Wim De Decker: "Rust en duidelijkheid brengen"

Wim De Decker: "Rust en duidelijkheid brengen"

Voorzitter Ivan De Witte gaf tekst en uitleg bij de beslissing om afscheid te nemen van Laszlo Bölöni en Wim De Decker en Peter Balette aan te stellen als nieuwe coaches: "Eerst en vooral stemden de resultaten van laatste wedstrijden tot nadenken. Het tweede element waarmee we rekening moesten houden is de stem van de supporters, alsook die van de spelersgroep. Gesprekken met alle stakeholders van de club, hebben me doen besluiten om finaal deze moeilijke beslissing te nemen."

De verantwoordelijkheid legt de voorzitter bij zichzelf: "De verantwoordelijkheid voor het aanstellen van Laszlo ligt in de eerste plaats bij Michel en mezelf. De trainer zelf treft geen blaam. Hij heeft zijn best gedaan om er hier het beste van te maken. Het is niet altijd ervaring en competentie die een rol spelen, de klik met de omgeving, de cultuur van de club en met de spelers moet er ook zijn. Daarnaast moet je ook rekening houden met de supporters. U weet dat die stem belangrijk is voor mij. En ik moet toegeven dat ik in al mijn tijd als voorzitter nog maar zelden zo’n weerstand en unanieme afwijzing heb gevoeld bij de supporters én de spelers. Zo'n situatie mag je niet te lang laten aanslepen. Laszlo is een geweldige trainer met veel ervaring, competenties en intellectuele capaciteiten. Maar het was geen match."

Bij de mea culpa van de voorzitter De Witte vroeg hij tegelijkertijd om de zaken in het juiste perspectief te plaatsen: "In de twintig jaar van mijn voorzitterschap heb ik reeds zeer veel beslissingen genomen. Ik denk dat Michel en ik doorheen de jaren zeer veel goede beslissingen hebben genomen anders waren we nooit de club geworden die we nu zijn en hadden we nooit de sportieve successen gehaald die we nu hebben gehaald. Maar als je honderd beslissingen neemt, zal er altijd wel een verkeerde tussenzitten."

Wim De Decker en Peter Balette, nieuwe T1 en T2

De wedstrijd tegen Rapid Wien en alle volgende wedstrijden zullen geleid worden door Wim De Decker en Peter Balette. Ivan De Witte preciseerde dat de club dus niet per definitie op zoek gaat naar een nieuwe coach: "Dit is voor Wim de kans om zich te bewijzen. Hij heeft in het verleden al bewezen tot grote zaken in staat te zijn en krijgt nu de kans dat opnieuw te doen. Het is een unieke kans om zich op het hoogste niveau te bewijzen. En om dat samen met Peter Balette te doen. Ik geloof erin dat dit gaat lukken."

Wim De Decker: "Rust en duidelijkheid brengen"

Nieuwe coach Wim De Decker: "Ik wil eerst en vooral de voorzitter bedanken voor deze mooie kans. Dit is een grote uitdaging die ik samen met Peter tot een goed einde wil brengen. Het pluspunt is dat ik de groep ondertussen vrij goed ken. Het is nu de taak van Peter, mezelf en de rest van de staf om een bepaalde rust in de groep te brengen. Dat zal belangrijk zijn. Het tweede sleutelwoord wordt duidelijkheid. Ik ben heel blij dat we een staf hebben met bekende gezichten. Op dat gebied zijn we gewapend. Dat er kwaliteit in de groep zit, weten we en dat willen we nu ook laten zien." 

Peter Balette: "De club zo snel mogelijk terugbrengen waar ze thuishoort"

Voorzitter De Witte verduidelijkte dat de aanduiding van Peter Balette niet uit de lucht komt vallen: "Peter kreeg in het tussenseizoen een andere functie maar het is duidelijk dat hij nog veel honger had naar het veld én dat ook de spelers nog veel goesting hadden om met Peter verder te werken."

Balette zelf was kort en krachtig in zijn reactie: "Mensen vragen zich nu misschien af waarom ik mijn voetbalschoenen weer aanbind. Daar kan ik kort op antwoorden, namelijk met de bedoeling die ik altijd heb gehad: om jonge trainers als Wim volop te steunen zodat hij kan slagen. Iedereen weet ondertussen dat ik een blauw hart heb. Ik ga er dan ook alles aan doen om de club erbovenop te helpen op korte en lange termijn. We hebben veel werk dus we gaan snel van start en met slechts één ambitie, namelijk om de club zo snel mogelijk terug te brengen waar we thuis horen.