"Tegen Standard moeten we proberen reageren"

Morgen wordt het een Vurige Vrijdag voor KAA Gent. In de Hel van Standard laait de passie immers altijd iets hoger op dan elders. Maar wees gerust, ook bij de Buffalo’s brandt het vuur volop. Zij willen in Luik beginnen aan een nieuwe reeks ongeslagen wedstrijden. Dat vertelde Hein Vanhaezebrouck op zijn persbabbel.

De zon, een blauwe lucht en 25 graden. Meer is er voor Hein Vanhaezebrouck niet nodig om met een glimlach op zijn persbabbel te arriveren. Rond de blessure van Moses Simon hangen er wel nog wat grijze wolken.  “Simon ondervond een lichte reactie aan zijn enkel na de partij tegen Charleroi. Hij werkte woensdag een mix van individuele en groepsoefeningen af. Neto kon wel de volledige training met de groep afwerken. Gershon was even buiten strijd na een trap op de voet, maar trainde vandaag alweer zonder problemen mee. Soumahoro heeft minder geluk. Hij geraakt zeker niet fit na een trap op de teen. Ook Oussalah en Belhocine zijn nog steeds onbeschikbaar.”

“Kijk, de nederlaag was een grote ontgoocheling, maar ons goede gevoel van de laatste weken is niet plotseling verdwenen." - Hein Vanhaezebrouck 

De eerste competitienederlaag in 2015 zorgde zaterdag voor heel wat beteuterde gezichten. Een klus voor psychologe Eva Maenhout?  “We hebben pech, ze is net op vakantie vertrokken”, lacht Hein Vanhaezebrouck. “Kijk, de nederlaag was een grote ontgoocheling, maar ons goede gevoel van de laatste weken is niet plotseling verdwenen. Dinsdag dacht niemand nog aan de wedstrijd tegen Charleroi. Het is wel jammer dat onze mooie reeks ongeslagen wedstrijden doorbroken werd. Tegen Standard moeten we proberen reageren door aan een nieuwe reeks te starten.”

Wie de partij van de Rouches tegen Anderlecht zag, weet dat dat geen makkelijke opdracht wordt. Vanhaezebrouck zat in de tribunes van Sclessin. “Standard was goed, maar niet indrukwekkend. Ik vond vooral Anderlecht ondermaats. Na twee speeldagen kan je wel zeggen dat Standard het beste parcours heeft afgelegd. Ze speelden al tegen Anderlecht en Club, wij ‘maar’ tegen Kortrijk en Charleroi. Al vraag ik me af of die tegenstanders momenteel niet gelijkwaardig zijn aan die van Standard.”

“Twee weken geleden hield geen enkele analist rekening met Standard voor de titel. Nu zijn ze plots weer een grote kanshebber." - Hein Vanhaezebrouck

Mij heeft het niet verrast. Toen ik vorig weekend naar Luik reed, zei ik nog dat ze zouden winnen van Anderlecht. Ezekiel was de ‘missing link’.  Een speler met diepgang die ook De Camargo beter maakt. En omgekeerd. Ze zijn elkaars bliksemafleider.”

Vanhaezebrouck is niet alleen onder de indruk van het rood-witte spitsenduo. “Standard heeft een hoop kwaliteit binnen hun spelersgroep. Carcela haalt een hoog niveau, Trebel ontplooit zich steeds meer tot een sleutelspeler en ook Milec zette stappen vooruit. Iedereen tilt elkaar naar omhoog en de mankementen zijn weg. Ook hun bank is indrukwekkend. Als je Van Damme uit de ploeg kunt zetten, zegt dat veel.” 

Een hemelsbreed verschil met het team van begin augustus. Toen wonnen de Buffalo’s in Sclessin met het kleinste verschil. “Dit Standard is vijftig procent beter dan toen. Maar wij zijn dat ook. (grijnst) We weten dat het niet simpel wordt om iets te halen in Luik. Ach, in Play-off I zijn het allemaal moeilijke opdrachten.”

(JVDV)