"Met 7 punten zetten we het beste resultaat neer"

"Met 7 punten zetten we het beste resultaat neer"

Het zijn drukke tijden in de Ghelamco Arena. Amper vier dagen na de topper tegen Club Brugge spelen de Buffalo’s alweer een nieuwe kraker voor een vol huis. Dit keer prijkt landskampioen Anderlecht op de affiche. “Ik schat Anderlecht momenteel hoger in dan Club Brugge”, verklaarde Vanhaezebrouck tijdens zijn persbabbel.

De slopende partij tegen Club Brugge heeft voor kleine kwaaltjes gezorgd bij de Buffalo’s. Hein Vanhaezebrouck overliep het blessurelijstje bij de start van zijn praatje met de pers. “Asare en Kums hadden de voorbije dagen wat pijn aan de kuit. Ook Dejaegere ondervond hinder aan de kuit na een kniestoot. Depoitre heeft last aan de hamstrings en trainde vandaag (dinsdag, red.) niet mee. Maar ik verwacht dat iedereen – met uitzondering van Oussalah en Belhocine - fit geraakt voor de partij van donderdag.”

Vanhaezebrouck vindt overigens niet dat Depoitre een rode kaart verdiende voor zijn overtreding op Duarte. “Beide spelers spurtten vanuit dezelfde richting naar de bal. Iemand moet dan de eerste zijn. Als Laurent een stap sneller was geweest, had Duarte waarschijnlijk op zijn voet getrapt. Bovendien zie je dat Laurent zich inhield. Hij is dan ook een van de fairste spelers in onze competitie. Soms té fair. Zo gingen dit weekend enkele spelers met hun armen en schouders bovenop Laurent hangen, maar bleef hij steeds recht. Andere spelers gaan op zo’n moment meteen liggen en krijgen de fout mee. Het is iets dat soms tegen hem werkt.”

Vanhaezebrouck blikt ondanks het zure puntenverlies tegen Club Brugge met een prima gevoel terug op de eerste vier Play-offwedstrijden. “Met zeven punten zetten we – samen met Charleroi en Club Brugge - het beste resultaat neer. Alleen hadden die twee andere teams iets meer meeval dan ons. Dat is mijn voorlopige conclusie. Je kan dus niet zeggen dat we niet goed bezig zijn. Ons doel is de derde plaats – ongeacht wat de kranten de voorbije weken beweerden – en daarvoor deden we al een goede zaak. We namen vier supplementaire punten op Standard, drie op Kortrijk en zelfs één op Anderlecht. Het is alleen jammer dat we onze voorsprong tegen Club nog wegschonken.”

Al had dat volgens Vanhaezebrouck geen effect op het moreel van zijn team. “Vlak na affluiten was de volledige groep ontgoocheld. Maar de volgende dag keek iedereen alweer uit naar de partij tegen Anderlecht. Weet je, er zitten geen filosofen in deze groep die piekeren over een nederlaag. Ze voetballen daarvoor te graag. Alleen moeten we uit enkele zaken lessen trekken. En dat zullen we ook doen. Net zoals we geleerd hebben uit onze fouten in de reguliere competitie en beker. We zijn er de voorbije maanden alleen maar sterker door geworden.”

De Buffalo’s zetten hun progressiemarge onder meer in de verf door op de slotspeeldag van de reguliere competitie Anderlecht te kloppen. “We hebben toen getoond dat we uit de vorige confrontaties geleerd hebben. Nochtans moesten we opnieuw achtervolgen door een vermijdbare tegengoal. Maar het sneed onze adem niet af zoals in de voorgaande duels. We kwamen met veel energie uit de kleedkamer en draaiden de situatie om. Het gevoel van onmacht was plots weg. Nu beseffen de spelers dat ze zelfs bij een achterstand de situatie kunnen omdraaien.”

Velen schreven Anderlecht af, maar Hein niet. “Anderlecht komt altijd terug. Ze kropen dit seizoen vaak recht wanneer niemand dat verwachtte. Denk maar aan hun wedstrijd in Arsenal, waar ze een 3-0 achterstand ophaalden. En de voorbije weken begonnen ze steeds beter te voetballen. Momenteel schat ik ze zelfs hoger in dan Club Brugge.” 

(JVDV)