Joery De Lille (Restaurant Horseele) verkozen tot beste Belgische sommelier

Joery De Lille (Restaurant Horseele) verkozen tot beste Belgische sommelier

Gisterenavond werd Joery De Lille, de wijnober van Restaurant Horseele, verkozen tot beste Belgische sommelier van 2016. 

De finale van 'Best Sommelier of Belgium 2016' vond plaats in het Waerboomhof in Groot-Bijgaarden en ging tussen drie finalisten. De 29-jarige sommelier Joery De Lille haalde het van zijn collega-wijnkelners Gianluca Di Taranto van restaurant The Jane in Antwerpen en Stéphane Dardenne van restaurant La Table de Maxime in Paliseul. De finalisten legden een reeks mondelinge en praktische proeven af voor een jury van een 20-tal professionals (waaronder enkele vorige Beste Sommeliers), maar ook voor een live publiek in de zaal, wat de zenuwen nog meer op de proef stelde.

Dit jaar moesten de drie finalisten onder meer verschillende champagnes bedienen aan klanten met verschillende wensen, Oostenrijkse wijnregio’s aanwijzen op een kaart, voedingsproducten blind proeven en er een wijn bij voorstellen, een fles vintage port openen en decanteren volgens de regels van de kunst (met een gloeiende tang), wijnen blind beschrijven en de herkomst ervan raden, en uitleggen wat een ‘negroni’ is, dit telkens binnen een bepaalde tijdsspanne. Joery De Lille sloeg zich met de meeste overtuiging door alle proeven heen, en werd dan ook de nieuwe Beste Sommelier van België.

De Lille is sinds drie jaar de sommelier van restaurant Horseele (1 ster) in de Ghelamco Arena in Gent. Daarvoor werkte hij in brasserie Vinois in Deurle. In 2007 werd hij uitgeroepen tot ‘Beste Junior Sommelier van België’.

‘Ik kreeg de liefde voor de wijn van mijn ouders, die graag op restaurant gingen en mij vaak meenamen’, zegt De Lille, ‘Ik mocht dan altijd meeproeven van de wijn, en op mijn achttiende beleefde ik mijn kantelmoment met een Vega Sicilia Unico uit Ribera del Duero. Die vond ik zo goed dat ik mij ging afvragen waaróm deze wijn zoveel beter was dan alle andere wijnen die ik voordien had geproefd. En zo is alles begonnen.’

"Sommelier is vandaag een voltijdse job. ‘Het gaat niet alleen om wijnen"

Wie al het geluk had om Joery in Restaurant Horseele met veel gloed en passie over de aangeboden wijnen te horen praten, weet dat hij deze titel niet gestolen heeft. Hijzelf vindt sociale vaardigheden voor een sommelier vandaag even belangrijk als wijnkennis. In De Standaard zegt hij er het volgende over: "De klant wil een totaalbeleving, ook op het vlak van de wijn. Het volstaat dus niet om wijn in te schenken. Je moet er ook iets over vertellen, over de streek waar hij vandaan komt, over de wijnbouwer die hem gemaakt heeft. Ik wil dat de klant zich in de wijngaard voelt als hij een wijn drinkt."

KAA Gent wenst Joery van harte proficiat met zijn titel!