijn. Want het zou de eerste keer zijn dat we tegen Anderlecht iets rapen. Mochten we toch met lege handen achterblijven, betekent dat echter geen drama.  Anderlecht is immers de beste ploeg in België.”

Paars-wit is voor Vanhaezebrouck de titelkandidaat bij uitstek. “Als Anderlecht top is, kan niemand ze tegenhouden. Dan hebben ze meer kwaliteit dan welke ploeg ook - met Club als goeie tweede. Alleen als wij nog elf keer op ons best zijn en de andere twee niet, kunnen we misschien een mondje meepraten bovenin. Maar dan mogen we geen domme fouten meer maken. In de play-offs kan je een of twee keer verliezen, maar geen drie. Als we zondag een punt pakken, zou dat het geloof versterken dat we in PO I regelmatig top kunnen zijn.”

Ook zondag zit er dus druk op de ketel voor de Buffalo’s. “Kijk, we spelen al het volledige jaar onder spanning - meestal met succes. We moésten PO I halen en er waren cruciale wedstrijden tegen Kortrijk, Lokeren, Charleroi en Club Brugge. In de komende elf partijen zal dat niet anders zijn. Sommigen beweren dat KAA Gent zonder druk aan de play-offs kan starten, maar we willen meedoen voor de prijzen en gaan voor een Europees ticket. Bij Kortrijk en Charleroi, daarentegen, is dat minder het geval. Zij spelen volledig bevrijd, zelfs zonder Europees ticket hebben ze daar een fantastisch seizoen achter de rug.”

Vanhaezebrouck ging in de vorige drie ontmoetingen met Anderlecht telkens uit van de kracht van zijn eigen groep en is zondag niet van plan om daar verandering in te brengen. “We hebben dit seizoen nog nooit defensief gevoetbald, we hebben er gewoon de ploeg niet voor. Als je achteruit zakt, heb je een team vol onverzettelijke jongens nodig. Een beetje zoals de 300 Spartanen tegen de Perzen. Als je ziet hoe gemakkelijk wij een tegendoelpunt tegen Lierse incasseren, moet je niet defensief aan een partij beginnen. Want dan word je gegarandeerd geklopt.” (JVDV)