The day after van Gouden Schoen Sven Kums

The day after van Gouden Schoen Sven Kums

En of Sven Kums die Gouden Schoen verdiende. Daags na het Gala had de middenvelder zijn piekfijne kostuum alweer ingeruild voor een blauwwitte trainingsplunje. De kamerbrede glimlach op zijn gezicht was er wel nog steeds. 

De Gouden Schoen – the day after. Voor de (gesloten) poort van het oefencomplex ontspint zich een ware file. Zo’n twintig journalisten – nooit gezien op een doordeweekse donderdag – trappelen van ongeduld om de kersverse Gouden Schoen te spreken. Maar eerst wachtte de aanvoerder nog een surprise. Patissier Schelstraete had voor Kums een knap chocoladekunstwerkje gecreëerd. “Gelukkig volg ik momenteel geen dieet”, lachte de laureaat, die het cadeau met open armen in ontvangst nam.

Enkele uren eerder arriveerde de Gouden Schoen zelf met zoetigheid op het oefencomplex. “Q-Music stond vanochtend aan mijn deur met een taart. Ik heb ze dan maar meegebracht voor mijn ploegmaats.” Het werd een warme ontvangst in de kleedkamer. “Iedereen was dolenthousiast toen ik binnen kwam. Ook zij hebben hier immers het hele jaar hard voor gewerkt. Ik ben ze uiteraard enorm dankbaar, want zonder hen had ik die Gouden Schoen nooit gewonnen.”

Al even trots waren de ouders van Kums. Papa Ludo en mama Lydia stráálden gisteren in Lint. Samen met grootvader Alex verrasten ze hun (klein)zoon backstage, die niets wist van hun aanwezigheid. “Ik schrok ontzettend hard toen ik ze na afloop zag”, vertelt Kums met een brede lach op het gezicht. “Mijn ouders waren namelijk niet van plan om te komen. En dat mijn grootvader erbij was, deed me nog meer plezier. Het was namelijk ontzettend lang geleden dat hij nog een keer buitenshuis was geweest. En dan nog in een mooi kostuum: schitterend! Van dat moment heb ik echt genoten.”

Ook zo fier als een pauw: voorzitter Ivan De Witte. Hij liet gisteren weten dat hij met zijn aanvoerder rond de onderhandelingstafel wil gaan zitten. “Maar momenteel ben ik daar niet echt mee bezig”, aldus Kums. “Voorlopig telt enkel de wedstrijd van zondag. Wanneer er gesproken zal worden over een nieuw contract, zien we later wel. Ik ben alleszins zeer gelukkig in Gent. Dit is een fantastische club, met een geweldig team. Bovendien voel ik me zeer gewaardeerd.”

Zo’n Gouden Schoen brengt natuurlijk wel verwachtingen met zich mee. Al schrikt dat Kums niet af. “Voor de vloek van de Gouden Schoen heb ik geen schrik. Ik besef wel dat ik zal moeten presteren, nog meer dan afgelopen jaar. Want nu zullen al mijn wedstrijden met een vergrootglas bekeken worden. Maar ik zal hard blijven werken om mijn beste niveau te halen, zowel voor mezelf als voor mijn ploegmaats. Laat dus maar komen.”

(JVDV)