Iedereen mee

Iedereen mee

Het aantal G-supporters van KAA Gent is sinds de verhuis naar de Ghelamco Arena meer dan vertienvoudigd. Op topwedstrijden hebben we 250 Buffalo’s met een beperking of met een beperkte mobiliteit in het stadion. 10 jaar werken aan toegankelijkheid werpt zijn vruchten af. En toch ligt er nog heel wat werk op de plank.

KAA Gent heeft in de voorbije jaren sterk ingezet op inclusie en toegankelijkheid: elke KAA Gentsupporters moet wedstrijden in de Ghelamco Arena kunnen bijwonen. Het is een opdracht die de KAA Gent Foundation ter harte neemt, in nauwe samenwerking met alle diensten die betrokken zijn bij de wedstrijdorganisatie in het stadion.

Mentaliteit

We moeten er geen doekjes om winden: ondanks de recente investeringen in heel wat Belgische voetbalstadions, blijft toegankelijkheid voor supporters met een beperking een strijdpunt. Voetbalsupporters met een beperkte mobiliteit blijven nog vaak (ook letterlijk) in de kou staan, zelfs al trekken ze naar een club met een pas gebouwde tribune.

Toen de Ghelamco Arena werd ontworpen, golden oude regels en toegankelijkheidsvoorwaarden. Toch hebben de verschillende partners al het mogelijke gedaan om bij de afwerking het stadion zo toegankelijk mogelijk te maken. Veel goede wil, enkele belangrijke technische ingrepen en duidelijke afspraken hebben sindsdien geloond: nooit had KAA Gent meer supporters met een beperking of met een beperkte mobiliteit dan vandaag. En nog elke week komen er nieuwe aanvragen bij.

Maatwerk

Iedereen komt graag naar de Ghelamco Arena om van topvoetbal te genieten in een bruisende sfeer. Vanzelfsprekend verdient dan ook echt iedereen een goede en comfortabele wedstrijdbeleving. Daarom bieden we hulp op maat, aangepaste infrastructuur en een duidelijke communicatie.

In de Ghelamco Arena zorgen aangepaste toiletten, verlaagde togen, plaatsen met meer beenruimte, liften, rolstoelplatformen, trappen met contrasterende trapneuzen en noppentegels voor meer comfort. Voor supporters met een visuele beperking is er audiodescriptie: vanop de perstribune beschrijven commentatoren wat er gebeurt. Het signaal is in het hele stadion te ontvangen met oortjes die je kan reserveren bij de KAA Gent Foundation.

Sinds 2018 zijn er ook indoor rolstoelplaatsen boven de vakken 222 en 428. De zes plaatsen boven de Telenet-tribune kunnen gereserveerd worden door groepen tot zes rolstoelgebruikers (met begeleider). Zo geven we supporters uit woonzorgcentra of revalidatiecentra de kans om samen en wedstrijd bij te wonen.

INTER

We zetten elke wedstrijd minstens 6 assistentie-stewards in: vrijwilligers van INTER, de organisatie die evenementen toegankelijk maakt voor iedereen. Zij zijn herkenbaar aan hun witte jasjes. Verzamelpunt: ingang C.

Daar kunnen supporters met een beperkte mobiliteit met de lift naar de promenade. Ook met al uw vragen over toegankelijkheid of assistentie kan je bij de witte jasjes terecht. Samen met hen werken stewards, suppoosten en medewerkers van hulp- en veiligheidsdiensten elke wedstrijd opnieuw aan een stadion toegankelijk voor iedereen.

DAO

De INTER assistentie-stewards worden ingezet door de KAA Gent Foundation. In ons land speelt onze communitywerking een voortrekkersrol in de strijd voor toegankelijke voetbalstadions. KAA Gent werkt mee aan INSIDE, het nationale platform voor supporters met een beperking. Dit platform wil via dialoog de Belgische profclubs aanzetten eindelijk werk te maken van een betere toegankelijkheid. Dat blijft helaas hoognodig. Op vrijdag 13 december verzamelde INSIDE in de Ghelamco Arena voor een nieuwe overlegronde.

Zeker in het internationale voetbal staat het thema van toegankelijkheid steeds nadrukkelijker op de agenda. Sinds 2015 eist de Europese voetbalorganisatie UEFA dat elke club een Disability and Accessibility Officer of DAO in dienst heeft: een persoon de toegankelijkheid van het stadion en de noden van supporters met een beperking of met een beperkte mobiliteit ter harte neemt. In Gent speelt de KAA Gent Foundation in opdracht van KAA Gent de rol van DAO.

CAFE

UEFA ging met de introductie van de DAO in op een vraag van CAFE, het Center for Access to Football in Europe. Deze internationale organisatie verdedigt niet enkel de belangen van voetbalsupporters met een beperking, alle DAO’s kunnen er ook terecht met vragen of voor advies.

Afgelopen dagen verzamelden de DAO's in het Duitse Leipzig om informatie uit te wisselen en aanbevelingen te formuleren aan onze overheden, onze nationale Liga's en aan UEFA. Over één ding zijn we het eens: wetgeving verdient handhaving, aanbevelingen verdienen een dwingend karakter. Want helaas is toegankelijkheid van voetbalstadions vandaag geen verworven recht maar nog te vaak een kwestie van goede wil en engagement van enkele clubs. Alle #equalgame campagnes ten spijt.

Voor alle vragen , opmerkingen of suggesties over de toegankelijkheid van wedstrijden van KAA Gent voor supporters met een beperking of supporters met een beperkte mobiliteit kan je terecht bij de KAA Gent Foundation t.a.v. DAO KAA Gent: contact@kaagentfoundation.be of via het secretariaat van de KAA Gent Foundation, bereikbaar op werkdagen in de voormiddag: 09 330 23 34

 

De KAA Gent Foundation krijgt steun van

KAA Gent Foundation is lid van het European Football for Development Network (EFDN).