Voorbeschouwing Beerschot - KAA Gent

Voorbeschouwing Beerschot - KAA Gent

Op zondag 10 januari staat de eerste wedstrijd van 2021 op het programma. Op het Kiel nemen we het op tegen het Beerschot van Hernan Losada, een jonge trainer die doelbewust voor aanvallend voetbal kiest. Onze openingsvraag lag dan ook voor de hand: “Doet Hernan Losada Hein Vanhaezebrouck een beetje denken aan een jonge versie van zichzelf?

Helemaal niet (lacht). Hij was een offensieve middenvelder, een technische speler, niet van de grootste ook en ik was bijna in alles het omgekeerde: groot, geen perfecte dribbelaar, maar wel met een goeie traptechniek en een goed kopspel. Maar ik vind het heel knap wat hij gedaan heeft. Hij heeft Beerschot gereactiveerd, eerst als speler en daarna nog eens als trainer. Zijn grootste prestatie vind ik echter dat hij Beerschot overnam op een moment dat het er echt niet goed ging en er op heel korte tijd iets heeft neergezet. Dat is dan misschien wel vergelijkbaar met wat ik indertijd bij Kortrijk heb gedaan. En als je nu zijn parcours in eerste klasse ziet, dan bevestigt hij dat gewoon. Dus, chapeau voor hem. Maar wanneer er moet gekozen worden voor Trainer van het Jaar, dan wordt er vooral gekeken naar de grotere clubs, de clubs die prijzen pakten, kampioen speelden of Europees goeie resultaten haalden. Terwijl ik altijd vind dat er ook veel trainers goed werk doen beneden in de rangschikking. Hij staat natuurlijk niet onderaan de rangschikking maar hij mag trots zijn op wat hij tot nu toe heeft neergezet.

"Losada heeft Beerschot gereactiveerd, eerst als speler en dan als trainer. Zijn grootste prestatie is dat hij Beerschot overnam op een heel moeilijk moment en er op heel korte tijd iets heeft neergezet. En als je nu zijn parcours in 1A ziet, dan bevestigt hij dat gewoon. Chapeau voor hem dus." - Hein Vanhaezebrouck over Hernan Losada.

Losada beloofde dat zijn ploeg op scherp zou staan na de 5-1 nederlaag in de heenronde, maar ook de groep van Vanhaezebrouck zal klaar zijn. De coach zag op training een scherpe groep die de batterijen ondanks een korte vakantie voldoende had kunnen opladen: “Ik was tevreden met wat ik gezien heb ja. We hebben deze week hard gewerkt. Misschien meer dan ze gewend waren maar iedereen heeft dat met volle overgave en veel overtuiging gedaan. Ik heb een heel positieve, gemotiveerde groep gezien. Er zijn nog enkele jongens aan het revalideren maar de groep is quasi compleet.”

Op de persconferentie na de 5-1 nederlaag in de Ghelamco Arena liet Losada noteren dat hij niet echt opgezet was met de rabona’s en andere technische hoogstandjes waarmee de Buffalo’s na de 4-0 uitpakten. Hij beloofde de terugmatch met stip in de agenda te noteren en zijn spelers op scherp te stellen. Vanhaezebrouck’s antwoord was even droog als de uitslag uit de heenmatch: “Als hij de datum van de terugmatch met stip in zijn agenda heeft gezet, dan hoop ik dat ze niet vergeten zijn dat die ondertussen verzet is. Maar kijk, we hebben dat natuurlijk gehoord en dat is een beetje een logische reactie. Alleen mag hij niet vergeten dat hij als voetballer zelf nog zo’n dingen gedaan heeft. Hij is zelf ook nog op een bal gaan staan op een bepaald moment, ik denk zelfs dat het in Gent was. Kijk, als je trainer bent dan vergeet je soms toeren die je hebt uitgestoken als speler. Dus wat dat betreft, laat ons dat maar allemaal een plaats geven en er niet teveel aandacht aan besteden."

Andreas Hanche-Olsen

De winterlandbreak was kort maar deed deugd. Zo vertelde ook Andreas Hanche-Olsen: “Het was fijn om even de batterijen op te laden. Ik bleef in België en heb de stad Gent eindelijk eens kunnen verkennen! Tot slot heb ik ook enkele binnenlandse roadtrips gedaan. Nu ben ik 100% klaar om het nieuwe jaar aan te vatten.” 

En of het nodig is om er 100% klaar voor te zijn. Na de intensieve eindejaarsperiode belooft ook januari druk te worden met zes wedstrijden: “Het schema oogt inderdaad druk, maar als voetballer wil je zo veel mogelijk spelen. In december voelde ik de opeenvolging van wedstrijden zowel fysiek als mentaal. Dit seizoen hadden we het niet gemakkelijk maar we staan stilaan terug waar we horen en dat heeft moed en vertrouwen om er weer in te vliegen. We werken nu ook met een mental coach. Je merkt dat het mentale aspect belangrijker wordt in het voetbal. Elke kleine verbetering die we uit die sessies kunnen halen, loont de moeite.” 

“In januari treffen we enkele ploegen die net boven ons staan. We zullen dus scherp voor de dag moeten komen. De eerste partij spelen we op Beerschot. De heenwedstrijd wonnen we met 5-1. Beerschot zal erop gebrand zijn om nu een sterke prestatie neer te zetten tegen ons, maar dat is ook ons plan. We zijn voorbereid en klaar om die wedstrijd aan te vatten.”