KAA Gent Coronaproof - update 3

KAA Gent Coronaproof - update 3

Gisteren vond in de perszaal van de Ghelamco Arena een 2de evaluatie plaats over de gepubliceerde enquête van Armada Ganda en de supportersfederatie. De club en het supporterscollectief werken -als een van de enige clubs in België - nauwgezet samen om de beste oplossingen te zoeken voor de huidige situatie. Op de bijeenkomst gisteren waren behalve het clubbestuur en de supporters eveneens een delegatie van de politie, de juridische dienst van Stad Gent en de veiligheidsadviseur van de burgemeester aanwezig.

Begin augustus was er een eerste supportersoverleg waarbij de club de hulp inschakelde van haar supporters. Een aantal dagen later volgde een grote enquête vanuit de supportersgroepen. Deze werd ruimschoots ingevuld door onze abonnees waardoor we ons een goed beeld konden vormen van hun mening. Daarom werd alvast beslist om geen loting te houden. De resultaten van de enquête komen dit weekend overigens online op de website van Armada Ganda.

Momenteel vraagt elke Buffalo zich af wat er staat te gebeuren nu er vanaf dit weekend terug supporters in het stadion worden toegelaten. Hierover is gisteren nog geen consensus gevonden, maar dit zal niet lang meer op zich laten wachten.

De gisteren aanwezige werkgroep, aangevuld met enkele juristen en virologen, is op dit moment bezig met het formuleren van een voorstel voor de burgemeester die dit daarna op zijn beurt zal bespreken met minister van Sport Ben Weyts.

Maximaal aantal toeschouwers bekend op dinsdag 15 september

Op dinsdag 15 september om 10 uur zullen de burgemeester en KAA Gent voorzitter Ivan De Witte tekst en uitleg geven en zal ook bekendgemaakt worden hoeveel toeschouwers effectief toegang krijgen voor onze eerstvolgende competitiewedstrijd (KAA Gent – OH Leuven op 26 september).

Update: De persconferentie wordt uitgesteld naar een latere datum. Het kabinet van minister Weyts heeft nog enkele dagen nodig om het voorgelegde dossier te verwerken.

De supporters spraken zich duidelijk uit tegen een systeem van loting: daarom zal het principe “first come, first served” gehandhaafd blijven (wie eerst inschreef voor een seizoensabonnement, zal ook eerst in aanmerking komen).

De datum van onze eerste thuismatch mét toeschouwers (zaterdag 26 september) geeft ons de marge om wat langer te werken aan deze moeilijke puzzel. Na dit weekend hebben wij eveneens een beeld hoe de eerste wedstrijden met supporters gelopen zijn en kunnen we bijsturen waar nodig. Wij zijn er ons van bewust dat we niet elke supporter kunnen gelukkig maken en geven wat hij/zij wil, maar wij zullen er alles aan doen om een zo goed mogelijke oplossing te vinden.

Mondmaskers, compartimentering en timeslots

Wat wel al vast staat, is het gebruik van mondmaskers en de social-distancing van 1m. Het mondmasker zal verplicht zijn vanaf de directe omgeving rond het stadion tot in de tribune. Dat houdt in dat mensen hun mondmasker ten allen tijde zullen moeten dragen, ook wanneer ze op hun plek zitten in het stadion. Enkel wanneer er iets geconsumeerd wordt, zal dit bij uitzondering niet moeten. Ook op de parking en op weg naar het stadion zullen mondmaskers verplicht zijn.

Om de veiligheid te garanderen zullen de ingangen van het stadion dusdanig aangepast worden dat deze maximaal benut kunnen worden. Er zal gewerkt worden met timeslots en het stadion zelf zal opgedeeld worden in compartimenten. Hier geldt het principe first in, first out. Zoals wettelijk bepaald is zitten gedurende deze hele periode verplicht. De veiligheidsdiensten zullen streng optreden indien er inbreuk gedaan wordt op het aangepast intern reglement van de club.
Wij rekenen daarom op de verantwoordelijkheidszin en het gezond verstand van onze supporters. Verder blijven de algemene covid-regels van kracht. Blijf dus thuis als je ziek bent, ontsmet je handen regelmatig, hou afstand, etc.

De ploeg aanmoedigen, juichen en vieren kan (en moet), maar wel in onze eigen bubbel en rekening houdend met bovenstaande aandachtspunten. Alvast bedankt voor uw geduld en tot dinsdag voor meer nieuws!