Hein Vanhaezebrouck: ''Chapeau aan mijn ploeg''

Speeldag 17 - Jupiler Pro League - 03-12-2016 om 20:30 u

Zaterdag trekt KAA Gent naar de Parel van de Kempen. In Westerlo komen de Buffalo’s tegen de troepen van Jacky Mathijssen te staan en gaan ze op naar drie punten in het 17e duel in de Jupiler Pro League. Een voorbeschouwing met de coach.

Brecht ziek

Hein Vanhaezebrouck mag Kalifa Coulibaly, Ibrahim Rabiu en Brian Vandenbussche opnieuw in de kern verwelkomen. Ze zijn niet langer ziek. Brecht Dejaegere is het dan weer wel. Nana Asare is nog twijfelachtig al is zijn blessure minder erg dan oorspronkelijk gevreesd. Alle andere spelers zijn fit.

Twee maal 4 wedstrijden op 10 dagen

Dat de eindejaarsperiode druk is hoef je onze coach niet uit te leggen:
“Westerlo is onze vierde wedstrijd in tien dagen. Geen andere ploeg heeft dat voor. Daarna hebben we vier dagen – we noemen dat hier al een onderbreking - vooraleer we weer beginnen aan een reeks van vier matchen in tien dagen. Dat kan tellen. Twee zo’n reeksen na elkaar, met meestal slechts twee dagen recuperatie tussen wedstrijden, is zeer uitzonderlijk.”

Begint de vermoeidheid dan niet te spelen?
“In de vorige wedstrijden hebben we een aantal spelers laten rusten, maar het is niet zo dat we iedereen roteren. Er zijn spelers die ook in deze vierde wedstrijd op het veld zullen staan. Iedere dag kijken we op training welke spelers klaar zijn. Wie heeft het moeilijk om zich “op gang te trekken”? Hoe begint een speler aan de training? Wie is voldoende gerecupereerd? Zware vermoeidheid kan je gemakkelijk meten maar een speler die een beetje moe is haal je er zo niet uit. De manier waarop iemand erbij loopt, de lichaamstaal, is dan een indicator. Ook het mentale telt. Hoe fris is het kopke nog? Sommige spelers hebben moeite met de snelle opeenvolging van matchen. We moeten daar allemaal rekening mee houden.”

Bekijk hieronder ook de voorbeschouwing van de wedstrijd met Peter Balette.

Chapeau

Hein Vanhaezebrouck wees op de drukke kalender met één doel voor ogen: zijn spelers loven.
“Ik moet mijn groep feliciteren. Ze blijven gefocust. Ze blijven professioneel bezig. Ze zorgen ervoor dat ze recupereren. Ze laden zich op voor ieder wedstrijd. Ze zijn er iedere training met de gedachten bij. Chapeau! Ik ben fier op mijn spelers voor de wijze waarop ze met de drukke kalender omgaan. Dat is niet evident en ze blijven dat doen.”

“Natuurlijk gaat het de ene keer wat gemakkelijker dan de andere keer. Tegen Lokeren was het misschien niet altijd goed of spectaculair maar we winnen wel verdiend. Tegen Westerlo, de vierde wedstrijd van deze reeks, weet ik niet wat het zal geven, maar laat ons nog eventjes doorduwen tot 27 december.”

Hannes Van Der Bruggen

Op de persconferentie kwam ook Hannes Van Der Bruggen ter sprake.
“Ik doe mijn hoed af voor de wijze waarop Hannes na de zomer de draad weer heeft opgenomen. Hij heeft het in iedere wedstrijd die hij speelde goed gedaan: Europees tegen Konyaspor, in de competitie tegen Zulte en Moeskroen. Soms had hij wat tijd nodig om in de match te komen maar hij heeft altijd zijn stempel gedrukt.

Ik verwacht van Hannes wel nog een extra stap. Ik mis nog wat scherpte. Hij kan nog beter, al gaat het in stijgende lijn. Hij zou zelf wel toegeven dat hij nog niet op de top van zijn kunnen zit.”

“Als we die scherpe Hannes, zoals ik hem ken, als we die terugvinden dan ben ik ervan overtuigd dat hij iedere match die hij speelt van de eerste minuut bepalend en belangrijker zal zijn. Maar Hannes is nu al belangrijk. Hij steekt zich niet weg als het wat minder loopt. Hannes blijft zich aanbieden, hij blijft proberen omdat hij weet dat zonder middenvelders een ploeg niet draaien kan. Ik vind dat fantastisch. In die zin is hij een voorbeeld voor iedereen.

Net als Brecht en Neto heeft hij vorig jaar een goede leermeester gehad. Sven Kums bleef altijd gaan ook als de ploeg minder draaide. Ze hebben allemaal van Sven veel kunnen opsteken van hoe een middenvelder zou moeten functioneren.

De reeks verder zetten

Voor Hein Vanhaezebrouck wist de overwinning op Moeskroen de reeks slechte resultaten op verplaatsing niet uit.

“Je moet blijven doorduwen, blijven winnen om dat effen te trekken. KAA Gent wordt niet de ploeg met het meest behaalde punten weg van huis. Dat is onmogelijk. Wel werken we hard om een deftige plaats in die lijst te verwerven. Nu staan we te laag. Geen enkele wedstrijd is gemakkelijk, ook niet tegen een Westerlo dat de punten thuis zal willen houden, maar we zijn nu bezig aan een goede reeks. We willen die zaterdag verder zetten.”

“Hoe Westerlo ons zal aanpakken is de keuze van hun trainer. Ik heb daar respect voor. Er is niet een bepaalde manier van spelen die ons meer in de problemen brengt dan een andere. We hebben leren omgaan met de verschillende manieren waarop onze tegenstanders spelen, weten wat me moeten doen en waar de mogelijkheden liggen. Het is echter wel altijd aanpassen. De ene keer gaat dat beter dan de andere keer. We gaan zien.”