"Sterker uit transferperiode"

"Sterker uit transferperiode"

Speeldag 22 - Jupiler Pro League - 18-01-2020 om 20:30 u

Zaterdagavond spelen de Buffalo's hun eerste wedstrijd van 2020 en hun 36e (!) wedstrijd van dit seizoen tegen Moeskroen. Na een intensieve stage zijn ze klaar om het jaar sportief goed in te zetten. Daags voor de match stonden coach Jess Thorup en Alessio-Castro Montes de aanwezige pers te woord.

Nieuwe aanwinsten

Niet alleen is er een nieuw jaar begonnen, er zijn ook nieuwe spelers bij de kern gekomen. Jess Thorup mocht Sulayman Marreh en Anderson Niangbo verwelkomen: "Ik ben heel tevreden met de nieuwe aanwinsten. In elke transferperiode heb je als coach enkele wensen. Soms wil je de interne concurrentie verhogen, soms wil je bepaalde posities wat versterken. Met de komst van Marreh en Niangbo hebben we beide gedaan. Marreh toonde op stage al dat hij klaar is om de competitie op het middenveld aan te gaan. Voor Niangbo komt de match tegen Moeskroen nog te vroeg. We werken met hem vooral op fysiek vlak aangezien hij er niet bij was op stage. Hij past zich snel aan dus een selectie is niet veraf voor hem."

Blessure Yaremchuk

Ook voor Roman Yaremchuk komt de match nog te vroeg: "Hij traint nog niet op het veld maar werkt hard aan zijn terugkeer. We hebben hem na de winterstop bewust wat rust gegeven omdat hij last had van de achillespees. In 2019 speelde hij 40 wedstrijden en dat zorgt voor belasting. We volgen alles goed op met hem en de scans stellen ons gerust. De komende dagen zullen we zien of hij terug de trainingen kan hervatten. Hijzelf wil de ploeg zoveel mogelijk helpen maar moet ook aan zichzelf denken. Hij mag zich nu niet forceren want we zullen hem in de play-offs nodig hebben en hij wil deze zomer natuurlijk ook met Oekraïne naar het EK."

"Jammer van de Belofte van het Jaar maar ik weet dat Jonathan David gaat reageren op het veld" - Jess Thorup

De Gouden Schoen

Het Gala van de Gouden Schoen werd een avond met twee gezichten: "Het was heel fijn om alle collega's eens naast een wedstrijd te zien maar natuurlijk hoopte heel KAA Gent dat Jonathan David Belofte van het Jaar zou worden. Het mocht jammer genoeg niet zijn. Jonathan is mentaal sterk maar als je gelooft dat je iets kan winnen, misschien al hebt nagedacht over wat je wil zeggen in je dankwoord en die prijs kan opdragen aan je overleden mama, is het natuurlijk een grote teleurstelling. Ik heb dan ook op het gala nog even met hem gepraat en ook de dag erna. Hij begreep niet goed dat hij vijfde eindigde in de ranking maar dan niet Belofte van het Jaar werd. Heel jammer, maar dat ligt nu in het verleden. Nu moet hij gewoon terug spreken met zijn voeten en ik ben zeker dat Jonathan dat zal doen."

Over zijn eigen derde plek als "Coach van het Jaar", gaf de coach nog mee dat hij het een hele eer vond om deel uit te maken van het erepodium: "Ik denk dat het aangeeft dat de buitenwereld vindt dat ik hier goed werk doe. Dat is altijd leuk om te merken."

Terugkeer Derijck, Dejaegere en progressie Chakvetadze

Timothy Deriijck en Brecht Dejaegere kampen nog met blessures maar zijn bijna terug: "Timo traint terug op het veld en is bijna terug. Brecht heeft onlangs een controlescan gehad en die bevestigde zijn goed gevoel. Hij staat dicht bij een terugkeer maar moet nog opletten in de duels. Bovendien was hij deze week ook een paar dagen ziek thuis. Hij sluit waarschijnlijk volgende week terug aan bij de groep.

Ook Giorgi Chakvetadze zit dicht bij zijn beste vorm: "Hij heeft een heel goede stage afgewerkt en speelde 45 minuten in de oefenmatch tegen Ingolstadt. Hij oogt scherp. Deze week zat ik met hem samen en vertelde hij dat hij bijna is waar hij moet zijn. Chak mist enkel nog matchritme en de explosiviteit in zijn actie. Door minuten te maken, zal dat wel komen."

"Dat we de voorbije drie wedstrijden van Moeskroen verloren, motiveert ons nog meer." - Alessio Castro-Montes

Alessio Castro-Montes

Na de stage in Spanje was het terug wennen aan de gewone trainingsweek vertelt Alessio Castro-Montes: " Het is iets kouder dan in Spanje (lacht) maar het is fijn om terug naar een wedstrijd toe te leven. Bij de winterstop sta je altijd eens stil bij de afgelopen maanden en ik ben heel blij met mijn progressie. De stap van Eupen naar KAA Gent was groot maar ik heb getoond dat ik bij deze ploeg hoor. Alle speelminuten die ik krijg zijn voor mij grote leermomenten. Mij hoor je dus niet klagen."

KAA Gent verloor de laatste drie confrontaties met Moeskroen, maar dat zorgt voor extra motivatie: "Het belooft een zware match te worden, mede door die drie eerdere nederlagen tegen hen. Maar dat motiveert ons juist nog mee. Ze zijn een lastige tegenstander met zowel fysieke als technische kwaliteiten. Het is een team dat het heel wat ploegen moeilijk maakt, maar zaterdag, voor eigen publiek, willen we de punten thuis houden."