Hein Vanhaezebrouck: “We staan op scherp”

Speeldag 27 - Jupiler Pro League - 19-02-2017 om 14:30 u

Terwijl vele Buffalo’s vandaag met een glimlach door het leven gaan draait de wereld door en de voetbalcarrousel verder. Drie dagen na de overwinning tegen Tottenham Hotspur mag KAA Gent al aantreden in Sclessin voor het 27e duel in de Jupiler Pro League tegen Standard Luik. No rest for the wicked, zouden ze in het land van Wembley zeggen. Een vooruitblik met coach Hein Vanhaezebrouck.

Leegloop

De coach kan voor de wedstrijd tegen de Rouches beroep doen op een bijna volledige selectie. De ziekenboeg loopt leeg.

Thomas Matton is weer inzetbaar. Hij heeft vandaag volop meegetraind. Ibrahim Rabiu en Darko Bjedov komen beetje bij beetje terug. Ze trainen al mee op het veld. Bij Tesfaldet Tekie is het evenwel nog afwachten. We doen wat extra onderzoeken zodat hij snel kan aansluiten bij groep.

De spelers die donderdag tegen Tottenham Hotspur op het veld stonden hebben die wedstrijd goed verteerd. Er is weinig of geen reactie. Zowel fysiek als mentaal recupereert iedereen goed. Dat gaat natuurlijk wat vlotter na een overwinning”, lachte Hein Vanhaezebrouck.

Vier te gaan

Geen euforie na de overwinning tegen Tottenham bij de coach. Voetjes op de grond is het devies.

“Onze wedstrijd tegen Standard is de eerste van vier heel belangrijke wedstrijden waarin we genoeg punten moeten pakken om Play Off 1 te halen. We staan op scherp. We hebben tegen Eupen de kans op een meer comfortabele positie laten varen. We hebben nog wat marge, maar we moeten zo snel mogelijk zo veel mogelijk punten pakken. Het seizoen heeft genoeg bewezen dat individuele fouten van onszelf of van iemand anders ons punten hebben gekost. De volgende vier wedstrijden moeten we aan de bak zodat, wanneer zo een fout gebeurt, je het kan rechtzetten. Je doet dat door zelf voldoende kansen te creëren en te scoren. Zo wapen je jezelf tegen een mogelijke tegenslag. Kortom. Het wordt een strijd.”

“De wedstrijd in Luik is in zekere zin een moeilijker wedstrijd dan de match tegen Tottenham. Wanneer je in de Europa League tegen zo een topper uit de Premier League speelt dan heb je niets te verliezen. De druk van het resultaat is er niet. Tegen Standard moeten we een resultaat behalen. Het is een zeer groot verschil.

Verliezen we op Standard dan is dat geen drama, maar dan hebben we wel geen marge meer. Halen we een punt halen dan zitten we perfect op koers. Winnen we dan vegen we bijna de nederlaag tegen Eupen uit.”

Lessen uit Luik

Winnen op Standard. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hein Vanhaezebrouck is er de man niet naar om een tegenstander te onderschatten.

“Iedereen zegt dat Standard niet goed bezig is. Ik heb ook het eerste kwartier van hun thuismatch tegen KV Kortrijk gezien. Komt Standard dan 2-0 voor dan eindigt die wedstrijd met een forfaitscore. Tegen Club Brugge, eveneens op Sclessin, geven ze gemakkelijk wat doelpunten weg, zeker het eerste, dat is waar. Het is echter niet zo dat Club Brugge Standard volledig overklaste. Gedurende langere periodes had de thuisploeg de wedstrijd in handen. De Rouches hadden kunnen scoren. Wat ik zag in het spel van Standard heb ik kunnen gebruiken voor onze match tegen Club Brugge, de volgende speeldag. We hebben die wedstrijd gewonnen.”

“Je mag en je kan Standard niet onderschatten. Ze zijn offensief sterk en hebben een goed evenwicht in de ploeg. Het mag dan de laatste weken dan misschien niet volledig volgens plan lopen, ze wonnen wel op Waasland-Beveren en maken daardoor nog een beetje kans op Play Off1. Bovendien is het voor hen de match van de laatste kans. Zij kunnen zich geen puntenverlies meer veroorloven. Spelen op Standard is altijd moeilijk, geruggesteund als ze zijn door hun supporters. Het spelverloop zal bepalen hoe heet de Hel van Sclessin zal zijn.”

Troefkaart?

De overwinningsroes zou de supporters van de Buffalo’s bijna uit het oog doen verliezen dat KAA Gent donderdag niet al zijn troeven kon uitspelen. Een Japanse journalist op de persconferentie herinnerde iedereen er echter aan dat zondag ene Yuya Kubo op het wedstrijdblad kan staan.

Op de vraag wat Hein Vanhaezebrouck van Kubo verwacht had de coach in vlot Engels snel zijn antwoord klaar:

“We zochten een speler die tussen de lijnen kon spelen: die de bal in de voeten aanneemt, verdeelt, rondspeelt en beslissende passes geeft. Een speler die ook kan infiltreren, snel de vrije ruimte induikt, voor doel komt en scoren kan. Een speler die goed genoeg is om voor KAA Gent uit te komen. Yuya Kubo past perfect in dat plaatje. We rekenen op hem. Hij voegt iets toe aan ons offensief spel”.

Hein Vanhaezebrouck pleitte evenwel voor wat geduld

“Yuya arriveerde bij ons met twee kleine blessures waardoor hij minder kon trainen. In die zin was het goed nieuws dat hij voor de Europa League niet speelgerechtigd was. We hebben een hele week samen met hem aan zijn conditionele achterstand kunnen werken. We bouwen daar op verder zodat onze supporters de komende weken de beste Kubo Yuya te zien kunnen krijgen”, zo besloot de coach.