Europe Play-Offs - Speeldag 6

Saturday 22-05-2021 - 20:00

YR KV Mechelen YR KV Mechelen 1 - 2 KAA Gent KAA Gent
"Deze zege hebben we afgedwongen met inzet en overgave"

Hein Vanhaezebrouck

We eindigen het seizoen op een positieve noot. Er valt veel te zeggen over het seizoensverloop, maar Hein Vanhaezebrouck hield het kort na de zege op Mechelen: “Ik ga niet veel zeggen. We zijn blij dat we winnen van een goede ploeg. Ik had het Mechelen altijd gegund gezien hun seizoen. Hun remonte was fantastisch. Samen met ons waren ze de beste ploeg in de Play-Offs. Ik had het ze gegund als het niet tegen ons was geweest (lacht).”

“Let wel, we hadden het niet gemakkelijk, maar we hebben de zege hier ook niet gestolen. We voetbalden heel wat kansen bijeen en konden die uiteindelijk verzilveren na rust. Na de penalty was er nog één kans voor Mechelen, maar we gaven over het algemeen weinig weg en dat is de verdienste van mijn jongens. Ik heb hen dat ook gezegd. Deze zege hebben ze zelf afgedwongen met inzet en overgave.”

Over overgave gesproken. Roman Bezus toonde zich andermaal belangrijk. “Ik ben heel trots op hem. Tegen Standard heeft hij enkele klappen geïncasseerd aan rug en nek. Hij heeft deze week nog geen twee minuten getraind. De dokter zei ook dat ik niet op hem moest rekenen, maar daags voor de match kwam hij naar mij om te zeggen dat hij wou spelen. Chapeau. Hij was opnieuw beslissend en gaf alles. Hij kan terugblikken op uitstekende Play-Offs.”

De zege zorgde voor blijdschap, maar bij affluiten vielen er lelijke woorden richting debutant Emeka. “Ik stelde een jongen voor het eerst op, zijn debuut op het allerhoogste niveau. Dat zou een feest moeten zijn, maar na afloop zat hij te wenen in de kleedkamer. Ik probeerde met hem te praten, maar de tranen bleven komen. Dit kan echt niet.” Odjidja sprak over racisme, over woorden die niet thuishoren op een voetbalveld, noch in de maatschappij. “Daar kan ik hem in bijtreden. Dit hoort nergens thuis. Voetbal dient een feest te zijn.”

"Goed voor de moraal van de club"

Vadis Odjidja

Met een overwinning tegen KV Mechelen - op de laatste speeldag van de Europe Play-Offs - zorgden onze Buffalo’s dan tóch nog voor Europees voetbal. Een belangrijke overwinning, zo vond ook Vadis Odjidja: “Dit is absoluut goed voor de moraal van de club. Als we hier niet wonnen, dan hadden we wellicht even nodig gehad om de klap te boven te komen en de knop om te draaien. Maar gelukkig hoeft dat niet. Ik ben allang blij dat we gewonnen hebben. En uiteraard is deze overwinning ook voor onze supporters.”

Beloning: 2de voorronde van de Conference League. “Het klopt dat het voor deze club belangrijk is om Europees te spelen, vooral voor de uitstraling. Veel spelers zijn naar hier gekomen om Europees te spelen dus dan is dat mooi dat we het toch gehaald hebben. Maar zelf ben ik nog niet bezig met die kwalificatiematchen. Nu gaan we allemaal eerst genieten van onze welverdiende vakantie.”

Tot slot had onze kapitein het nog even over het afgelopen seizoen: “Het is geen gemakkelijk seizoen geweest. We hebben een moeilijk begin gehad met veel trainerswissels. Daarbovenop kregen we te maken met redelijk wat coronagevallen over een lange periode. Maar ik ben vooral blij dat we met deze overwinning toch nog iets van glans aan ons seizoen hebben kunnen geven.”

"Fantastisch om het team zo te helpen"

Tarik Tissoudali

Wat een invalbeurt van Tissoudali. Nog geen vijf minuten op het veld of hij knalde de 0-2 tegen de netten. “Ik had de bal al gevoeld maar mijn eerste actie was direct prijs. Het voelde fantastisch om het team zo te helpen. Zeker doordat ik een dipje kende aan het begin van de Play-Offs. Acties leken niet te lukken en ik besloot telkens op de keeper of naast doel. Ik miste scherpte. Mijn periode op de bank heeft ervoor gezorgd dat ik hard kon werken op training om mijn scherpte terug te vinden. Het deed dan ook deugd om vandaag beslissend te zijn.”

Nu volgt Europees voetbal. “Klopt, ik ben naar Gent gekomen om naast de competitie ook deel te nemen in Europa. Dat is een unieke ervaring en kan ervoor zorgen dat ik in aanmerking kom voor de nationale ploeg. Blij dat we dit als team hebben verwezenlijkt. We hebben er een raar seizoen opzitten maar dit ticket is toch iets dat we aan de supporters kunnen geven. Nu is het vakantie en kunnen we de batterijen opladen. Zo zijn we klaar om in de voorbereiding te knallen en in juli er terug te staan.”