Good luck Jonathan!

Good luck Jonathan!

Jonathan David tekende vandaag een contract bij Lille en verlaat KAA Gent na 2 seizoenen en 83 wedstrijden voor de Buffalo's. Het gaat om een transfer van meer dan 30 miljoen euro. Hiermee wordt hij de duurste uitgaande transfer in het Belgisch voetbal en in de clubgeschiedenis. Dit betekent een doorbraak in de transferpolitiek waarbij men het Belgisch voetbal hoger inschat dan voordien. De som getuigt daarnaast van een duidelijke waardering voor de club en zijn werking.

Van tester tot vaste waarde

David arriveerde in Gent nog voor zijn 18de. De jonge Canadees trainde tijdens de schoolvakanties mee met de beloften en kreeg de kans om te tonen wat hij in zijn mars had. Hij kwam steeds voor een aantal weken over van Canada en toonde het beste van zichzelf. Dat zagen ook de beloftencoaches. Zijn positieve indruk en zijn goede fysieke testen zorgden ervoor dat David vlak na zijn 18de verjaardag in 2018 zijn eerste contract tekende bij onze club. De eerste zes maanden bij de club maakte hij het mooie weer bij de beloften.

In de voorbereiding van het seizoen 2018-2019 mocht hij zich tonen bij de A-kern. Hij liet zich al snel opmerken waardoor hij op de tweede speeldag tegen Zulte Waregem meteen mocht invallen en die kans liet hij niet liggen. David scoorde in de 95ste minuut de gelijkmaker en startte zo zijn rekening voor Blauw-Wit. In zijn eerste 5 wedstrijden, scoorde hij meteen evenveel keer. Zijn naam was sindsdien niet meer weg te denken uit het eerste elftal. Van een plek bij de beloften tot basisspeler in de A-kern, de stap was snel gezet door de jonge Canadees.

2 seizoenen, 83 wedstrijden, 37 doelpunten, 15 assists

Seizoen 2018 - 2019

Na zijn debuut op Zulte Waregem was Jonathan David vertrokken voor zijn het seizoen 2018-2019. In totaal kwam hij in 43 wedstrijden in actie (23 in de Jupiler Pro League, 4 in de Europese kwalificatiewedstrijden, 6 in de Beker van België en 10 in de Play-Offs). Hierin vond hij 14 keer het doel en deelde hij ook 5 assists uit. Niet slecht voor een eerste seizoen op het hoogste niveau.

Seizoen 2019 - 2020

Eén seizoen later brak David echt door. In maar liefst 40 wedstrijden (27 in de Jupiler Pro League, 7 in de Europa League en 6 in de Europese kwalificatiewedstrijden) trof hij 23 keer raak en gaf hij 10 assists. Hij sloot het seizoen af op een gedeelde eerste plaats in de topschutterstand. Met 18 goals in de competitie mocht hij zich naast Dieumerci Mbokani de beste noemen in België. Daarnaast zorgde hij er samen met het team voor dat we een fantastisch voetbaljaar beleefden met mooi voetbal en een even mooi parcours. We werden vicekampioen en toonden ons opnieuw in Europa.

Speler van het Jaar

Tot slot werd hij door de supporters uitgeroepen tot beste speler van het jaar. Hij haalde het met een erg ruime voorsprong van zijn ploegmaats.

KAA Gent, bestuur, spelers, staf en supporters wensen Jonathan David het allerbeste toe in zijn verdere carrière. Hij heeft voor eeuwig een plaats veroverd in onze harten.