Hein Vanhaezebrouck: "We moeten de lijn doortrekken"

Speeldag 29 - Jupiler Pro League - 04-03-2017 om 20:00 u

Op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie maakt KAA Gent zaterdag de korte rit naar Beveren voor het 29e duel in de Jupiler Pro League. Er staat veel op het spel. Verliezen kan betekenen dat KAA Gent zijn seizoen eindigt in Play Off 2. Een vooruitblik met coach Hein Vanhaezebrouck.

Blessures

De coach moet voor de wedstrijd op de Freethiel enkele sterkhouders missen.

Renato Neto heeft een kijkoperatie aan de knie ondergaan. Het is afwachten wat dat geven zal. Danijel Milicevic heeft niet kunnen meetrainen met de groep, Nana Asare deed dat voor een deel. Brecht Dejaegere trainde dan weer wel volop mee. Moses Simon is ziek, heeft niet getraind en is vermoedelijk niet beschikbaar. Tesfaldet Tekie revalideert. Hij heeft nog steeds last van een onsteking rond de heup. Hij maakt vooruitgang maar geduld is daar aan de orde.”

“We missen enkele sterkhouders zaterdag. Dat hoort erbij. Het maakt het des te mooier mochten we Play-Off 1 halen. We hebben ook Tottenham uitgeschakeld zonder Renato Neto, Nana Asare en in de tweede helft Danijel Milicevic en Brecht Dejaegere. Het is nu aan spelers die wat minder gespeeld hebben om zich te tonen. Ook hebben we in de winter enkele goede, bruikbare transfers gedaan, anders lagen de kaarten een pak anders.”

 

Waasland – Beveren

Zoals steeds onderschatte Hein Vanhaezebrouck de nakende opdracht niet.

“Twee wedstrijden voor het eind van de reguliere competitie is het duidelijk dat we punten moeten pakken op verplaatsing, in Beveren. We gaan voor de drie punten. Het zal niet simpel zijn. Anderlecht heeft daar tegen tien spelers verloren, Club Brugge beet daar ook al in het zand. Andere ploegen hadden het daar ook moeilijk: Waasland-Beveren slikt weinig doelpunten. Ze zijn gered dus kunnen ze zaterdag hun laatste thuiswedstrijd voor de Play-Offs bevrijd spelen.”

“Dit gezegd zijnde: we focussen op onszelf. We mikken op een goede prestatie waardoor we doen wat we moeten doen. We hebben tegen Moeskroen de opdracht volbracht. We hadden die wedstrijd volledig onder controle, ons balbezit was hoog, er was heel veel beweging en we brachten veel offensieve acties. We zijn daar de goede weg ingeslagen. Nu komt het erop aan die lijn tot op het einde van de reguliere competitie door te trekken, ook op verplaatsing. Ik hoor dat er veel volk zal zijn en dat ons vak vol zal zitten. Dat maakt het alleen maar plezanter.”

Op de twee laatste speeldagen van de reguliere competitie worden alle wedstrijden op hetzelfde moment gespeeld. “Als we op Waasland-Beveren verliezen en KV Mechelen wint van Anderlecht, is de beslissing gevallen en wordt het Play-off 2. We gaan ons niet laten leiden door de resultaten van de andere wedstrijden. Het ideale is dat je zelf zorgt voor de punten maar wie zegt dat hij het spelverloop in de andere wedstrijden niet wil weten is niet echt professioneel bezig”.

Tegen de muur

“We concentreren ons volledig op de wedstrijd tegen Waasland-Beveren. We houden geen rekening met volgende week donderdag, wanneer we Europees tegen KRC Genk uitkomen. Dat is voor later. Wat wel kan is dat we volgende week, vooraleer we het Europees duel voorbereiden, aandacht besteden aan de wedstrijd tegen KV Mechelen. Dat is al eerder gebeurd, net omdat die wedstrijden in de Jupiler Pro League zo belangrijk zijn.”

“Ik denk dat de groep duidelijk weet waarvoor we staan. De sfeer en het gevoel in de groep is goed, na de kwalificatie in de Europa League en na de degelijke wedstrijd tegen Moeskroen. Dat zit snor, alleen moet je dat bevestigen op het veld. We hebben altijd geloofd dat we Play-Off 1 zullen halen. In de ganse reguliere competitie hebben we maar een echte misstap begaan die we onszelf kunnen verwijten: de thuiswedstrijd tegen Eupen. We hebben nog punten laten liggen, verloren en weggegeven maar tegen Eupen waren we niet klaar en hadden we geen drive. We moeten dat zaterdag vermijden. Ik acht ons daartoe in staat. Door de nederlaag tegen Eupen staan we met de rug tegen de muur. Dat is morgen zo en hopelijk volgende week ook zo, want dat betekent dat we een kans maken op Play-Off 1”

Play-Off 2

Beseffen de spelers wat Play-Off 2 inhoudt?

“De spelers die het al meegemaakt hebben weten wat Play-Off 2 betekent. De nieuwkomers proberen we het duidelijk te maken. We vragen hen bijvoorbeeld: “vul aan: Union St… G…” Zelfs Gershon heeft het daar moeilijk mee. Dan dringt het wel door en beseffen ze dat het wel iets heel anders is dan Play-Off 1.”

“Nu, dit jaar zit Standard, KRC Genk en – wie weet – Antwerp in Play Off 2. Als KAA Gent bij dit groepje zou belanden dan kan je wel spreken van een sterke competitie met veel volk en goede tegenstanders. Maar ik ben er liever niet bij”, zo besloot Hein Vanhaezebrouck beslist.