Akkoord met Aston Villa over Kalinic

Akkoord met Aston Villa over Kalinic

KAA Gent en Aston Villa  hebben een akkoord bereikt over de definitieve overgang van keeper Lovre Kalinic op 1 januari 2019. Aston Villa speelt op dit moment in de Championship, de Engelse tweede klasse, en droomt van een terugkeer naar de Premier League. 

Kalinic, afkomstig van het Kroatische Hajduk Split, tekende op 1 januari 2017 een contract voor 4 seizoenen bij KAA Gent. Hij was op dat moment de duurste inkomende transfer van KAA Gent en tevens de duurste keeper ooit in België. Kalinic kwam in totaal in 79 wedstrijden uit voor de Buffalo's en hield daarbij 29 keer zijn netten schoon. 

79 wedstrijden, 29 clean sheets

2016-2017: Doelman van het jaar en Trofee Jean-Claude Bouvy

Kalinic maakte zijn debuut op 20 januari 2017 tijdens een thuismatch tegen Charleroi en hield meteen de nul (1-0 overwinning). Dat zou niet voor het laatst zijn dat seizoen. Zijn impact op het team was zelfs zo groot dat hij na een half seizoen in België werd uitgeroepen tot Doelman van het Jaar. Ook de supporters wisten zijn prestaties meer dan te smaken en gaven hem de Trofee Jean-Claude Bouvy als meest verdienstelijke speler van de Gantoise.  Kalinic behaalde dat seizoen 9 clean sheets in 26 wedstrijden. Hij was tevens deel van het team dat Tottenham zowel thuis als op Wembley in bedwang hield en uitschakelde. Een van zijn mooiste herinneringen aan zijn tijd bij KAA Gent.

2017-2018: Doelman van het jaar en WK-Finalist

Gehinderd door een gebroken teen miste Kalinic het seizoensbegin gedeeltelijk. Eens terug gerevalideerd ging Kalinic echter door op hetzelfde elan als het seizoen daarvoor. In 36 wedstrijden hield Kalinic ditmaal 15 keer de nul. Opnieuw werd hij dat seizoen verkozen tot Doelman van het Jaar, ditmaal tijdens het Gala van de Gouden Schoen. Als klap op de vuurpijl haalde hij Kroatië de WK-finale in Rusland. Als vaste nummer twee kreeg Kalinic echter ook zijn kans tijdens de groepswedstrijd tegen Ijsland.

2018-2019: Nieuwe nummer 1 van Kroatië

Na een heel vermoeiende WK-zomer was het dit seizoen even zoeken naar de grote vorm. Kalinic speelde tot vandaag 27 wedstrijden en hield daarin 5 keer de nul. Na het afscheid van Subasic werd hij wel de nieuwe nummer 1 van vice-wereldkampioen Kroatië. In die hoedanigheid speelde hij overigens opnieuw een fantastische partij op Wembley tijdens het Nations Leagueduel Engeland-Kroatië (2-1). 

Lovre Kalinic zal in onze herinnering blijven als een keeper die onklopbaar was op hoge ballen en met - ondanks zijn lengte - schitterende reflexen. Hij hield in meer dan 30`% van de wedstrijden een clean sheet, werd in zijn korte periode bij de Buffalo's twee keer verkozen tot Doelman van het Jaar en speelde als KAA Gent-speler op het hoogste podium door met Kroatië de WK-finale te behalen. De feiten spreken voor zich.

Wij wensen Lovre heel veel succes bij zijn nieuwe club en zullen hem steeds met open armen ontvangen in de Ghelamco Arena. Hvala puno brate!