Hein Vanhaezebrouck: “Na een tegenslag moet je terugslaan”

Hein Vanhaezebrouck:  “Na een tegenslag moet je terugslaan”

Speeldag 14 - Jupiler Pro League - 06-11-2016 om 20:00 u

Waasland-Beveren is zondagnamiddag de 14e tegenstander van KAA Gent in de Jupiler Pro League. Een dag na de nederlaag tegen Shaktar Donetsk in de Europa League en op de dag dat de selectie van de Rode Duivels werd bekendgemaakt stond onze coach de pers te woord. Een vooruitblik. 

Goed nieuws uit de kleedkamer

Hein Vanhaezebrouck startte de persbabbel zoals steeds met het rapport van de ziekenboeg. Er was alleen goed nieuws te melden.

“Er zijn wat typische wedstrijdkwaaltjes, zoals steeds, maar het ziet er naar uit dat alle spelers fit zullen zijn voor de wedstrijd tegen Waasland-Beveren. De jongens die gisteren niet speelden hebben goed en scherp getraind.”

Rode Duivel Foket

Er was nog meer goed nieuws uit de kleedkamer. Daar huist nu een Rode Duivel. Thomas Foket is door bondscoach Roberto Martinez geselecteerd voor de oefenwedstrijd tegen Oranje en de kwalificatiewedstrijd tegen Estland. Het is Thomas zijn eerste selectie.

“Ik heb dat ook gehoord”, lachte de coach. “Ik vind dat goed, ik ben altijd blij als één van mijn spelers geselecteerd is voor de nationale ploeg. Dat is goed nieuws, uiteraard voor Thomas, maar ook voor KAA Gent.

Of het een verrassing was?

“Het is voor een speler natuurlijk altijd een verrassing als je voor het eerst geselecteerd wordt voor de nationale ploeg. Maar de rechterflank van de Rode Duivels is niet overbezet. Het is te begrijpen dat je naam, zeker wanneer je zoals Thomas een vaste waarde bent op de rechterflank van de nationale beloftenploeg, dan komt bovendrijven. We zullen zien of hij er klaar voor is maar hij is nog jong en heeft nog veel voor zich liggen”

Hein Vanhaezebrouck keek nog even terug op de weg die onze nieuwe Rode Duivel heeft afgelegd.

“Thomas Foket heeft toch wel serieuze stappen gezet. Hij was bankzitter bij KV Oostende, kwam terug bij KAA Gent spelen, heeft zich hier omgeschoold tot flankverdediger en heeft dat met zijn fysieke capaciteiten zeer goed gedaan. We hebben ook gezien dat hij de laatste wedstrijden meer aanwezig, alerter is en meer vertrouwen heeft aan de bal. Deze selectie zal hem nu ook wel weer een boost geven.”

Thoelen in doel

Hein Vanhaezenbrouck had het ook nog even over de doelmannen.

“Een doelman is een speler net zoals alle andere jongens in de ploeg. Hij kan dus gewisseld worden. Dat gebeurt bij alle clubs en vaker dan dat gedacht. Dat moet niet zo benadrukt worden. Wanneer je in een periode zit waarin je keuzes moet maken dan probeer je je opties uit. We spreken dat af. We laten de keuze niet afhangen van wat er in een wedstrijd gebeurt.”

“Zo hadden we met Yannick al voor de wedstrijd van gisteren afgesproken dat hij tegen Waasland-Beveren in doel staat. Net zoals we hem voor de wedstrijd tegen Standard hebben gezegd dat het voor één wedstrijd was, er niets van afhing, we op hem rekenden om Jacob Rinne wat rust te gunnen en hij zich moest focussen op zijn wedstrijd. Yannick heeft dat heel goed gedaan tegen Standard. Jacob had het daarna wat moeilijker op training, de volgende wedstrijd kwam snel en Yannick stond daarom ook tegen KV Mechelen in doel.

“Voor de wedstrijd tegen Shaktar toonde Jacob, die ook al goede wedstrijden heeft gespeeld, zich dan weer gretig op training en hebben we hem een kans gegeven. Wel hebben we onmiddellijk tegen Yannick gezegd dat we tevreden waren over zijn twee wedstrijden en dat hij de laatste wedstrijd voor de internationale break, tegen Beveren, de doelman was”, zo legde de coach uit

Terugslaan

Over de wedstrijd tegen Shaktar. “We zijn natuurlijk ontgoocheld, vooral omdat we allemaal voelden dat er veel meer in zat. Het is voor een supporter natuurlijk altijd hard als je ploeg doelpunten tegen krijgt en je weet dat je de wedstrijd gaat verliezen. Maar de supporters hebben nog maar eens bewezen hoe fantastisch ze zijn. Ze zijn de ploeg blijven steunen en ze hebben er zeker toe bijgedragen dat we in de tweede helft nog een tweede en derde doelpunt hebben gemaakt”.

Toch waren onze coach, ondanks de score, positieve zaken opgevallen.

“Ook onze supporters hebben er niet naast kunnen kijken. Ze hebben ook gezien dat we er vol tegen aan zijn gegaan, we echt wel goed voetbal hebben gebracht, veel kansen hebben gecreëerd en veel meer doelpogingen dan de voorbije wedstrijden hebben bijeen gevoetbald.”

“Nu moeten we de knop omdraaien en ons focussen op de competitie, op de match tegen Waasland-Beveren. De herkansing in de Europa League komt er aan, thuis tegen Braga, maar pas binnen een paar weken. Nu gaan we proberen de laatste wedstrijd voor de interlandbreak de drie punten thuis te houden.”

“Na een tegenslag moet je terugslaan”, zo besloot onze coach.