#MoreThanFootball: een stadion zonder prikkels

#MoreThanFootball: een stadion zonder prikkels

Een stadion zonder publiek was een unieke kans om jongeren met ASS een aangename wedstrijdbeleving te bezorgen. Jongeren van de GO! Reynaertschool in Oostakker waren gisteren onze bijzondere gasten tijdens KAA Gent-RSC Charleroi.

Voor personen met Autismespectrumstoornis (ASS) is een wedstrijd bijwonen in een vol voetbalstadion geen pretje. Te veel prikkels, zoals gejoel en luide muziek, is voor hen een bijzonder onaangename ervaring.

De coronamaatregelen die ons verplichten tot lege stadions zijn een once in a lifetime mogelijkheid voor personen met ASS om een wedstrijd in een prikkelarme omgeving bij te wonen. Op vraag van de Pro League gaf de Vlaamse minister van sport de toelating om onder strikte voorwaarden een groep jongeren met ASS in een prikkelarme Ghelamco Arena te  ontvangen.

Wout: "Zonder al het lawaai is het heel aangenaam om de wedstrijd te volgen"

De uitslag van de wedstrijd kennen we: 4-0. Maar voor Wout was dit om een andere reden de match van het seizoen. “Ik heb al wedstrijden live kunnen volgen, maar deze match staat nu helemaal bovenaan mijn lijst. Zonder al te veel lawaai is het heel aangenaam om te volgen, zelfs in de bittere koude.

Het zijn uitzonderlijke omstandigheden, maar wel de perfecte voor kinderen met ASS. Edouard bevestigt: “Ik ging in het verleden al eens mee naar een wedstrijd met mijn papa, maar dat was achter glas, waar er minder lawaai is, want ik ben er gevoelig voor. Voor mij is het de eerste keer dat ik een wedstrijd mee volg van op de tribune. Ik ben hier heel dankbaar voor.

Edouard: "Voor mij is het de eerste keer dat ik een wedstrijd volg van op de tribune"

Autisme komt voor in vele vormen. “Iemand met autisme verwerkt informatie anders en kan daardoor gevoeliger zijn voor prikkels,” legt Marijke Eeckhout uit. Zij is directrice van de GO! Reynaertschool. “Wij zijn heel enthousiast dat onze leerlingen de wedstrijd in een prikkelarme omgeving kunnen volgen. Dit is iets waar ze jaren later nog over zullen spreken.

Dat de GO! Reynaertschool en de KAA Gent Foundation de handen in elkaar sloegen, is geen toeval. De school ligt in de Wolfputstraat in Oostakker en is een directe buur van het KAA Gent Oefencomplex.

Marijke Eeckhout: "Dit is iets waar ze jaren later nog over zullen spreken"

Dit initiatief van de Pro League kon rekenen op een goede samenwerking tussen de GO! Reynaertschool, KAA Gent, KAA Gent Foundation en INTER. Samen zijn wij meer dan voetbal!

(Tekst: Marie Tibergyn, Foto's: Belga)

 

De KAA Gent Foundation dankt haar partners voor de steun: