KAA Gent bereikt hoogste positie ooit op UEFA-ranking

KAA Gent bereikt hoogste positie ooit op UEFA-ranking

Na de fantastische overwinning tegen VfL Wolfsburg op Duitse bodem, bereikte onze club zijn hoogste positie ooit op de UEFA Club Coefficient Ranking. KAA Gent bekleedt nu de 40e positie voor clubs als Celtic Glasgow, Olympique Marseille en Inter Milaan. De Buffalo's zijn daarmee de eerste Belgische club op de lijst na Anderlecht (plaats 38) met in totaal 35.500 punten. 

Behalve Anderlecht en KAA Gent staan ook KRC Genk (51), Club Brugge (55) en Standard Luik (76) in de lijst. In de ranking van het huidige seizoen zijn we samen met Club Brugge de hoogst geplaatste club. Beide clubs haalden dit seizoen al 6.000 punten voor de UEFA Club Coefficient Ranking. 

Gezien Anderlecht dit seizoen geen punten kan sprokkelen voor hun Europese coefficiënt, is de kans reëel dat we hen tijdens deze jaargang voorbij steken en daarmee voor het eerst de hoogst geklasseerde Belgische club worden. Bij puntenwinst in de laatste 2 wedstrijden van de groepsfase is het zover.

Van plaats 84 naar 40

Onze club kende de laatste 5 seizoenen een mooie evolutie op de Europese ranking. Waar we in seizoen 2015-2016 nog de vijfde Belgische club waren op positie 84, maakten we in 16-17 al de sprong naar plaats 59 (4e van de 5 Belgische club) om de voorbije seizoenen stelselmatig op te schuiven naar onze huidige tweede plaats.

In seizoen 17-18 werden we de derde Belgische club op plaats 56. Een seizoen later opnieuw derde op de 52e plaats om tot slot weer een mooie sprong te maken naar positie 40 in de huidige ranking. Daarmee blijft Anderlecht ons (voorlopig) nog voor, maar staan we voor Genk, Brugge en Standard.

Onze huidige positie illustreert de gestage groei van de club het laatste decennium. Om onze coëfficiënt zo hoog mogelijk te houden is sterk presteren tijdens de huidige Europa League-campagne dus zeer belangrijk. 

Sterke campagnes 2016, 2017 en 2019!

Naast de huidige sterke Europese campagne, komen de meeste punten uiteraard van de twee buitengewoon sterke Europese seizoenen in 2015/2016 en 2016/2017 toen KAA Gent zich twee seizoenen op rij bij de beste 16 clubs van respectievelijk de Champions League en de Europa League wist te plaatsen. 

Champions League Round of 16

Tijdens de Champions League-campagne haalden de Buffalo's 16.000 punten. Het eerste punt werd al meteen behaald op speeldag 1 in de thuismatch tegen Lyon. Ondanks twee rode kaarten voor Dejaegere en Foket bleven de Buffalo's overeind met 9 man. Held van de dag was ongetwijfeld Matz Sels. Onze toenmalige keeper pakte in de 88e minuut en bij een 1-1 stand een penalty van Lacazette. Ondanks goede prestaties waren zowel Zenit als Valencia te sterk in de volgende wedstrijden. Na een 1 op 9 in de eerste 3 wedstrijden, wisten de Buffalo's echter toch de kwalificatie af te dwingen na een memorabele uitoverwinning tegen Olympique Lyon (1-2) en thuisoverwinningen tegen Valencia (1-0) en Zenit Sint-Petersburg (2-1). Ook de kwalificatie voor de Round of 16 leverde uiteraard punten op. 

Ghentennial op Wembley 

Ook tijdens het seizoen 2016-2017 was er opnieuw puntenwinst voor de Gentse én Belgische coëfficiënt. Mee onder impuls van Kalifa Coulibaly, met 12 goals nog steeds dé Mister Europe van de Buffalo's, werd een mooi, nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het Europese boek van de Buffalo's.

Na 2 kwalificatierondes tegen Viitorul en Shkendija, kwamen de Buffalo's in een poule met Shaktar Donetsk, SC Braga en Konyaspor terecht. Met zijn fantastische volley in de slotminuten van de laatste wedstrijd in Konyaspor trapte Coulibaly de Buffalo's naar een droomaffiche tegen Tottenham op Wembley. In totaal werden dat seizoen 10.000 punten behaald.

Collectieve topprestaties én individuele uitblinkers

Naast de schitterende resultaten die de verschillende elftallen neerzetten, werden ook de individuele prestaties van verschillende spelers naar waarde geschat. Zo haalden meerdere Buffalo's het Team of the Week (Kums, Sels, Milicevic (2x) en Yaremchuk), werd Danijel Milicevic met zijn vrije trap in Lyon genomineerd voor the Goal of the Week én kregen zowel Sven Kums (in de Champions League) als Danijel Milicevic (in de Europa League) een plaats in het Team of the Group Stage! ​

Vroegtijdige exits in 2017 en 2018

De daaropvolgende seizoenen kenden we minder geluk en was er tweemaal sprake van een vroegtijdige exit. Eerst tegen SC Altach in 2017-2018, terwijl vorig seizoen na de uitschakeling van het Poolse Jagiellonia Bialystok, Girondins de Bordeaux te sterk bleek in de playoffronde van de Europa League 2018-2019. Het puntentotaal bleef dan ook beperkt tot 3.500 punten.

Nieuwe Europese lente? 

Tijdens de huidige campagne kunnen opnieuw mooie cijfers worden voorgelegd. Van de 10 gespeelde wedstrijden in zowel de voorrondes als de groepsfase, wonnen we er 5, speelden we er 4 gelijk en verloren we er een. Dat levert een voorlopig puntenaantal van 6.000 punten.  Bij verdere puntenwinst in de huidige campagne, springen we dus over Anderlecht naar de eerste plaats en zorgen we ervoor dat onze coëfficiënt ook volgend seizoen respectabel blijft. 

Tot slot werd ook in de huidige campagne alweer een Buffalo opgenomen in het Team of the Week. Die eer viel Roman Yaremchuk te beurt na zijn 2 doelpunten tegen Wolfsburg op speeldag 3. 

Conclusie: KAA Gent en Europa, een combinatie waar muziek in zit! 

Milicevic scoort het eerste Gentse doelpunt ooit in de Champions League

Sels pakt de penalty van Lacazette en bezorgt KAA Gent zijn eerste punt in de Champions League

Voetballen tegen Nicolas Lombaerts in Sint-Petersburg

De raket van Foket tegen Valencia

Kums trapt de winning goal tegen Valencia binnen op penalty

Sven Kums in Champions League Team of The Week na Matchday 4

Milicevic scoort tegen Lyon met een vrije trap die de wereld rond gaat

Coulibaly kopt de winning goal binnen op Lyon

Matz Sels in Champions League Team of the Week na Matchday 5

Depoitre kopt de Buffalo's op voorsprong in de beslissende match vs Zenit

Milicevic scoort de winning goal vs Zenit

Danijel Milicevic in Champions League Team of The Week na Matchday 6

KAA Gent bij de beste 16 teams van de Champions League

Sven Kums in Champions League Team of the Group Stage

Mr. Europe, Kalifa Coulibaly scoort 2 goals in de voorronde tegen Viitorul

Renato Neto vs Shkendija

Braga - KAA Gent (1-1)

Basiself KAA Gent vs Konyaspor (2-0)

Supporters in Lviv voor Shaktar Donetsk - KAA Gent (5-0)

Stefan Mitrovic in Lviv vs Shaktar Donetsk

Kalifa Coulibaly scoort vs Braga (2-2)

Kalifa Coulibaly knalt met een schitterende volley na een borstcontrole de goal van de kwalificatie binnen tegen Konyaspor (0-1)

Danijel Milicevic in Europa League Team of the Week

Danijel Milicevic in Europa League Team of the Group Stage

De Buffalo's vs Tottenham

Perbet knalt de winnende 1-0 binnen vs Tottenham

Europa League Round of 32

De Buffalo's maken 1-1 gelijk op Wembley

Moses Simon vs Jan Vertonghen

Perbet beslist de wedstrijd met zijn tweede doelpunt van de dubbele confrontatie tegen Tottenham

Wembley, where players enter and legends leave

Altach

Jonathan David scoort zijn eerste Europese doelpunten tegen Jagiellonia

Giorgi Chakvetadze, uitblinker thuis tegen Girondins de Bordeaux (0-0)

Thomas Foket speelt zijn laatste wedstrijd voor KAA Gent in Bordeaux (2-0)

Thuis in tropische temperaturen gaat Viitorul met 6-3 voor de bijl

Yaremchuk scoort in Roemenië (1-2)

Yaremchuk scoort ook in Cyprus (AEK Larnaca - KAA Gent: 1-1)

Depoitre klaart de klus met twee doelpunten thuis tegen Larnaca

Plastun scoort het belangrijke uitdoelpunt in Rijeka (1-1)

Kaminski viert de kwalificatie in Rijeka

Kwalificatie voor de groepsfase na een gelijkspel in Rijeka.

Europa League 2019-2020 here we come!

Jonathan David maakt 2 doelpunten in de thuismatch tegen Saint-Étienne (3-2)

Laurent Depoitre scoort tegen Olexandriya (1-1)

Roman Yaremchuk knalt ons terug in de wedstrijd op Wolfsburg.

Roman Yaremchuk in Europa League Team of the Week na Matchday 3