Voorbeschouwing KRC Genk - KAA Gent

Voorbeschouwing KRC Genk - KAA Gent

Speeldag 25 kondigt zich aan als een duel tussen blauw en wit, maar als we de statistieken mogen geloven is het nooit gemakkelijk voor onze club in de Luminus Arena. Hein Vanhaezebrouck en Alessio Castro-Montes lieten hun licht schijnen op de verplaatsing naar Limburg. 


Hein Vanhaezebrouck

"Ik verwacht donderdag een andere match dan tegen Antwerp. Genk speelt thuis, ze gaan uit van eigen kwaliteiten en eisen de bal op. Verder is het een treffen tussen twee extremen. Wij zijn de ploeg die onderpresteert qua ‘expected goals’ terwijl Genk net overpresteert op dat vlak. Die statistiek toont aan dat we niet slecht voetballen maar het bevestigt wel dat we voor doel niet klinisch genoeg zijn. Het wordt hoe dan ook een interessante partij. Aan ons om iets tegenover het sterke Genk te zetten en te bewijzen dat we tegen alle ploegen weerwerk kunnen bieden, maar alles valt of staat met efficiëntie voor doel."

"In vergelijking met het begin van het seizoen hebben we progressie gemaakt. Defensief staat het beter, de bal gaat goed rond en er zijn voldoende kansen. Alleen moet die evolutie zich vertalen in punten. Pas dan kan je beginnen schuiven in het klassement." - Hein Vanhaezebrouck

Doelstelling

Vanhaezebrouck fixeert zich voorlopig niet op een aantal te behalen punten: "Het heeft weinig zin in onze situatie om een bepaald puntenaantal voorop te stellen. Als ik naar de groep communiceer dat we X aantal punten moeten halen op X aantal matchen kan dat alleen meer druk creëren en dat helpt niemand vooruit. We bekijken het wedstrijd per wedstrijd en willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk punten pakken. In vergelijking met het begin van het seizoen hebben we progressie gemaakt. Defensief staat het beter, de bal gaat goed rond en er zijn voldoende kansen. Alleen moet die evolutie zich vertalen in punten. Pas dan kan je beginnen schuiven in het klassement."

"We weten allemaal dat voetbal om doelpunten draait en daar schort het momenteel. We moeten progressie maken in het afwerken en daar werken we hard aan. Op training vliegen ze soms gemakkelijker binnen dan in wedstrijden. Dat kan met druk te maken hebben. We proberen de spelers het gevoel te geven dat wat ze in de week op training tonen, ook tijdens een wedstrijd kunnen. Hoe je het ook draait of keert druk is iets waarmee je om moet kunnen als speler van KAA Gent. Of je nu 13de of 2de staat. Druk zal er altijd zijn."

Blessure Vadis Odjidja

Kapitein Vadis Odjidja blijft nog even in de ziekenboeg wist Vanhaezebrouck te vertellen: "Hij is nog niet inzetbaar en zal dat naar alle waarschijnlijkheid ook zondag niet zijn. Hij revalideert goed maar moet nog aansluiten bij de groep. Ik kan voorlopig nog geen datum op zijn terugkeer plakken." 

Komst Yonas Malede

Vorige week kondigden we onze eerste wintertransfer aan. Yonas Malede versterkt onze ploeg in het offensieve compartiment. Vanhaezebrouck ziet in hem een jonge speler met potentieel: "Malede is jong en was van goudwaarde voor zijn club in Israël. Hij kan scoren maar is geen pure finisher. Hij is een man met een actie die ook doelpunten kan aanbrengen. Hij heeft een groot groeipotentieel en kan van waarde zijn dit seizoen maar zeker ook in de komende seizoenen. Gisteren (dinsdag) trainde hij voor het eerst mee. We moeten hem tijd geven en helpen integreren maar ik ben benieuwd naar wat hij kan bijbrengen."

Papa Sven Kums

Goed nieuws voor Sven Kums en vrouw Caroline. Op dinsdag 19 januari werden ze de trotse ouders van een zoon. Coach Vanhaezebrouck maakte van het persmoment gebruik om de ouders te feliciteren: "Ik wil toch Sven en Caroline feliciteren met de geboorte van hun zoon. Vooral de mama dan want zij moest toch het zware werk leveren. De papa zal vooral ondersteund hebben, zo kennen we hem (lacht). Ik verwacht Sven straks op training. Ik vermoed dat hij nu iets heeft dat hem nog meer zal motiveren."

Alessio Castro-Montes

Voor Alessio Castro-Montes zijn de matchen tegen KRC Genk telkens bijzonder. Als jeugdproduct van STVV kreeg hij de rivaliteit tussen de twee ploegen al vroeg mee: "Klopt, telkens we tegen Genk spelen denk ik er wel even aan. Ik groeide op in Sint-Truiden en Genk is daar de eeuwige rivaal. Het heeft voor mij iets extra als we tegen hen spelen en zeker omdat het een topploeg is. "

Meest verwachtte assists

Wist je dat je tweede staat in het lijstje van 'most expected assists'?: "Ik wist niet dat ik tweede stond maar ik ben er wel mee bezig. Soms lach ik er eens mee met andere spelers en zeg ik "Ik geef vaak een goede assist maar jullie doen er niets mee" (lacht). Het is jammer natuurlijk want een assist staat of valt met het doelpunt. Nu we moeilijk scoren vallen er automatisch minder. Op training deze week lukte het me om op een aardige manier te scoren. De bal kwam voor me en ik trapte hem van ver hard binnen. Zou doelpunt van het jaar geweest zijn (lacht). Nu moet het enkel nog eens lukken in een wedstrijd."

Tikkeltje geluk

"Het seizoen loopt inderdaad niet van een leien dakje. We spelen nu een pak beter dan in het begin en vaak verdienen we meer. Daar trekken we ons aan op. Dat tikkeltje geluk ontbreekt nog, maar dat dwing je af. Al moet ik toegeven dat ik na een match zoals tegen Antwerp zit na te denken over de pech die we soms al kenden. Iedereen is gedreven om beter te doen. Het is schandalig waar we nu staan. Wij moeten nu knokken ook al zit het nog twee keer zo hard tegen. Met ons hoofd te laten hangen, komen we nergens."