Hein Vanhaezebrouck:''Thuis zijn we altijd favoriet''

Speeldag 20 - Jupiler Pro League - 22-12-2016 om 20:30 u

KAA Gent krijgt met Anderlecht en Genk nog twee moelijke tegenstanders voorgeschoteld in de eindejaarsperiode.  Eerste afspraak op de agenda is de topper tegen Anderlecht, waarvoor Hein Vanhaezebrouck een brede kern selecteerde:  “We hebben een grote selectie voor morgen, waarin een drietal spelers nog met een vraagteken staan: zowel Neto, Coulibaly als Asare hebben op het veld getraind, maar het valt nog af te wachten hoe het morgen loopt om te zien of ze inzetbaar zijn. Donderdagmorgen zullen we hen opvolgen en zien of ze klaar zijn om te spelen. Thomas Matton onvervindt hinder aan de aanhechting van zijn hamstring. Hij heeft niet getraind en zit dus niet in de selectie. Verder is quasi iedereen fit."

"Iedere wedstrijd is moeilijk"

“We spelen morgen onze voorlaatste match van 2016. Er wacht onze een moeilijke wedstrijd, maar ik zeg altijd dat iedere partij moeilijk is. Ook als we tegen Westerlo, Moeskroen of Sint-Truiden spelen. Ik vind deze wedstrijd niet moeilijker dan die andere. Dan wordt er wel verwacht dat je de drie punten pakt, in deze toppers is dat niet altijd het geval. Maar we spelen wel thuis, en hier willen we altijd de drie punten houden. Dat is nu niet anders. We willen onze sterkte thuisreputatie ook in ere houden. Tegen Oostende hadden we kunnen winnen, dan konden we met een perfect rapport naar deze wedstrijd gaan, maar we lieten thuis twee punten liggen. Nu moeten we opnieuw proberen aanpikken met een thuisoverwinning.”

KAA Gent kan terugblikken op een sterke heenwedstrijd op Anderlecht, misschien wel de beste eerste helft dit seizoen? “Onze beste helft was tegen Shakhtar, zowel in Shakhtar als thuis. We speelden toen tegen de sterkste ploeg van dit seizoen en deden het ongelofelijk goed, op een paar individuele fouten na. Ook op Braga hebben we een goeie prestatie neergezet. Op Anderlecht speelden we sterk en gingen we met te weinig punten naar huis, met het een beetje tegenslag was dat zelfs zonder punten geweest. Dat is natuurlijk al lang geleden en Anderlecht kan ondertussen ook weer rekenen op al zijn spelers, terwijl dat bij ons niet 100% zeker het geval is.”

“In Gent zijn we altijd favoriet”

Of Anderlecht dan favoriet is? “Nee, we spelen thuis en hier zijn we altijd favoriet, tegen om het even wie. Ook uit zijn we eigenlijk meestal favoriet, we steken ons nooit weg en op Club Brugge namen we bijvoorbeeld het spel in handen. We verloren weliswaar met 1-0, omdat we geen enkele doelpoging tussen de palen kregen.  Ook in de competitie op Oostende lukte dat niet, waardoor we met 1-0 verloren, terwijl we niet minder dan hen waren. Op Sint-Truiden bereikten ook slechts twee kansen het kader. Het is duidelijk dat wij offensief meer moeten brengen om ook op verplaatsing te kunnen winnen. We hadden in Eupen eigenlijk de match gewonnen, maar eindigen dan toch zonder punten.  Hetzelfde geldt voor de verplaatsingen op Anderlecht en Charleroi. Ook in Westerlo hadden we in normale omstandigheden wel gewonnen. Het zit dus allemaal wel een beetje tegen op verplaatsing, maar we kunnen niet spreken van slechte wedstrijden. Sint-Truiden was niet goed, maar dat was de eerste mindere partij in een reeks van heel veel betere en goeie matchen en in een lange rij van zeges en gelijke spelen, ook in Europa. Jammer genoeg leden we in de beker een totaal onverdiende nederlaag in Oostende, anders hadden we een reeks van 7 or 8 matchen zonder nederlaag kunnen neerzetten. Nu verliezen we twee keer na elkaar, maar enkel die laatste wedstrijd was niet goed. Daar moeten we ons overzetten en focussen op het volgende duel."

“Play Off 1 wordt niet voor Nieuwjaar beslist”

“We hebben met de spelersgroep even over de nederlaag tegen STVV gepraat, zoals we altijd doen, maar het heeft geen zin van daar nu teveel belang aan te hechten. Moesten we nu in een situatie zitten waarin het week na week niet goed was, zouden we ons zorgen moeten maken, maar het is niet dat we niet goed voetballen. We waren in Oostende twee keer beter en speelden toch slechts 1 keer gelijk. Het is dus de efficiëntie die omhoog moet. Dan hadden we een goeie reeks neergezet en zou iedereen tevreden zijn, want dan zaten we zowel in de halve finale van de beker als in de volgende ronde van de Europa League en stonden we nog in de top 6 in de competitie. Nu komt het erop aan om punten te pakken om in die top 6 te blijven, want je ziet ploegen naderen bij wie het wel meezit. Zij zetten een reeks neer van 3 of 4 overwinningen en komen zo dichter op ploegen die slechts gelijk spelen.  Zulte-Waregem stond een aantal weken geleden met 5, 7 en zelfs 9 punten voor op de concurrentie en nu zijn ze voorbijgestoken en zit iedereen hen op de hielen. Zelfs zij kunnen nu niet meer rustig ademhalen, terwijl iedereen dacht dat zij al zeker waren van Play Off 1.  Alles ligt nu heel dicht bij elkaar, dus Play Off 1 zal niet voor Nieuwjaar beslist worden, dat gebeurt pas in februari en maart.” 

"Gelijkaardig parcours afgelegd"

Tot slot vergeleek Vanhaezbrouck het parcours dat Gent en Anderlecht tot nu toe hebben afgelegd: “Ze staan net boven ons in de competitie en doen het daar dus net iets beter. Net als ons zijn ze door in Europa en gingen ze er in de beker onverdiend uit, iets vroeger weliswaar. We leggen dus een gelijkaardig parcours af, met het verschil dat wij het hele seizoen door goed gevoetbald hebben en terecht iedere keer onze punten pakten, terwijl zij in het begin toch wel regelmatig ontsnapt zijn. Dat heeft wellicht ook te maken met de afwezigen, want nu is iedereen terug en loopt het iets beter. Er wacht ons dus een beter Anderlecht dan in de heenmatch.”

Voorbeschouwing KAA Gent - Anderlecht met Hein Vanhaezebrouck

We spraken met Hein Vanhaezebrouck over de nakende confrontatie met Anderlecht. De coach had daarnaast nog enkele lovende woorden voor de supporters!