KAA Gent Foundation 3e maal op rij genomineerd voor ECA Awards

KAA Gent Foundation 3e maal op rij genomineerd voor ECA Awards

De European Club Association (ECA) nomineert KAA Gent met haar communitywerking in de buurt Nieuw Gent-Steenakker voor het beste Europese CSR-project. Dat is een project dat gemeenschapsvormend werkt of waarbij maatschappelijke verantwoord ondernemen centraal staat. In Nieuw Gent, de wijk naast het stadion, werkt de KAA Gent Foundation met wijkpartners en buurtbewoners aan een levendige wijk. Met projecten als het wijkhuis Bij Pino, de Buffalo Cup, een scholentornooi, de Buffalo League, sportactiviteiten op woensdagnamiddag, de Buffalo Dance Academy, meisjesvoetbal en wandelvoetbal voor senioren in willen we het verschil maken voor de buren van de wijk Nieuw Gent.

Ontdek het genomineerde project in de video!

KAA GENT FOUNDATION IN NIEUW GENT

KAA Gent Foundation is een geëngageerde buur voor de buurt naast de Ghelamco Arena. Met onze projecten versterken we de bewoners van Nieuw Gent en bevorderen we de vrijetijdsparticipatie. Met Stad Gent en andere wijkpartners bouwen we samen met de inwoners aan een duurzaam netwerk van buurtgerichte activiteiten.

Op het Rerum Novarumplein coördineert de KAA Gent Foundation het laagdrempelig wijkhuis Bij Pino: een toegankelijke ontmoetingsplaats met een koffiebar, een klusatelier en een doorgeefwinkel. Dankzij de inzet van vrijwilligers uit de buurt en de samenwerking met partnerorganisaties is Bij Pino uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats waar KAA Gent inwoners en organisaties met elkaar verbindt, ondanks al hun verschillen.

Bij Pino is ook de uitvalsbasis voor de buurt- en schoolsportinitiatieven zoals de Buffalo Cup en de Buffalo League, georganiseerd in samenwerking met de scholen en de jeugdwelzijnsorganisaties in de buurt. De Buffalo Cup is een scholentornooi waarin naast voetbal, ook fairplay, respect en gezondheid centraal staan. Op woensdagnamiddag zijn er sportactiviteiten voor kleuters en kinderen onder de noemer Buffalo League. Begin 2017 werd ook gestart met een dansinitiatief: de Buffalo Dance Academy. In samenwerking met de lokale voetbalclub HT Zwijnaarde organiseren we wandelvoetbal voor ouderen, de HT Gantoise Legends en meisjesvoetbal.

Tijdens de wekelijkse activiteiten in de verschillende projecten wordt gewerkt rond gezondheid, creativiteit, ontmoeting, respect en fairplay. We gebruiken de waarden van voetbal en de verbindende kracht van KAA Gent om de buurt te verenigen. Het inclusieve karakter van onze initiatieven is de sleutel voor succes: we are one family, we are Buffalo!

KAA GENT FOUNDATION IN NIEUW GENT IN CIJFERS

6 wijkinitiatieven, 344 dagen met activiteiten, 400 deelnemers en 20 750 contacturen

 • Wijkhuis Bij Pino: open 4 dagen per week, 174 dagen per jaar, gemiddeld 50 bezoeken per dag, 8700 contacturen met volwassenen, kinderen en jongeren
 • Buffalo Cup: 4 weken durend scholentornooi met 137 deelnemers, 15 dagen activiteiten, 3440 contacturen met kinderen
 • Buffalo League: wekelijkse activiteiten voor 30 kinderen en jongeren, 1972 contacturen
 • HT Gantoise Legends: wekelijkse activiteiten voor 15 senioren, 1500 contacturen
 • Buffalo Dance Academy: wekelijkse activiteiten voor 35 kinderen en jongeren, 4760 contacturen
 • meisjesvoetbal: 25 deelnemers, 20 dagen activiteiten, 750 contacturen met kinderen en jongeren

DANKZIJ HET WERK VAN VELEN

De nominatie door ECA is een geweldige steun voor de werking van de KAA Gent Foundation, die onmogelijk is zonder de samenwerking met partnerorganisaties, hun medewerkers en vrijwilligers. We willen hen dan ook danken voor hun niet aflatende inzet voor een mooie buurt in een mooie stad: KAA Gent, Stad Gent (buurtwerk, straathoekwerk, beleidsparticipatie, …), OCMW Gent, Samenlevingsopbouw Gent vzw, IN-GENT vzw, HT Zwijnaarde, BOP-Project vzw Jong, vzw 't Leebeekje, KC Dance Complex, De Zuidpoort vzw, Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent vzw, Brede School Nieuw Gent en de basisscholen van Nieuw Gent-Steenakker.

ECA-AWARDS

De European Club Association is de organisatie van Europese professionele voetbalclubs. Jaarlijks beloont ECA het beste 'Community and Social Responsibility Programme' met een Award. KAA Gent werd voor het derde jaar op rij genomineerd. In 2016 was de Foundation genomineerd met de Gantoise Plantrekkers, een sociaal voetbalproject voor mensen in een thuisloze situatie en in 2017 voor de werking in de wijk Nieuw Gent.

ECA nomineerde projecten van 8 Europese clubs, andere genomineerden zijn:

 • Apollon Limassol FC (Cyprus), project 'Together we can achieve more'
 • Chelsea FC (Verenigd Koninkrijk), project 'Say No to Antisemitism'
 • FC Schalke 04 (Duitsland), project '04 spielt die Musik'
 • Ferencvárosi TC (Hongarije), project 'Fradi Fair Play Committee'
 • Feyenoord Rotterdam (Nederland), Fancoachproject
 • Manchester City FC (Verenigd Koninkrijk), project 'City Stars Literacy Programme'
 • Vålerenga IF (Noorwegen), project 'Vålerenga Gatelag'

De winnaar wordt bekend gemaakt op de ECA Awards plechtigheid naar aanleiding van de 21ste Algemene Vergadering in Split op 10 september 2018.

KAA GENT FOUNDATION

KAA Gent Foundation is de communitywerking van de Gentse voetbalclub KAA Gent. KAA Gent Foundation creëert met en door KAA Gent maatschappelijke meerwaarde voor Gentenaars. Daarbij dient de Gentse voetbalwereld als hefboom én als werkterrein en wordt de verbindende kracht van KAA Gent optimaal benut ten voordele van de samenleving. KAA Gent Foundation is een samenwerkingsverband van KAA Gent, de Stad Gent, het OCMW Gent, Gent Stad in Werking en de Supportersfederatie KAA Gent

KAA Gent Foundation is één van de stichtende leden van het European Football for Development Network (EFDN) dat zorgt voor de uitwisseling van kennis en ideeën over communitywerking en maatschappelijk verantwoord ondernemen en de internationale samenwerking in het Europese voetbal.

De KAA Gent Foundation bedankt haar partners voor de steun: